NBA LIGA

Tko je najbolje tržio posljednjeg dana prijelaznog roka u NBA ligi

Foto: Getty Images

POSLJEDNJI dan prijelaznog roka u NBA ligi donio je jedan blockbuster trejd, nekoliko kandidata za naslov se pojačalo, a svih sedam hrvatskih košarkaša ostalo je u svojim klubovima.

Sve trejdove završnog dana prijelaznog roka možete pronaći OVDJE.

U glasinama su se proteklih tjedana spominjala imena Darija Šarića i Ivice Zupca, ali niti jedan od naših sedam igrača u NBA ligi nije promijenio klub, no Zubac i Ante Žižić dobili su nove suigrače.

Čini se da su Clippersi odlično prošli, ali...

Clippersi su u poslu u kojem su sudjelovala tri kluba doveli opasnog krilnog centra Marcusa Morrisa te nekadašnju superzvijezdu Bostona Isaiaju Thomasa, sa 175 cm najnižeg igrača NBA lige, čiju su karijeru u posljednje dvije i pol godine značajno upropastile ozljede, ali i dalje može biti vrlo korisna pričuva u jednom od najozbiljnijih kandidata za titulu.

Za tu su dvojicu Clippersi u Knickse poslali rotacijskog igrača Jeromea Robinsona, a u Wizardse Moea Harklessa, kojeg će Morris direktno zamijeniti, te izbor prve runde ovogodišnjeg drafta.

Iako su dobili najboljeg igrača u toj razmjeni, pitanje je koliko će Clippersi biti bolji s Morrisom u sastavu jer se radi o igraču koji voli imati loptu u rukama, što bi moglo usporiti protok lopte u napadu, pogotovo kad bude na parketu s prve dvije zvijezde Kawhijem Leonardom i Paulom Georgeom. Morris će se morati poprilično žrtvovati u napadačkom segmentu jer u protivnom bi moglo doći do ozbiljnih problema s kemijom momčadi.

Na Ivicu Zupca njegov dolazak ne bi trebao bitno utjecati. On će i dalje biti startni centar i vjerojatno i dalje igrati između 15 i 20 minuta po utakmici. 

Žižiću se na zdravstvene probleme nalijepio još jedan košarkaški

I Zupčev bivši suigrač iz Cibone Ante Žižić dobio je novog atraktivnog suigrača, najboljeg skakača lige Andrea Drummonda, koji je u Cleveland stigao iz Detroita u zamjenu za Johna Hensona, Brandona Knighta i izbor druge runde drafta.

Žižić je ove sezone zbog problema s ozljedama nastupio na samo 16 utakmica. Prvo je izbivao zbog ozljede pete, a u posljednja dva tjedna miruje zbog nepotpuno razjašnjenog vestibularnog stanja koje se manifestira vrtoglavicom i problemima s ravnotežom. Cavsi su tada objavili da ga neće biti neodređeno vrijeme, što znači da je možda za njega gotova i sezona, a budući da mu u lipnju istječe ugovor, nije nemoguće ni da je već odigrao svoje posljednje NBA utakmice.

Ako se oporavi u skorije vrijeme, ispred njega će u rotaciji biti jedan od najboljih centara lige, a tu je i dalje i Tristan Thompson, dosadašnji starter, iako će Cavsi s njim vjerojatno uskoro raskinuti ugovor.

Dva sjajna mlada igrača iz dviju najlošijih ekipa Zapada zamijenila klubove

Najznačajniji trejd dana napravili su Golden State i Minnesota. Warriorsi su Wolvesima ustupili D'Angela Russella, prošlogodišnjeg All-Star playmakera, kojeg su ljetos dobili od Brooklyna kao utjehu za gubitak Kevina Duranta. Od starta je bilo jasno da Russell nije dio dugoročnih planova u Golden Stateu, a Minnesota ga je odavno željela, toliko da je Warriorsima u zamjenu poslala Andrewa Wigginsa.

Prvi pick drafta 2014. u pet i pol sezona u ligi nije se razvio u skladu s očekivanjima, ali i dalje je izuzetno atletičan, a Warriorsi vjeruju da će promjena sredine i igranje u ozbiljnom klubu s pobjedničkim mentalitetom izvući maksimum njegovog potencijala. Vide ga u ulozi koju je imao Harrison Barnes kad su 2015. osvojili prvi naslov i sljedeće sezone ostvarili rekordne 73 pobjede u regularnom dijelu sezone, prije nego što su ga potjerali jer su na njegovu poziciju doveli Duranta.

Minnesota je pak dobila mladog i potentnog razigravača kakvog je njihova najveća zvijezda Karl-Anthony Towns uvijek htio za suigrača.

Iako su u ovom trejdu sudjelovale dvije najlošije momčadi Zapada, bila je to svakako najzvučnija razmjena posljednjeg dana prijelaznog roka. Warriorsi su bolje prošli zato što će sljedeće sezone, uz zdrave Stephena Curryja i Klaya Thompsona, ponovno biti ozbiljni kandidati za naslov, a Wiggins bi mogao biti vrlo koristan djelić slagalice. Osim toga, ovim su trejdom ukupne troškove za plaće igrača sveli ispod granice koja tjera klubove na plaćanje poreza na luksuz. Wolvesima ni dovođenje Russella nije nikakvo jamstvo da će doživjeti kvalitativni pomak.

Lakersi se okreću tržištu slobodnih igrača

LA Lakersi također su željeli Morrisa, koji je završio u redovima gradskog rivala, a na kraju nisu napravili ništa, no vjerojatno će se pojačati dovođenjem starog LeBronova suigrača iz Clevelanda J.R.-a Smitha te playmakera Darrena Collisona. Obojica su slobodni igrači, a Collison se vraća iz mirovine u koju je otišao prošlog ljeta jer se kao Jehovin svjedok želio posvetiti obitelji i vjeri.

Miami će zakomplicirati borbu za vrh Istoka

Na Istoku su dvije najbolje momčadi - lider Milwaukee i prvak Toronto - posljednji dan prijelaznog roka provele kao promatrači, baš kao i Boston. Philadelphia je iz Golden Statea dovela dva zanimljiva šutera, Aleca Burksa i Glenna Robinsona, koji će joj pojačati klupu i riješiti najveću boljku u momčadi, a Miami je iz naftalina izvukao Andrea Iguodalu, još jednog bivšeg Warriora, koji je od ljeta službeno bio član Memphisa, ali je odbijao igrati te čekao raskid ugovora ili trejd. Konačno ga je dočekao, pa iako nije završio u nekom od klubova iz Los Angelesa, kako je želio, Heat će s njim u sastavu dodatno zakomplicirati borbu za vrh Istoka. Uz njega su stigla još dva iskusna krila Jae Crowder i Solomon Hill, koje će moći mijenjati u obrani na Giannisu Antetokounmpu sastanu li se s Bucksima u doigravanju.

Iako je bilo zanimljivih trejdova završnog dana prijelaznog roka, niti jedan nije bitno promijenio odnos snaga. Miami je od danas nešto jači, a Clippersi su nešto drukčiji, ali ne nužno bolji. U preostala dva mjeseca regularnog dijela sezone, a zatim i u doigravanju, vidjet će se prave posljedice današnjeg trženja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.