Tradicija se nastavlja: Branitelj naslova opet ispao u skupini

Foto: EPA.eu

SP u Rusiji je treće uzastopno svjetsko prvenstvo na kojem branitelj ispada u prvom krugu, te četvrto od zadnjih pet. A u povijesti se šest puta dogodio takav slučaj.

Italija je 1950. u Brazil došla kao branitelj naslova iz Francuske 1938. Format natjecanja je bio takav da su u svakoj grupi bile po tri reprezentacije, a dalje je išla samo prva. U međusobnom dvoboju Švedska je pobijedila 3:2, otišla u finalnu grupu, a Italija je otišla doma.

Brazil je bio prvak 1958. i 1962. i u Englesku 1966. došao je kao glavni favorit. Premda je Brazil u prvom dvoboju lako dobio Bugare, oni su brutalno prebili Pelea, koji je bio onesposobljen, a Mađari s Albertom i Portugal s Eusebijom to su iskoristili i s 3:1 su pobijedili Brazil. Brazilci su tako završili tek treći u grupi.

Francuska je na SP-u 2002. zauzela zadnje mjesto u skupini, iza Danske, Senegala i Urugvaja. 

Na SP-u 2006. je slavila Italija, no četiri godine kasnije u Južnoj Africi završila je neslavno na posljednjem mjestu u skupini iza Paragvaja, Slovačke i Novog Zelanda.

Svjetski prvak iz 2010. Španjolska je na zadnjem SP-u u Brazilu također zapela u skupini iza Nizozemske i Čilea. Sada im se pridružila Njemačka koja je pobijedila u Brazilu 2014.

U povijesti svjetskih prvenstava samo dvije reprezentacije su obranile naslov, a to su bile Italija (1934, 1938) i Brazil (1958, 1962).

Talijani su pod vodstvom velikog nogometnog inovatora Vittorija Pozza uspjeli osvojiti dva naslova prvaka zaredom neposredno prije Drugog svjetskog rata. 

Uslijedio je rat, a potom je talijanski nogomet zadesila tragedija u kojoj je u avionskoj nesreći poginula gotovo čitava momčad tada najjače talijanske momčadi Torina, te su Talijani sljedeći put do finala SP-a stigli 1970.

Brazil je dominirao svjetskim nogometom krajem 50-ih i početkom 60-ih godina prošlog stoljeća. Uz, po mnogima najvećeg svjetskog nogometaša svih vremena, Pelea, Brazil je 1958. u napadu mogao računati na sjajne Garrinchu, Didija, Vavu i Zagalla, a svi su ti igrači i bez Pelea, koji se ozlijedio u drugom kolu natjecanja u skupini, ponovili uspjeh četiri godine potom u Čileu. 

Ipak, 1966. u Engleskoj nova brazilska reprezentacija bila je mnogo više ovisna o Peleu, koji je ponovno ozlijeđen u ranoj fazi natjecanja, te nije obranila naslov, ali je 1970. u Meksiku sa zdravim Peleom, te Rivelinom, Jairzinhom, Tostaom, Carlosom Albertom i Gersonom stigla do trećeg naslova na četiri prvenstva.

Prvi svjetski prvaci iz 1930., Urugvajci, četiri godine kasnije nisu putovali u Italiju, dok su nakon naslova osvojenog u Brazilu 1950. četiri godine potom u Švicarskoj stigli do polufinala gdje ih je zaustavila Mađarska. 

I Zapadna Njemačka je obranu naslova 1958. završila u polufinalu gdje ju je svladala Švedska. Svjetski prvaci iz 1966., Englezi, četiri godine su kasnije u Meksiku stigli do četvrtfinala u kojem su iz 3-2 u produžetku zaustavili Nijemce, Brazil je obranu naslova iz 1970. okončao drugim mjestom u drugom krugu natjecanja po skupinama 1974. iza Zapadne Njemačke, Nijemci su 1978. zapeli također u drugom krugu natjecanja po skupinama, Argentina je 1982. isto tako zaustavljena u drugom krugu natjecanja u skupini, dok je Italija 1986. ispala u osmini finala od Francuske (0-2).

Argentina se 1990. godine približila obrani naslova stigavši do finala, ali SR Njemačka je bila jača s 1-0, četiri godine potom Nijemce su u pokušaju obrane naslova u četvrtfinalu zaustavili Bugari (2-1), dok su Brazilci u Francuskoj 1998. stigli do finala u kojem su ih deklasirali domaćini Francuzi (3-0).
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.