dino rađa za index o Jordanu i filmu

"Toni mi je rekao istinu. Jordan je zaj****, ali ključna je jedna rečenica iz filma"

Foto: Pixell, Grafika Index

POSLJEDNJI PLES, ESPN-ova megauspješnica, u rekordno kratkom vremenu postala je globalni fenomen i Igra prijestolja sportskog filma.

Priča u deset nastavaka o Michaelu Jordanu i zlatnoj generaciji Chicago Bullsa porušila je sve rekorde, a očekuje se da će gledanost još više narasti nakon što serijal pogledaju i oni koji su strpljivo čekali da se Posljednji ples otpleše do kraja.

Rađa je oduševljen Posljednjim plesom, u Jordanu je vidio sebe i svoj način razmišljanja

Jedan od takvih bio je Dino Rađa koji je oduševljen serijalom, a u mnogo toga je u Michaelu Jordanu pronašao sebe. Slično nam je pričao i Gordan Giriček kad je prije nekoliko dana za Index komentirao Posljednji ples.

''Posljednji ples je fantastičan. Guštao sam od prve do zadnje epizode. Tjerao sam se izdržati da svih deset epizoda budu vani pa da mogu u miru sve u komadu pogledati. Kako se serijal bližio kraju, kad sam shvatio da ću ubrzo pogledati sve, počeo sam štedjeti i odugovlačiti da kraj što duže prolongiram. Baš mi je izvrstan'', na početku nam je rekao Rađa pa je kazao kako je gledajući Jordana u mnogim stvarima vidio sebe:

''Znam da će sad mnogi reći: 'Vidi ovog Rađe, kakav idiot, uspoređuje sebe s Jordanom.' Ne govorim o igračkim kvalitetama, nego o načinu poimanja sporta i čitavom mentalnom sklopu. U tom kontekstu s Jordanom mogu usporediti i Dražena i Mirka Filipovića pa i sebe. Posljednji ples sam gledao sa suprugom, koja s košarkom nema veze, a ova priča ju je maksimalno zainteresirala. Slušajući Jordana znala bi mi reći da sam iste te riječi ja više puta govorio. Nije mogla vjerovati da on izgovara isto ono što sam joj ja govorio godinama. Meni je i prije bilo jasno o kakvom se sportašu radi, ali sad su nadam se svi shvatili tko je bio Michael Jordan.''

Rađa nam kaže da je bio najviše impresioniran Jordanovim pobjedničkim mentalitetom i fanatičnim pristupom košarci. Od suigrača je tražio isto ono što je tražio od sebe - maksimum. Ništa više, ništa manje. Legendarni hrvatski košarkaš nam priča kako je u tom kontekstu u Jordanu vidio sebe. Jordana optužuju za grubost prema suigračima, ali Rađa za to ima opravdanja.

Legendarni Alvertis je na početku mrzio Rađu, danas mu se klanja i zahvaljuje za sve što je napravio za grčku košarku

''Koliko sam puta opsovao sve po spisku suigraču koji bi na treningu ili na utakmici davao 90 posto, a ne sto posto. Stojko mi je jedan od najboljih prijatelja, a s njim sam se masu puta u karijeri zbog popičkarao. Dat ću vam je jedan slikovit primjer. Prije tri tjedna, za svoj rođendan, na Instagram sam stavio sliku u dresu Olympiacosa. Totalni kaos. Javilo mi se na tisuće Grka, fanova, ali i novinara. Dao sam masu intervjua, a jedan od njih je bio razgovor koji je preko kamere išao uživo. Trebao je trajati 45 minuta, a na kraju sam skoro dva i pol sata odgovarao na pitanja fanova. Jedno od pitanja je bilo čime se najviše ponosim u karijeri. U životu sam osvojio puno titula, naravno da sam ponosan na njih, ali možda najviše mi znači jedna izjava Fragiskosa Alvertisa, legende grčke košarke, s kojim sam igrao u Panathinaikosu. Vidjeli smo se prije deset godine i tad mi je rekao da su oni bili zgroženi kad sam ja došao u klub. Divljao sam, bacao boce, napucavao lopte kad bih smatrao da se ne radi kako treba. Njima to onda nije bilo normalno. U tom razgovoru mi je priznao da sam svojim stavom u potpunosti promijenio svijest Grka koji su tek nakon toga počeli harati i na klupskom i na reprezentativnom planu'', priča nam Rađa i dodaje još jedan primjer:

