Tko je bolji, pravi Ronaldo ili Cristiano? Za bivšeg trenera Intera dileme nema

Foto: Epa, 123

TKO je bolji, brazilski Ronaldo ili portugalski? Il Fenomeno ili Cristiano? 

Cristiano Ronaldo je uz Lionela Messija obilježio svjetski nogomet posljednjih desetak godina. Argentinac i Portugalac su od 2007. pokupili sve Zlatne lopte, pri tome porušivši gomile rekorda. 

Bez dvojbe, njih dvojica su najbolji nogometaši modernog doba, ali ova je titula koncem devedesetih pridala jednom drugom Ronaldu - Luisu Nazariju de Limi, zvanom Il Fenomeno.

Različita istraživanja govore da bi danas ''debeli'' Ronaldo bio uvjerljivo najvrjedniji nogometaš i da bi njegova cijena debelo premašila Cristianovu.

Poput pitanja o tome je li bolji Cristiano Ronaldo ili Lionel Messi, često se postavlja i pitanje tko je bolji, ''pravi'' Ronaldo ili Cristiano Ronaldo.

Bivši trener Intera Luigi Gigi Simoni nema puno dilema, za njega je samo jedan Ronaldo.

Simoni je bio trener Intera u sezoni 1997./1998., u kojoj je dres Nerazzurra nosio i Ronaldo. Tada najskuplji igrač svijeta je u toj sezoni odigrao 47 utakmica za Inter i postigao 34 gola.

"Moj Ronaldo je bio puno kompletniji igrač, teže je bilo predvidjeti što će učiniti. Njih dvojica su ipak različiti igrači, ali Il Fenomeno je bio nešto posebno", izjavio je Simoni.

Jasno, mišljenje Luigija Simonija je subjektivno, ali većina nas koji smo imali zadovoljstvo i sreću gledati ''debelog'' u naponu snage složit će se s bivšim trenerom Intera.

Ako je ikoji nogometaš u povijesti zaslužio nadimak Il Fenomeno, onda je to on. Ronaldo Luís Nazário de Lima jedan je od najvećih napadača koje smo ikada gledali, za mnoge najbolji u povijesti nogometa. Kada govorimo o njemu, ne pričamo samo o trofejima nego o načinu kako je zabijao, driblao, trčao i uživao u igri. U povijesti nogometa bilo je puno igrača čija je kolekcija trofeja bogatija od njegove, koji su možda ostavili i dublji trag jer su dulje trajali, no Il Fenomeno je bio prekretnica, nogometaš koji je bio simbol prijelaza iz romantičnih devedesetih u legionarski nogomet kakvom svjedočimo danas.

Nogomet se u međuvremenu puno promijenio. Statistika i brojke postale su važnije od dojma, a nekad nije bilo tako. Ronaldo, onaj pravi Ronaldo, bio je heroj te ere, epohe kad smo gledajući nogomet uživali isključivo u igri i potezima, a nismo brojali predasistencije, postotak točnih i netočnih dodavanja te tako vrednovali učinak pojedinca, a od nogometa stvarali znanost koja to nije.

Baš kao i Van Gaalov Ajax, Ronaldo je predstavljao možda i zadnji simbol romantičnog nogometa prije nego što je on postao talac globalnih korporacija, televizijskih kuća, selfie navijača i Instagram nogometaša, bogatih tajkuna i svega onoga odbojnog nastalog nakon ''Slučaja Bosman" što mnoge ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu čini nostalgičnima za vremenima kad to nije bilo tako.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.