TAKTIČKA ANALIZA Ovo su faktori odluke El Clasica, a jedan od njih može biti i Kovačić

Foto: Getty Images / Guliver image
 
ISPRED nas je 265. izdanje najekskluzivnijeg nogometnog derbija (El Clasico, subota, 16 sati). Panika u Barceloni već je počela – loš rezultat i poraz guraju Real Madrid u veliki pole position za nastavak prvenstva, dok bi eventualna pobjeda ohrabrila Blaugranu. Donosimo analizu detalja koji bi mogli presuditi u sutrašnjoj utakmici.
 
Stanje na tablici
 
Šest bodova prednosti Real je postigao zbog loše igra Barcelone u posljednje vrijeme. Vremena kada je Barcelona bila izrazito dominantna u najvećem derbiju su prošla i proteklih sezona klubovi u pravilu uzmu po jednu pobjedu u sezoni nad rivalom (u zadnje tri sezone baš je to bio slučaj). Psihički pritisak pred Enriqueom je velik – brojni mediji i stručnjaci smatraju kako se ne radi o treneru svjetske klase (potvrđujući tu tezu lošom epizodom u Romi), nego "samo" o tipu koji kuži nogomet i koji je imao sreću dobiti odličnu momčad. To sasvim sigurno osjeća i ekipa, a ako Real prvi zabije, na "živoj" tablici razlika je u tom trenutku velikih devet bodova, što je razlog za paniku, s obzirom na to da se u Primeri takva prednost teško prokocka. Barcelona nakon dugo vremena u utakmicu ulazi s puno većim rezultatskim imperativom. Važnije od toga je to da Barcelona traži svoju prvu pravu, veliku partiju protiv vrhunskog suparnika ove sezone. To nisu bile utakmice sa Cityem, Atleticom, Sevillom i Monchengladbachom.
 
 
Realova proaktivnost
 
MSN trojac i njihov nastup nije važan samo za Barcelonu – često se zanemaruje aspekt suparničke ekipe. Sasvim je jasno da u igri prsa o prsa nijedna obrana na svijetu nema kapaciteta nositi se s njihovom kvalitetom. I dok će slabije ekipe posegnuti za dubokom obranom u svom kaznenom prostoru, Real Madrid morao bi, s obzirom na profil igrača, Barceloni uzeti loptu. Za razliku od osovine Xavi-Iniesta koja je bez problema mogla sačuvati loptu protiv bilo koga i bilo gdje te Guardiolina sustava koji je nudio više opcija, Enriqueov sutrašnji par (po najavama) Rakitić – Suarez debelo kaska u tom segmentu igre i Real Madrid ima tehnički kvalitetniji vezni red. I dok je prijašnja Barcelona imala uglavnom defenzivnih problema tek u kontranapadima, današnja ima problema i u obrani postavljenog napada. Prvi i ključni razlog tome je isključivanje prednjeg trojca u fazi obrane, što suparniku omogućava dolazak s bekovima visoko naprijed pa se tako Barcelonina vezna linija razvlači po cijelom terenu. Realova sposobnost da u suradnji s obrambenom linijom osigura posjed, izvuče prednju trojku, a onda im gurne loptu iza leđa Iscu, Modriću ili Kovačiću vrlo brzo mogla bi razbiti Barcelonin presing koji u zadnje vrijeme izgleda nekompaktno i tromo. Čak i ako nastupi Iniesta koji se vraća nakon duge pauze, upitno je koliko je spreman krpati rupe koje trojac ostavi ispred njega – a to je ključna selekcijska odrednica  Enriquea. Naravno, istom i suprotnom logikom, Barcelona će veliki dio svojih defenzivnih problema riješiti aktivnijom obranom prednjeg reda.
 
Kovačić
 
Premda će svi vezni igrači Reala imati sličnu ulogu, Kovačić je jedini kojem je ovaj El Clasico prva prava kušnja na najvećoj svjetskoj nogometnoj sceni, a dobrom partijom u njoj konačno bi mogao utišati svoje kritičare. Njegova sposobnost da se pod pritiskom okrene s loptom i u primanju oslobodi čuvara na razini je Modrićeve (dakle, ponajbolja na svijetu), ali loše odluke i krivo postavljanje u pojedinim fazama igre čine mu igru vrlo rastrganom i nekonzistentnom. Izgleda kako je u ovom kadru našao idealne partnere i kemija je i više nego očigledna, a baš ovakav tip utakmice, u kojem ga suparnici pokušavaju uloviti u presingu, trebale bi mu najviše odgovarati. Danas se protiv presinga ne može igrati bez preciznosti i mirnoće svakog lanca u karici. Ako za Modrića znamo da ju posjeduje i da je konstantna, ako nije upitno Iscovo iskustvo u ovakvim situacijama (a i igra bliže suparničkom golu), u Kovačićevim nogama ključ je kvalitetnog Realova posjeda.
 
