EURO U-21

Hrvatska je dobila najtežu skupinu, prijete joj zvijezde Cityja, Barcelone i Milana

Foto: Getty Images/Gulilver Image

HRVATSKA U-21 reprezentacija saznala je suparnike za naredno Europsko prvenstvo. Dobili su najtežu skupinu na prvenstvu te će izabranici Igora Bišćana igrati protiv Švicarske, Portugala i Engleske.

Raspored U-21 Europskog prvenstva promijenjen je zbog pandemije koronavirusa, a završni turnir prvi će put biti održan u dva odvojena termina, grupna faza u ožujku, a nokaut-faza u lipnju.

Engleska je puna igrača koji igraju velike uloge u Premiershipu

Iako je Engleska bila najslabije rangiran protivnik iz prvog jakosnog šešira, bila je najuvjerljivija reprezentacija kvalifikacija. U skupini s Austrijom, Albanijom, Turskom, Kosovom i Andorom skupila je 28 bodova, pri čemu je upisala devet pobjeda i jedan jedini remi, i to na gostovanju u Andori (3:3). Pritom je zabila 34 gola i primila 9. Jednak broj bodova imali su i Španjolci u svojoj kvalifikacijskoj skupini, ali uz slabiju gol-razliku.

Za englesku mladu reprezentaciju igra niz igrača koji već danas imaju ozbiljne uloge u velikim Premiership klubovima. Najbolji strijelac skupine bio je Eddie Nketiah iz Arsenala koji je ukupno na učinku od 16 golova u 14 nastupa za mladu reprezentaciju. 

Osim njega, najzapaženiju rolu u kvalifikacijama imao je Phil Foden, standardni vezni igrač Pepovog Cityja, desetka mlade reprezentacije i povremeni seniorski reprezentativac.

Arsenalov Reiss Nelson, Chelseajev Hudson-Odoi, Evertonov Tom Davies i Hoffenheimov Sessegnon samo su neke od velikih mladih nada engleskog i svjetskog nogometa.

Najveće uspjehe mlada reprezentacija Engleske imala je 1982. i 1984. godine kada su osvojili Euro. 

S Englezima je Hrvatska igrala na prošlom Euru, održanom 2019. godine u Italiji i San Marinu. U ludom remiju (3:3) Englezi su triput vodili, ali se mlada Hrvatska tri puta vraćala. Golove su zabili Vlašić i Brekalo (x2), odnosno Nelson, Maddison i Kenny. I jednima i drugima to je bio jedini bod u grupi te su dalje prošle Francuska i Rumunjska.

Portugal predvode zvijezde Barcelone i Milana, Švicarci su u kvalifikacijama dobili Francuze

Portugal se plasirao na prvenstvo kao drugi u skupini s 27 bodova. Isto toliko je imala i Nizozemska, a obje momčadi po jednom su slavile u međusobnom dvoboju. Nizozemska je kod kuće pobijedila s 4:2, a Portugal je uzvratio u zadnjem kolu s 2:1 pobjedom. U skupini su bili još Norveška, Bjelorusija, Cipar i Gibraltar.

Portugal od ove generacije ima velika očekivanja. Najbolji strijelac kvalifikacija bio je Portov veznjak Fabio Vieira. Osim njega, ističu se i sjajni Neto iz Wolverhamptona, Milanov Rafael Leao i Trincao za kojeg je Barca ovo ljeto iskrcala 31 milijun eura.

Švicarci, iako su stigli iz četvrtog jakosnog šešira, imaju izvrsnu generaciju. Odigrali su izvrsne kvalifikacije u kojima su bili drugi iza Francuske s istim brojem bodova. Od Francuza su izgubili 3:1 i pobijedili ih istim rezultatom, ali su imali slabiju ukupnu gol-razliku. Zabili su 26 golova i primili 8 u skupini s Francuskom, Gruzijom, Slovačkom, Azerbajdžanom i Lihtenštajnom.

Prvi igrač kvalifikacija za njih je bio Andi Zeqiri, 21-godišnji napadač iz Lausanne, koji je prije dva mjeseca potpisao ugovor s engleskim Brightonom. Partner u napadu mu je uglavnom bio Dan Ndoye koji je igrao za francuski Lille, a vrlo je opasno i krilo iz Red Bull Salzburga Noah Okafor.

Sve u svemu, Igor Bišćan nije imao sreće. Iz druge i četvrte jakosne skupine dobio je vjerojatno najtežeg protivnika. S obzirom na čudan format u kojem su grupna i nokaut-faza razdvojene, tek treba vidjeti s kakvim će kadrom pojedina reprezentacija nastupiti. Činjenica da se u ožujku igra grupna faza mogla bi pomoći Hrvatskoj ako najveći klubovi odbiju pustiti igrače u tom terminu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.