Tone li hrvatski nogomet u amaterske vode?

BIVŠI predsjednik Hajduka i član Izvršnog odbora HNS-a Branko Grgić u razgovoru za Index otvoreno govori o problemima u hrvatskom nogometu, zanemarivanju HNL-a od strane Saveza i svojoj inicijativi za spas domaćeg nogometnog natjecanja.

"Do sada nikada nije postavljen pravi elaborat, prava strategija koja će nam reći kojim smjerom hrvatski nogomet mora poći. Ja sam na sjednici, sit svega, predložio da se napokon izdignemo iz pojedinačnih klupskih interesa i zajednički donesemo zaključak što je najbolje za hrvatski nogomet. Gledajte, Hrvatska živi od reprezentacije, ali ona se može i ne mora plasirati na velika natjecanja kao što bi sada mogao biti slučaj i upravo zato treba napraviti rezervnu opciju. Prvenstveno moramo stvoriti dobru bazu za reprezentaciju, slijedom čega se svi moraju početi baviti domaćom nogometnom ligom. Naposljetku nema sumnje da će ona dati ploda", rekao je u razgovoru za Index Branko Grgić.

Sve su to fine i pametne riječi, ali postavlja se pitanje zašto se to nije napravilo prije; što se čekalo do sada?

"Tu ste u pravu, trebalo se puno ranije pozabaviti time i hrvatsku ligu postaviti na prave temelje. Zašto to nije napravljeno? Na to vam ne mogu odgovoriti... Znate, direktiva što će se i kako dolazi iz vrha HNS-a, oni odlučuju u prioritetima, zadacima i na koncu o politici nogometnog saveza. Do sada su uvijek svima bili osobni, klupski interesi u prvom planu, a tako se nije moglo raditi za dobrobit hrvatskog nogometa. Sada sam ja po prvi put preuzeo inicijativu i pozvao sve da se da pokušamo zajednički to jednom za svagda riješiti. Ali, kao što sam rekao, to treba napraviti brižno i sveobuhvatno. Zašto primjerice ne bi uključili institute, fakultete, profesore i stručnjake. Treba uzeti u obzir mišljenje navijača, građana, svih... To treba biti sveobuhvatna analiza jer se samo tako može do pravog rješenja".

Kažu ljudi Liga 16 je promašaj... Je li se ona mogla izbjeći i nije li ona samo rezultat permanentno površnog sagledavanja nogometne zbilje u HNL-u pa i u svijetu?

"Liga 16 bila je lijepa ideja, koja je za cilj imala razvijanje malih nogometnih centara i pripadajuće infrastrukture, ali postavlja se primarno pitanje tko bi to sve platio. Naime, to je teoretski apsolutno dobra ideja, ali neizvediva, utopijska, pogotovo u ovo vrijeme recesije. Ma ja čak mislim i da nije krize da Liga 16 ne bi opstala. Znate, uskoro ulazimo u Europsku uniju u kojoj državna poduzeća ne mogu financirati klubove niti graditi njihovu infrastrukturu, kao što je to kod nas do sada bila riječ. Samim time, svi ti mali klubovi našli bi se u bezizlaznoj situaciji, jer bi bili osuđeni na hrvatsko tržište i javno-privatno partnerstvo koje je u Hrvatskoj na niskim grana. Pravog tržišta u Hrvatskoj za to nema pa je ova kriza možda čak napravila i dobro, ubrzavši donošenje odluke o neisplativosti Lige 16, koja bi se, po meni, ionako ispostavila za nekoliko godina. Upravo zato, na sjednici sam predložio da u tom "elaboratu za spas hrvatskog nogometa" moramo pretpostaviti i sagledati uvjete najogoljenije strukture HNL-a, tj. one bez ikakvih državnih sponzora, jer to je jedini pravi put. Tada i samo tada vidjet ćemo na čemu smo, što nam je činiti, koliko klubova je optimalno i postoje li uopće uvjeti za profesionalnu ligu. To su jedni zdravi temelji koji bi razbudili hrvatski klupski nogomet", objasnio je Grgić.

"Trenutno nije samo upitno kako će se održati Liga 16, isto bi bilo i za Ligu 12 i za Ligu deset. Pitanje je ima li Hrvatska trenutno uopće uvjete za profesionalnu ligu ili treba otići u amaterizam, što je čak i bolje nego forsirati profesionalizam ako ne ide. Znate, prije nekoliko godina radio sam studiju o gospodarskim i tržišnim uvjetima u Hrvatskoj, a prva rečenica glasila je: "Hrvatsko gospodarstvo nema uvjete za profesionalnu Ligu". Ipak, danas sam mišljenja kako u Hrvatskoj ima uvjeta za profesionalnu ligu deset klubova, koja bi po nekim procjenama za nas bila idealna; eventualno poluprofesionalnu. Upravo zato, ključno je da elaborat napravimo kroz sljedećih mjesec dana pa odluku o promjeni sustava natjecanja donesemo već za sljedeću sezonu. Naravno paralelno moramo ustrojiti i ostale niže lige, koje su sada također u vrlo teškom položaju. Da, sa stalnim promjenama gubimo kredibilitet i kod Uefa i Fife, ali i kod naših ljudi, ali vjerujem da će, kad ubrzo napokon donesemo pravu, elaboriranu odluku, ona potrajati najmanje 20-tak,30-tak godina", dodao je.

Dopredsjednik HNS-a Brleković kaže: "Niti Nostradamus ne može znati kako će se završiti predstojeća sezona..." Je li taj strah, od mogućeg istupanju klubova iz 1. HNL i neregularnosti prvenstva, opravdan?

"Da, opravdan je. Nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da će natjecanje završiti u najboljem redu kad nema nikakvih pokazatelja koji bi to garantirali. Ako ćemo do kraja bit dosljedni i rigorozni po pravilima Fife onda će se teško natjecanja završiti bez eskapada. Međutim, s druge strane poznavajući entuzijazam čelnika klubova koji su tek ušli u prvu ligu, možda se sve i završi u najboljem redu. Nema sumnje da će to biti krpanje kraja s krajem i zaduživanje koje će se morati kad tad vratiti, ali ako je to cijena, to je cijena. Jedno je sigurno, više nitko neće bez veze trošiti novce..."

Kao navrat nanos rješenje spominje se prodaja svih klubova primjerom Hajduka, ali postavlja se pitanje tko će kupiti te dionice. Još jedno rješenje je i uvođenje dvojnog licenciranja igrača, što bi trebalo olakšati život niželigašima... Je li sve to pravi put?

"Da, prodaja klubova normalni je put, ali kao što ste rekli, tko će kupiti te dionice. Lako je za Hajduk i Dinamo, ali tko će pokupovati dionice malih klubova da ih sada ne navodim. Vjerojatno nitko... Što se tiče dvojnog licenciranja, ja sa za tu ideju jer je to dobra stvar za mlade igrače koji neće sjediti na klupi već će se kaliti u niželigašima. Ipak, tu postoji jedan problem. Naime, treba pronaći način kako bi se izbjeglo manipuliranje žutim kartonima kao što bi se to prije događalo. Znate ono, igrač ima dva žuta pa ga pošalješ u drugu ligu da se riješi kartona..."za kraj će Grgić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.