''S Iliasom Zorosom, trenerom u Olympiakosu, imao sam problem jer je tada bio mlad momak, stariji godinu dana od mene, a o košarci nije imao pojma. Zato se nismo rastali u najboljim odnosima. Nisam se ja njemu petljao u posao, ali sam mu pokušao pomoći. Nisam mu se petljao u taktiku, ali sam znao urlati na suigrače kad bih vidio da ih boli neka stvar za košarku, rušio bih sve oko sebe. Njemu je to također tada bilo nenormalno. Nakon 13 godina smo se sreli u Solunu na oproštaju Nicosa Galisa. Lik me primijetio, zaletio se sa sto metara u punom šprintu, skočio je na mene, zagrlio i rekao: 'Ti si daleko najbolji igrač kojeg sam ikad trenirao. Bez ikakve konkurencije najbolji. Tada to nisam znao, ali znam danas.' Ta izjava mi je bila najveća satisfakcija u karijeri i najdraže priznanje. Za titule svi znaju, ali ovo, da sam svojim odnosom potpuno promijenio svijest igrača koji su kasnije postali ozbiljni i trofejni košarkaši, e to je nešto posebno. Gledajući Jordana, totalno vidim sebe. Naravno, on je bio daleko bolji igrač, ali da sam ja onda u NBA-u imao prava kakva danas recimo Dončić… Tada u NBA ligu iz Europe nije mogao doći bilo tko kao danas. Bilo nas je nekoliko i to samo onih najboljih i prema nama su bili brutalni. Bili su napaljeni da nam dokažu da NBA nije za Europljane. U Posljednjem plesu se najbolje vidjelo što su radili Toniju, koliko su bili napaljeni na njega. Pa opet im je u finalu zabio 20.''

Amerikanci su se pobrinuli da cijeli svijet zna što Pippen i Jordan spremaju Kukoču

Naime, za one koji možda ne znaju, Kukoču su Jordan i Pippen na Igrama u Barceloni poželjeli brutalnu dobrodošlicu u NBA ligu jer je bio miljenik njima omraženog GM-a Jerryja Krausea. Krause je bio zaljubljen u splitskog genijalca i svim se silama trudio dovesti ga u Bullse. S druge strane, odbijao je Pippenu ponuditi novi, poboljšani ugovor, što je rezultiralo bijesom zvijezde Bullsa pa se ovaj odlučio osvetiti Kukoču na Olimpijskim igrama. Naravno, imao je podršku u Jordanu. Rađu smo pitali je li hrvatski stožer znao što Jordan i Pippen spremaju Kukoču uoči prve utakmice u skupini između Hrvatske i Amerike.

''Naravno da smo znali. Svi su to znali. Oni su se trudili da to svi znaju. Samo su o tome pričali, toliko im je stalo bilo do toga. Međutim, nismo mogli organizirati utakmicu i igrati samo na Tonija da se on pokaže. Poanta je bila složiti igru kako bismo im što bolje parirali i bili im što duže konkurentni.''

Cijela Hrvatska godinama kuka kako nemamo playa. Nisu ga imali ni Bullsi pa su najveća momčad svih vremena

Toni Kukoč je uz Magica Johnsona i Francuza Borisa Diawa jedini igrač u povijesti NBA lige koji je startao na svih pet pozicija, od playa do centra. Rađa je uzeo taj podatak kako bi komentirao gorući problem hrvatske košarke – nedostatak playmakera.

''Bullsi su najbolja momčad u povijesti košarke, a praktički su igrali bez playa. Jordan, Pippen i Kukoč mogli su igrati na sve tri bekovske pozicije. Kakav Kerr, kakav Harper? I onda meni dođu danas da smo za ništa jer nemamo playa. Može li Šarić prenijeti loptu? Može. Može li Bogdanović? Može. Može li Simon? Namjestimo igru tako da nemamo playa i u čemu je problem? Stalno papagajski ponavljamo kako nemamo playa. Nemaš ga i što sad? Najbolja momčad svih vremena nije imala playa. Dosta mi je više tih glupih alibi priča'', kaže nam Rađa.

