Konferencijska liga

Tko su suparnici Rijeke i Osijeka? Jedni su velikani, drugima je ovo povijesni uspjeh

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

HRVATSKI klubovi doznali su protivnike u drugom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Osijek će igrati protiv kazahstanskog Kizilžar Petropavlovska, a Rijeka protiv švedskog Djurgardena. Nakon ždrijeba ostaje dojam da su oba kluba mogla bolje proći, a posebice Rijeka.

Utakmice drugog pretkola Konferencijske lige odigrat će se 21. i 28. srpnja. Osijek će u prvoj utakmici na dugi put na sjever Kazahstana, dok Rijeka svoju prvu utakmicu igra na Rujevici. Podsjetimo, kvalifikacije za Konferencijsku ligu igrat će i Hajduk, no on se, kao pobjednik Kupa, uključuje u trećem od četiri pretkola.

Osijek i Rijeka će vikend uoči prvih utakmica odigrati i prvo kolo HNL-a, što za njih može biti i dobro i loše. Kalendari natjecanja u Švedskoj i Kazahstanu razlikuju se od onog u Hrvatskoj pa će Kizilžar i Djurgarden tada već odigrati gotovo polovicu prvenstva. Oni će tako biti potpuno u natjecateljskom ritmu, dok bi Rijeka i Osijek ipak trebali biti odmorniji.

Djurgarden se već drugu godinu bori za vrh

Protivnik Rijeke, Djurgarden iz Stockholma, nastup u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu izborio je trećim mjestom u švedskom prvenstvu. Do zadnjeg kola bio je u borbi za naslov, no na kraju je imao dva boda manje od prvoplasiranog Malmoa i drugoplasiranog AIK-a.

Nakon 11 odigranih kola u aktualnoj sezoni Djurgarden je osvojio 18 bodova te se nalazi na četvrtom mjestu prvenstvene ljestvice. Ima pet bodova manje od vodećeg Hackena. Zadnji od 12 svojih naslova švedskog prvaka Djurgarden je osvojio 2019. godine.

Djurgarden i Rijeka dosad su se susreli samo jednom, i to na zimskim pripremama 2017. godine. Riječani su pobijedili 1:0 golom Franka Andrijaševića. Zanimljivost i posebnost Djurgardena je da ima dva glavna trenera. Šveđani Kim Bergstrand i Thomas Lagerlof uspješno surađuju i dijele tu dužnost još od 2018. godine.

Kizilžar lani bio četvrti, ove godine se muči

Nogometaše Osijeka čeka najdalje moguće gostovanje u drugom pretkolu Konferencijske lige. Petropavlovsk grad je na krajnjem sjeveru Kazahstana i od Osijeka ga dijeli oko četiri tisuće kilometara zračne linije.

Što se tiče Kizilžara, njemu je ovo prvi put da sudjeluje u nekom europskom natjecanju. Do toga je došao zahvaljujući četvrtom mjestu u prošloj sezoni kazahstanskog prvenstva. Ipak, bio je daleko od samog vrha. Prvoplasirani Tobol imao je 22 boda više, a treće plasirani Kairat 12 bodova više.

Ove sezone je situacija za Kizilžar nešto drugačija. U 12 kola osvojio je jednako toliko bodova, što mu je dovoljno za tek 11. mjesto od 14 ekipa. Posljednjeplasirana momčad ima samo tri boda manje, no treba reći da Kizilžar nije daleko ni od viših pozicija.