 
Barcelonina strpljivost
 
Barcelonina igra protkana je greškama, izolacijama, pokušavanjima rješavanja situacija individualnom klasom i siljenjem okomite lopte tamo gdje za to nema preduvjeta. Deklasiranje od 0:4 sa Sergiom Robertom kao X faktorom bilo je najsličnije onome što smo vidjeli u Pepovoj Barci pod Enriqueom i rezultat je bio spektakularan. Real Madrid ima defenzivnih problema, što zbog samog rasporeda ekipe, što zbog kadra u kojem su Benzema, Ronaldo, Isco i Kovačić. Suparnik koji protiv njih uspije prolongirati napad i potisnuti ih na njihovu polovicu, ima velike šanse naći rupu u njihovim redovima, posebno na strani gdje su Marcelo i Ronaldo defenzivno nekoordinirani i često ispadaju. Barcelonino strpljenje i "resetiranje napada" preko obrane i golmana koliko god puta bude potrebno da izvuku Real i rašire njegove redove, uvjetovat će tempo i razvoj utakmice više nego ijedan drugi segment. Strpljenje nije samo važno radi stvaranja akcija, nego i za zaštitu – ne želite pretjerano često gubiti loptu protiv ekipe kojoj u napadu igra Cristiano Ronaldo.
 

 
Izostanci
 
Oni neizostavno kroje svaku utakmicu, a pred ovaj derbi su značajni. U Barceloni je upitan nastup Albe, a baš je njegovo slaganje s Neymarom i telepatsko shvaćanje kada mu treba u šprintu odvući igrača uz liniju da bi mu oslobodio prostor za dribling važni dijelovi Brazilčeve igre. I dok je to izostanak koji se može pokrpati, onaj El Iluzoniste gotovo je pa nenadoknadiv. S obzirom na to da u ovakvom sastavu veliki teret defenzivnih zadaća pada na Busquetsova leđa te da je Rakitić manje dirigent a više radnik, Iniesta je često ključan čovjek za povezivanje Barcelonine igre, posebno u situacijama u kojima se suparnik nastoji nametnuti visokim postavljanjem na terenu. Arda je klasan igrač, ali ne može odgovoriti tim zahtjevima na toj razini, dok je Andre Gomes na dobrom putu da postane najbespotrebnije Barcelonino pojačanje u novijoj povijesti. Real je uz već „apsolvirane“ Moratu i Kroosa, na dugo vremena ostao i bez Balea. Zasad je najizglednija opcija za zamjenu Vazquez, što je veliki kvalitativni pad, ali ne mora nužno biti koncepcijski loš za ovu utakmicu. Vazquez manjak individualne klase nadoknađuje jako dobrim radnim navikama i kretnjom bez lopte kojom može osloboditi malo prostora za Benzemu i Isca kao primarnim kreatorima u zadnjoj trećini terena, a defenzivno bi trebao biti dovoljno odgovoran da preuzme Barcelonina lijevog beka, posebno ako to bude Alba koji jako voli biti na suprotnom kraju Messijevih dijagonalnih lopti. 
 
Detalji će odlučiti
 
Tko će bolje odigrati osnovne zamisli i zanemariti stanje na semaforu koncentrirajući se na igru, lakše će si stvoriti uvjete u kojima će griješiti manje od suparnika, a najčešće baš ta ekipa odnese pobjedu. Udarni igrači i jedne i druge strane nisu u top formi – Ronaldo zbog ozljede, Messi zbog sustava iza njega koji šteka i mora napadati brojčano podosta superiornijeg suparnika, ali jedan njihov potez dovoljan je za pobjedu, čaki i za titulu. Centimetar kašnjenja u pritisku i ispadanje iz igre, milimetar prekratak pas u situaciji kada je suparnik blizu lopte, gubljenje lopte ili centimetar premalo da se osvoji skok na prekidu faktori su koji mogu odlučiti suparnika. U dvoboju dviju vrhunskih ekipa, bez očigledne slabe karike, centimetar je razlika između igre i raspada sistema, pobjede i poraza, slavlja i tuge. Igra živaca i detalja. El Clasico, najbolja utakmica na svijetu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.