"I Beč bi mogao poput Zagreba": Svjetska rekorderka oduševljena stazom u centru

Foto: Luka Šangulin/Index, Hina

NAJUSPJEŠNIJA skijašica Svjetskog kupa, rekorderka po broju osvojenih Velikih globusa Austrijanka Annemarie Moser-Pröll doputovala je u Zagreb s velikim osmijehom na licu, a zadovoljstvo nastupom u Zagrebu nije skrivao niti Francuz Jean-Claude Killy, pobjednik prva dva Svjetska kupa.

"U Zagrebu mi je jako lijepo. Ideja o skijanju na glavnom trgu je sjajna," kazala je Moser-Proll.

"Prekrasno je što će ljudi ovdje vidjeti nekad najbolje skijaše svijeta kako opet skijaju. Mislim da bi takvo nešto mogao napraviti i Beč, koji isto ima predispozicije za to. Bilo bi to prekrasno,“ poručila je 63-godišnja Austrijanka.

Moser Proll je šest puta bila ukupna pobjednica Svjetskog kupa. Osvojila je pet titula u nizu od 1971. do 1975. godine, a potom je 1979. još jednom bila najbolja.

Ukupno je je ostvarila 62 pobjede u Svjetskom kupu, te se čak 113 puta uspinjala na jednu od stepenica pobjedničkog postolja. Tijekom karijere je osvojila i tri olimpijske medalje - zlato u spustu 1980. u Lake Placidu, te dva srebra u Sapporu 1972. godine, u spustu i veleslalomu. Na svjetskim prvenstvima je osvojila četiri zlata i dvije bronce.

"Zahvalna sam što sam skijala u svoje vrijeme, ali lijepo je da se danas od skijanja može zaraditi više, jer su veće opasnosti i šanse za ozljede. Ja sam mogla živjeti od skijanja, ali ne i zaraditi toliko da bi se mogla osigurati za život nakon skijanja kao što je to moguće danas. Skijaši to sigurno zaslužuju," zaključila je Moser-Proll koja je 1999. s Jean-Claudeom Killyjem podijelila nagradu za najveće sportaše u zimskim sportovima u 20. stoljeću.

Među legendama koje su se večeras spustile niz Bakačevu ulicu bio je i Killy, međutim 72-godišnji Francuz je to učinio bez skija lagano se prošetavši.

"Jako je lijepo biti ovdje. Uvijek je sjajno okupiti mlade i stare legende na jednom mjestu, to je prekrasna promocija za Zagreb, Hrvatsku i skijanje," poručio je 72-godišnji Francuz, dodavši sa smiješkom: "Nemam priliku baš često vidjeti Karla Schranza."

Killy je osvojio prva dva naslova pobjednika Svjetskog kupa (1967, 1968), a na postolju ga je naslijedio Austrijanac Schranz koji je to učinio iduće dvije godine.

Killy je u Svjetskom kupu upisao 18 pobjeda. Osvojio je i tri zlatne olimpijske medalje - sve tri 1968. u Grenobleu gdje je pobijedio u spustu, slalomu i veleslalomu.

"O onom osnovnom nema razlike u Svjetskom kupu nekada i danas. Cilj je isti, biti najbrži. Međutim, sve se ostalo promijenilo, staze, pancerice, skije. To je sada nešto drugo," kazao je legendarni Francuz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.