posljednji ples

Tihi vođa Bullsa zbog Kukoča je održao jedan od najčuvenijih govora ikad u košarci

Foto: Guliver Image/Getty Images

BILL CARTWRIGHT nikad nije bio zvijezda, superstar u rangu Jordana ili Pippena, ali je bio jedan od ključnih kotačića u prvoj dinastiji Bullsa, koja je u periodu od 1991. do 1993. uzela tri uzastopna naslova prvaka.

Ovaj 216 centimetara visoki centar u Bullse je stigao 1988. iz New York Knicksa nakon što je u suprotnom smjeru otišao Charles Oakley. Premda je Cartwright naizgled djelovao nespretno i šeprtljavo, njegov doprinos momčadi je bio izuzetan, ponajviše u kontekstu stabilizacije svlačionice i spuštanja Jordanova ega na zemlju kad je to bilo potrebno.

Tihi vođa Bill kao suprotnost Jordanu 

"Smatrao sam da trebamo još jednog vođu u momčadi kako bismo uravnotežili Michaelov perfekcionizam", objasnio je Jackson u svojoj knjizi 11 prstenova zašto je Cartwrighta 1990. imenovao drugim kapetanom momčadi.

U filmu Posljednji ples vidjeli smo da je Jordan, osim što je najbolji košarkaš koji je ikad hodao planetom, bio i jako nezgodan karakter čiji je fanatizam jako često prelazio granice dobrog ukusa. Suigrači su se bojali Jordana. Vrijeđao ih je, omalovažavao, ismijavao, a Stevea Kerra i Willa Perduea je na treningu i udario. Probao je slično i s Cartwrightom, ali tada je naletio na tvrd orah.

Jordan je Cartwrighta smatrao nespretnim gubitnikom, možda zato što je vjerovao da postoji samo jedan način za pobjeđivanje. Ali prema knjizi Sama Smitha The Jordan Rules, Cartwright je bio duboko motiviran osvojiti naslov.

"Bojao sam se da ću cijelo vrijeme igrati i doći blizu prstena, ali da ga nikad neću osvojiti. Samo želim pobijediti. On je tako talentiran i može mnogo učiniti za momčad, ali stalno mislim da će nas kočiti ako se ne promijeni", rekao je Cartwright Smithu.

Jedino se on nije bojao suprotstaviti tiraninu Jordanu, ovaj ga je zato počeo cijeniti 

Iako je Jordan nazivao Cartwrighta Medical Bill i ostavljao kore od banane kako bi se izrugivao njegovoj nespretnosti, Cartwright mu se nije bojao suprotstaviti. Kad je Cartwright čuo kako Jordan suigračima govori da mu ne dodaju loptu, spremno je stao pred Jordana.

"Čujem li ikad više da momcima govoriš da mi ne dodaju loptu, više nikad nećeš igrati košarku", rekao je Cartwright Jordanu. U tom je trenutku zaradio poštovanje Najvećeg.

"Bill je bio tihi vođa. Nije mnogo govorio, ali kad je nešto rekao, svi su slušali. On bi mi se suprotstavio kad bi smatrao da sam pretjerao. To je bilo OK. Imali smo takav odnos. Izazivali smo se međusobno", citirao je Jackson Jordana u svojoj knjizi.

Koliko je Cartwright bio značajan za Bullse, najbolje je pokazala situacija sa sad već mitske utakmice protiv Knicksa u doigravanju 1994. Knicksi su imali prednost 2:0. Do kraja treće utakmice ostalo je 1,8 sekundi, a rezultat je bio 102:102. Bullsi su imali loptu i Phill Jackson je pozvao time-out. Bila je to prva godina bez Jordana koji je tada otišao igrati bejzbol, a njegovu ulogu preuzeo je Scottie Pippen. Pippen je očekivao da će trener nacrtati akciju za njega, no ovaj je dao Kukoču loptu u ruke. Kukoč je te sezone tri puta zabio koš za pobjedu i veliki Phill je smatrao da je Splićanin igrač koji mu može donijeti trijumf.

Nakon što je time-out završio, Pippen se odbio vratiti na parket. Bio je to pravi šok. Jackson nije mogao vjerovati da je Pippen to napravio, a i ostatak momčadi je bio u nevjerici. Cartwright je na klupi pokušavao utjecati na Pippena, nagovoriti ga da se vrati na parket, ali zvijezda Bullsa nije imala namjeru promijeniti odluku.

Kukoč je dobio loptu, zabio je za pobjedu, trijumfalno je poslao par sočnih psovki na hrvatskom i bacio loptu u publiku, ali prava drama se tek trebala dogoditi.

Najemotivniji govor u povijesti košarke

''Trenutak kad je Scottie odbio ući u igru bio je jako čudan. Hej, Scottie ne igra. Izgledalo je kao da se nalazimo u Zoni sumraka'', prisjetio se Horace Grant.

''Bio sam sretan zbog koša, ali na putu prema svlačionici vidio sam da su svi uznemireni, da nešto nije bilo u redu'', kazao je Kukoč.

Phill Jackson je u svlačionici bio blijed kao krpa, samo je u očaju tupo sjedio i buljio u prazno. U tom trenutku je ustao Bill Cartwright i održao je jedan od najemotivnijih govora u povijesti košarke. Napao je Pippena da ih je napustio i počeo je plakati.

''Ostavio si nas na cjedilu. Bila je ovo moja posljednja šansa, a ti si nas napustio'', kroz suze je govorio Cartwright. Tada se slomio i Scottie. Potekle su i njegove suze. Priznao je da je pogriješio i tražio je oprost suigrača.

Ipak, danas tvrdi da bi vjerojatno napravio sve isto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.