Video - Tako lijep i tako proklet: Pogledajte zašto skijaši u Kitzbühelu "osjećaju smrtni strah"

O SKIJAŠKOJ stazi u Kitzbuehelu uvijek se govori kao "legendarnoj". Slovi za najzahtjevniju stazu Svjetskog kupa, a na "zloglasnom" Streifu padali su mnogi velikani svjetskog skijanja.

U srijedu je na treningu izletio i Ivica Kostelić, zabio se u ogradu, ali srećom, bez posljedica. Današnji trening otkazan je zbog lošeg vremena, a u sljedeća tri dana redom će se voziti super-G, spust i slalom.

Talijansko izdanje Eurosporta u najavi utrke kao glavnog favorita ističe Didiera Cuchea koji lovi rekordu petu pobjedu u Kitzbuehelu. 37-godišnji Švicarac je bio najbrži na drugom treningu.

"Pad Ivice Kostelića i Janičine suze probudile su i ružna sjećanja na ovo mjesto", pišu Talijani navodeći kako je Ivica dobro prošao za razliku od nesretnika proteklih godina poput Scotta Macartneyja, Daniela Albrechta, Siegmara Klotza i Hansa Gruggera.

Grugger proveo 12 dana u umjetnoj komi, Macartneyjevo drhtavo tijelo izazvalo muk na stazi
 
Prošle godine ovdje je stradao Hans Grugger. Stravičan mu je pad donio ozljede glave i prsnog koša, a nakon operacije u Innsbrucku 12 je dana proveo u umjetno izazvanoj komi, tek je sredinom ožujka pušten na kućnu njegu. Rekao je kako će se vratiti skijanju, ali nikada više na Streif. Dva dana kasnije izletio je i Talijan Klotz zadobivši ozljedu glave i slomljeni ručni zglob.

Albrecht izletio brzinom 138 km/h, sletio na leđa, koljena i lice
 
Amerikanac Macartney pao je 2008. godine pri posljednjem skoku s velikom brzinom, u letu je izgubio kontrolu, pao glavom o podlogu, a tijelo mu je doklizilo do cilja. Na stazi je zavladao muk dok se u nesvjesti tresao na tlu. Prebačen je u bolnicu s potresom mozga.

Švicarac Albrecht pao je 2009. godine na treningu zadobivši oštećenje mozga i pluća zbog čega je stavljen u induciranu komu. Jurio je 138 kilometara na sat kada je izgubio kontrolu kod posljednjeg skoka i poletio 70 metara u daljinu, sletio na leđa, pa na koljena i na kraju na lice. Helikopterom je prebačen u bolnicu nakon što mu je 20 minuta pružana prva pomoć na stazi. Vratio se utrkama tek u prosincu 2010. godine.

Od starta staze pa u sljedećih 7.5 sekundi skijaši na Streifu postižu brzinu od 120km/h, a u ciljnu ravninu ulaze s brzinom od 140 km/h.

"Kad krećete, imate osjećaj smrtnog straha"

"Tri kilometra i 312 metara ludosti", pisalo se o ovoj stazi.

"Kad krećete, imate osjećaj smrtnog straha", izjavio je Stephan Eberharter, Austrijanac koji je na Strefu slavio 2004. godine.

"Streif je tako lijep i proklet, blaženi miks. To je priroda skijanja, planina privlači i zastrašuje, stvarajući auru veličine koja oduševljava", zaključak je Eurosporta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.