HNL

Tko će biti novi trener Hajduka? Nameću se dva kandidata, ali moguće je i iznenađenje

Foto: Luka Stanzl, Miroslav Lelas/Pixsell

HAJDUK je danas objavio da je uručio otkaz Jensu Gustafssonu nakon jučerašnjeg nastavka lošeg niza rezultata. Splićani su jučer s 3:2 poraženi na gostovanju u Koprivnici i tako ostali zakucani na 4. mjestu prvenstvene ljestvice, šest bodova iza Dinama, Osijeka i Rijeke, a Dinamo uz sve ima i utakmicu manje, upravo derbi s Hajdukom.

Loš niz krenuo je prije dva tjedna kad je Hajduk pao na Šubićevcu 2:0, a onda i remizirao s Goricom na domaćem terenu 0:0. Igrači Hajduka kratko su osjetili okus pobjede kad su s 5:1 pobijedili Belišće u Kupu sredinom prošlog tjedna, a onda je jučer došao novi poraz i kraj Gustafssonovog mandata.

Posao će biti dogovoren u tajnosti

Kao i prije dolaska Gustafssona, potpuna je nepoznanica tko će biti novi trener Hajduka. Predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić i sportski direktor Nikoličius Mindaugas sve poslove odrađuju u maksimalnoj tajnosti pa se o imenima može samo spekulirati.

Dosad su u kontekstu Hajduka spominjana dva imena, a riječ je o Valdasu Dambrauskasu, bivšem treneru Gorice i odnedavno Ludogorca, te Samiru Toplaku, iskusnom HNL treneru i stručnjaku za ostanak u ligi koji već neko vrijeme čeka priliku u većem klubu.

Litvanac se spominje već tjednima

Dambrauskas i Hajdukov sportski direktor Mindaugas Nikoličius su veliki prijatelji, dobro se znaju iz Gorice i to je vjerojatno jedini adut koji Hajduk ima ako želi pokušati dovesti Dambrauskasa. A tjednima se u pojedinim hrvatskim medijima piše da želi.

"Da, da. Svi pišu, a nitko me ne zove. Tri tjedna se svašta pisalo. U Hrvatskoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Portugalu… Svugdje su me mediji slali, a ja sam, evo, kod kuće u Litvi i konačno se odmaram. Prvi put u posljednje dvije i pol godine sam imao više od dva tjedna vremena da budem sa svojom obitelji", rekao nam je Dambrauskas prije desetak dana na ovu temu pa dodao:

"Da, veliki smo prijatelji, ali nekad nije dobro miješati prijateljstvo i posao. Zajedno smo radili u Žalgirisu pa se razišli, pa opet u Gorici. Ne kažem da nam se putevi nekad u budućnosti neće opet spojiti, nikad ne znaš, ali o Hajduku trenutačno zaista ne razmišljam. Imam neke ponude, zovu me sa svih strana, ali imam vremena da odlučim. Ništa neću siliti. Nikoličiusu želim sve najbolje, a tako i on meni. Hajduku će sigurno donijeti uspjeh. Sigurno. Samo mu moraju dati vremena." 

Podsjetimo, sjajni 44-godišnji litvanski trener u siječnju je iz Gorice otišao u bugarski Ludogorec. Do kraja sezone osvojio je naslov prvaka, a ove sezone je u play-offu Lige prvaka ispao od Malmöa da bi u skupini Europa lige upisao remi s Midtjyllandom i poraz od Crvene zvezde. Taj poraz koštao ga je, kako kaže, neočekivanog otkaza početkom prošlog mjeseca.

Toplak je iskusni HNL stručnjak i motivator

Samir Toplak drugo je ime koje se nameće kao opcija, ali ne samo za Hajduk. Otkako je napustio Lokomotivu, Toplaka se spominje kao dobro rješenje za svaki klub u HNL-u koji ostane bez trenera i to, naravno, nije slučajno.

S preko 250 utakmica u HNL-u Toplak ima kompletno iskustvo koje neki trener može imati kad je hrvatska liga u pitanju, a poznat je i kao sjajan motivator, čovjek koji može probuditi i najuspavaniju svlačionicu. Dosad je to radio u klubovima koji su se borili za opstanak, a sada se ponovo otvara mjesto u jednom od klubova velike četvorke.

Toplaka su nakon jučerašnjeg poraza od Slavena zazivali i brojni navijači u komentarima na Hajdukovom Facebooku. "Ako imate muda, stavite Toplaka na klupu", poručili su klubu, a poznato je da je i sam Toplak ranije rekao da bi pješice došao u Split da ga Hajduk pozove.

Vrlo je upitno razmišlja li Hajduk uopće o Dambrauskasu i Toplaku i potpuno je moguće da će Nikoličius i Jakobušić ponovo odabrati neko strano, do tog trenutka hrvatskoj javnosti nepoznato ime, ali činjenica jest da su u nekoliko tjedana koliko se čekao otkaz Gustafssonu spomenuta samo njihova imena. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.