Rečenica koja objašnjava zašto je Jordan najveći ikad 

Nakon što je Posljednji ples izašao u javnost, javili su se neki bivši igrači i novinari koji tvrde da je Jordan neke stvari u filmu izmislio. Horace Grant je napao Jordana da je lagao kad je rekao da je on bio taj od koga su novinari saznavali informacije i da je od njega javnost saznavala prljavo rublje iz svlačionice Bullsa. Također, puno se prašine podiglo zbog Jordanovog nasilničkog ponašanja prema suigračima.

''Ne vjerujem da je Jordan bilo što izmišljao. Najprije zato što od Tonija znam iz prve ruke masu tih detalja i znam da je sve točno. Zatim, totalno kužim Jordanovo ponašanje. Možda najvažnija rečenica u cijelom filmu je: 'Istina, bio sam zajeban, ali nikad od suigrača nisam tražio nešto što ja već nisam napravio.' U toj rečenici se krije poanta i tajna veličine Michaela Jordana. Prvi trening nakon što se vratio iz bejzbola i tko je bio prvi u svakoj dionici? Jordan. E, to sam ja, zato sam rekao da u njemu vidim sebe. Uvijek sam želio biti prvi i najbolji i isto to sam tražio od suigrača. Što se tiče Horacea Granta, bolje bi mu bilo da se zapita što je napravio u karijeri bez Michaela Jordana kad je tako veliki igrač'', dodaje Rađa.

Kako je Rađa za vrat uhvatio njemačku grdosiju od 216 centimetara i skoro se potukao sa Stojkom Vrankovićem

Jordana su optuživali da je bio opsesivni kockar i da se nasilnički odnosio prema suigračima. Omalovažavao ih je, vrijeđao, čak i tukao. Steva Kerra i Willa Perduea je udario na treninzima.

''Kockar? Pa što? Jesu li to njegove pare? Je li zbog toga zajebao karijeru, obitelj? Nije. Onda? Ok, ja nisam tukao nikoga, ali par puta je bilo na granici ozbiljnog obračuna. S Olympiakosom smo igrali protiv Marousija kad sam skoro ubio boga u Patricku Femerlingu. Bio sam na klupi, a njemu u jednom napadu sudac nije dosudio faul. Sasvim nebitno je li faul bio ili nije, on se nije vratio u obranu nego je napadao suca na centru. Njihova kontra, promaše, a Femerlingov igrač uhvati i zabije koš. Piksi Subotić je tada zatražio minutu odmora. U meni je kipjelo, ali sam šutio. No kad je krenuo napadati Subotića i vrijeđati ga, tada sam puknuo. Zaletio sam se prema njemu i uhvatio sam ga za vrat. Femerling je mrcina od 216 centimetara, no nije mu bilo svejedno. Slučajno, taj smo dan u svlačionici bili jedan do drugoga. Nakon utakmice sjedio sam tamo, nisam se ni otuširao i čekao ga. Lik se nije pojavio puna dva sata. Što ću, nakon sat vremena i mene je prošlo pa sam se ohladio'', priča nam Rađa pa otkriva kako se umalo fizički nije sukobio i sa Stojkom Vrankovićem:

''Sa Stojkom sam isto imao ozbiljni sukob. Mislim da je to bilo na pripremama za Igre u Seulu 1988. Trening i igramo visoki protiv malih, s tim da mali nisu smjeli koristiti dribling. Znači, ne može ti zabiti koš nikako. Imaš samo ispružiti ruke i ne može ti ništa. Đorđević mu je zabio jedan šut, pa drugi, pa treći. Svašta sam mu rekao, zatim je on krenuo mene vrijeđati. Uletio je Duda Ivković i napao nas obojicu. Puknuo mi je film i poslao sam sve u kurac i otišao sam u svlačionicu. Tada sam bio klinac od 21 godinu. Duda je krenuo za mnom i molio me da se vratim. Tako da potpuno mogu razumjeti Jordana i njegov mentalni sklop. Zato je najveći svih vremena bez ikakve konkurencije'', zaključuje član košarkaške Kuće slavnih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.