To se zove run ´n gun nogomet: Spektakl na Emiratesu završio bez pobjednika

U PRVOJ utakmici četvrtfinala Lige prvaka Arsenal i Barcelona na Emiratesu odigrali su 2:2. Barceloni je prednost od 2:0 donio Zlatan Ibrahimović golovima u 46. i 59. minuti, a da Arsenal izbjegne poraz pobrinuli su se Walcott u 69. i Fabregas u 85. minuti. Posljednjih pet minuta dvoboja Barca je imala čovjeka manje na terenu nakon što je isključen Carles Puyol.

Iako mu je pripala tek jedna četvrtina susreta (drugi dio drugog poluvremena), Arsenal je uspio izbjeći poraz protiv fantastične Barcelone koja je od prve minute krenula u ovaj okršaj sa željom da što prije riješi pitanje pobjednika. Nakon što terensku nadmoć i apsolutnu dominaciju iz prvog dijela nisu uspjeli pretočiti u visoku prednost, u samo 13 minuta drugog dijela Ibrahimovićeva dva bljeska bila su dovoljna za 2:0, koje su Topnici ipak sustigli zahvaljujući kasno uvedenom Walcottu i sjajnom kapetanu Fabregasu koji je poslije izjednačujućeg pogotka s bijele točke šepajući odigrao do kraja utakmice.

Već u prvoj minuti sjajna prilika za goste. Prvo je Pedro prošao po desnoj strani i dobro pucao, ali izbio je to Almunia u korner. Iz kornera je ubacio Xavi, prizemnu loptu na desetak metara na koju je naletio Busquets koji dobro puca, ali s gol crte čisti netko od braniča Arsenala. U 5. minuti opet su gosti imali priliku za vodstvo. Prvo je Messi prošao dva igrača pa onda zapucao ravno u Almuniju, da bi samo nekoliko trenutaka kasnije Xavi uposlio Alvesa na krilu, ovaj neometan zavrnuo na pet metara, gdje Ibrahimović sam kao duh šalje loptu dva metra poviše gola. Bio je to nevjerojatan promašaj. Tri minute kasnije sjajnu kombinaciju Barcelone Messi je završio udarcem sa dvadesetak metara visoko poviše gola. U 9. minuti sjajno je zaleđe izbjegao Ibrahimović na centru, sjurio se prema Almuniji, međutim ponestalo mu je snage pa je loše zapucao sa dvadesetak metara iskosa.

U 22. minuti prvi ozbiljniji pokušaj Arsenala na utakmici. S 25 metara iskosa tukao je Nasri, a lopta je prošla tik u suprotnu vratnicu Valdesova gola. Pet minuta kasnije umjesto ozlijeđenog Andreja Aršavina u igru je ušao Emmanuel Eboue. U sljedećih petnaestak minuta ozbiljnijih prilika nije bilo, a onda je Bentdner nakon ubačaja Nasrija ostao sam na drugoj stativi. Prvo je s pet metara njegov udarac obranio Valdes da bi onda odbijanac Bandtner zapuco u stativu. Srećom po mentalno zdravlje navijača Topnika, pomoćni sudac svirao je odmah zaleđe koji gotovo nitko na stadionu pa ni glavni sudac nije vidio. U 40. minuti Wenger je ponovno morao mijenjati - ovoga puta se ozlijedio Gallas kojeg je zamijenio Denilson.

Idealno je počelo drugo poluvrijeme za goste. Tek što se krenulo s centra, Barca je okrunila terensku nadmoć i dominaciju iz prvog poluvremena. Ibrahimović je odlično primio jednu dugu loptu, pobjegao je Songu i neometan lobom zabio za 0:1. Nije dugo trebalo čekati na novi udar goropadne Barce. Ponovno su Katalonci složili vrlo dobru kombinaciju, a kada se već činilo da je obrana Topnika uspjela otkloniti opasnost, Pedro je ostao sam na 18 metara. Srećom po domaćine, njegov šut bio je neprecizan. Samo minutu kasnije Messi je imao idealnu poziciju iz slobodnog udarca, lopta je završila u živom zidu i odbila se na noge Busquetsu koji tuče, ali ravno u Almuniju. U kontri su na drugoj strani pokušali uzvratiti igrači Arsenala, Clichy je idealno poslužio Bendtnera čiji udarac glavom s deset metara brani Valdes.

Wenger zakasnio s uvođenjem Walcotta

U 59. minuti gotovo da smo vidjeli reprizu prvog gola - Xavi je fantastično podvalio loptu Ibrahimoviću koji je ponovno ostao sam na deset metara s desne strane. Švedski reprezentativac rutinerski je pričekao dok Almunia ne sjedne i onda zakucao loptu pod prečku.

Arsene Wenger tada vadi posljednji as iz rukava - u igru uvodi Thea Walcotta koji je zamijenio nedovoljno ofenzivnog Bakaryja Sagnu. Samo dvije minute bile su potrebne fenomenalnom Englezu da zabije pogodak. Iskoristio je odlično dodavanje Bendtnera, ušao iza leđa Maxwella i lakoćom smanjio rezultat. Živnula je nakon toga publika i dala dodatni poticaj domaćinima. Tri minute poslije pogotka Arsenal je dobio lijepu prigodu za izjednačenje. Fabregas je izborio prekršaj Piquea (koji je usput zaradio žuti karton zbog kojeg će propustiti uzvratnu utakmicu) na 20 metara, sam ga je i izveo, ali preko gola. Na drugoj strani, novu bravuroznu intervenciju Almunije vidjeli smo u 76. minuti kada je s pet metara obranio šut Maxwella.

Ovacije Henryju

Josep Guardiola poklonio je 13 minuta Thierryju Henryju, ljubimcu Arsenalovih navijača i najboljem Topniku u povijesti (226 golova je 32-godišnji Francuz zabio za londonsku momčad u svim natjecanjima). Trud domaćina na naplatu je stigao u 85. minuti. Bendtner je glavom spustio jedan centaršut prema Fabregasu kojeg s leđa ruši Puyol, glavni sudac Massimo Busacca pokazao je crveni karton katalonskom braniču i dosudio jedanaesterac. Siguran realizator bio je kapetan Arsenala koji zbog žutog kartona neće moći igrati u uzvratu na Camp Nou...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.