Talijani: Gattuso želi Tomu Bašića vratiti u Hajduk. Problem je plaća

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

DVA DANA ostala su do kraja ljetnog nogometnog prijelaznog roka u Hrvatskoj. Glavna priča u vezi Hajduka je potencijalni povratak Tome Bašića (27), trenutno člana Lazija. Corriere dello Sport piše: "Gennaro Gattuso želi ga vratiti u njegovu zemlju i to mora napraviti najkasnije sutra."

Talijanski medij piše da je najveći problem plaća. Prema Corriereovim informacijama, Bašić prema trenutnom ugovoru s Lazijom zarađuje 1.6 milijuna eura godišnje. Hajduk ne može svojem bivšem igraču dati toliku plaću, stoga je potrebno pronaći drugačije rješenje.

Corriere navodi da je Hajduk spreman dati 400 tisuća eura Bašićeve plaće, dok bi ostalo morao pokriti Lazio. Rimskom klubu se ta opcija, čini se, ne sviđa, pa postoji mogućnost da ga ipak zadrži i povremeno koristi tijekom sezone.

Lazio prošle sezone nije računao na Bašića

Bašić u prvom dijelu prošle sezone nije bio u planovima tadašnjeg trenera Lazija Maurizija Sarrija, koji mu je dao svega devet minuta u talijanskom kupu i time mu pokazao da na njega ne računa. Imao je ponude nekoliko njemačkih i talijanskih klubova, poput Augsburga i Verone, ali izabrao je Salernitanu, posljednji sastav talijanskog prvenstva. Otišao je na polusezonsku posudbu i s njom na kraju ispao iz lige.

Rođeni Zagrepčanin ima važeći ugovor s Lazijom do ljeta 2026. godine, a oni su ga za 7.1 milijun eura otkupili od Bordeauxa na ljeto 2021. godine. Bašić je u Laziju skupio 70 nastupa uglavnom ulazeći s klupe te je zabio dva gola i dodao tome dvije asistencije.

Lazio je u dosadašnjoj sezoni Serie A pobijedio Veneziju (3:1), izgubio od Udinesea (1:2) i remizirao s Milanom (2:2). Bašić ni u jednoj od tih utakmica nije zaigrao.

Foto: EPA

Hajduk ga je prodao za 3.8 milijuna eura

Bašić je počeo igrati u Dubravi, ali je već s deset godina postao član Zagreba, gdje je nastupao za mlađe uzraste idućih sedam godina. Hajduk ga je 2014. godine, malo prije 18. rođendana, doveo iz Zagreba te ga proslijedio na posudbu u drugoligaški Rudeš. U jednoj sezoni je skupio 25 nastupa i zabio dva gola te se izborio za povratak na Poljud.

U sezoni 2015./16. bio je u kadru prve momčadi i skupio pet nastupa, a standardno je počeo igrati iduće sezone, kada je nastupio u 36 utakmica te upisao šest golova i šest asistencija.

Nastavio je standardno igrati još godinu dana te ga je Hajduk 2018. godine prodao u Bordeaux za 3.8 milijuna eura, čime je ušao u top 10 najskupljih izlaznih transfera u povijesti kluba prema Transfermarktu. Ukupno je za Hajduk upisao 75 nastupa u kojima je zabio 11 golova i dodao tome 14 asistencija.

Tri godine igrao u Bordeauxu

U Francuskoj se zadržao tri sezone i bio standardan igrač u najvišem rangu. Za Bordeaux je upisao 82 nastupa u kojima je zabio devet golova i dodao tome pet asistencija. U Lazio je prešao na ljeto 2021. godine i dvije sezone igrao standardno, većinom ulazeći s klupe, ali prošle sezone je potpuno ispao iz planova i, nakon odrađene posudbe u Salernitani, čini se da je povratak u Hajduk realna opcija.

Grafika: Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.