Treneri koji su stvorili Šarića: Smirivao je svađe u reprezentaciji i ljuljao buseve po semaforima

Foto: Hina

DARIO ŠARIĆ skrenuo je pozornost košarkaške javnosti na sebe još kao junior KK Zagreba osvojivši klupski i reprezentativni naslov prvaka Europe. NBA skauti debelo su podcrtali njegovo ime, a 2014. na draftu ga je pročitao Adam Silver, čelni čovjek lige.

Orlando ga je uzeo kao 12. izbor i poslao u Philadelphiju, koja ga je pak proslijedila u Anadolu Efes. Nakon dvije godine pod Dudom Ivkovićem konačno će ispuniti svoj san i zaigrati u najboljoj košarkaškoj ligi svijeta.

No davno prije legendarnog košarkaškog stručnjaka, koji je ga je tek ispratio preko Bare, njegov su talent brusili Andrej Tesla, s kojim je osvojio europski naslov, te Jakša Vulić, s kojim je taj uspjeh ponovio na reprezentativnoj razini. Obojica se rado prisjećaju svojih dana sa Šarićem, a za Index su otkrili nekoliko detalja iz njegove prošlosti koje najbolje opisuju kakvo će pojačanje, i kakvog vođu, dobiti očajni Sixersi, najgora NBA momčad prošle sezone. Ne brinite, dolazi vam rođeni pobjednik - tvrde treneri koji su ga pogurali na putu prema Philadelphiji.

 

Uvijek se smije, ali kad je riječ o košarci - nema zajebancije


"Sa Šarićem imam jedino lijepe uspomene, osvojili smo zajedno juniorsko klupsko prvenstvo Europe 2011. Riječ je o osobitom dečku, vrlo specifičnom čovjeku. Drago mi je zbog njegovog uspjeha, zaslužio ga je. Svoje najbolje godine posvetio je isključivo košarci, a kraj njegovog talenta, koji je vrlo raskošan, uspjeh ga nije mogao zaobići," rekao nam je Andrej Tesla, Šarićev trener u juniorima KK Zagreba.

"Sjajan je dečko, uvijek nasmijan, razigran, ali i kad je košarka u pitanju vrlo ozbiljan. Pamtim kad se prvi put vratio iz SAD-a, bio je u Nikeovom kampu i sletio u Zagreb ravno na utakmicu polufinala prvenstva Hrvatske. Bili smo dosta raštrkani, Hezonja nam je, primjerice, uoči te utakmice otišao na Jordanov kamp u SAD i nedostajalo nam je nekoliko igrača. Izgubili smo, a Šarić mi je nakon poraza prišao i rekao: "Lako što ja nisam osvojio ništa, ali teško mi je zbog suigrača koji sad idu u seniore - otići će u profesionalce bez osvojenog naslova u Hrvatskoj."

"Bio je tad već prvak Europe, ali radi svojih starijih suigrača nije si mogao oprostiti što nisu osvojili nešto i u Hrvatskoj, to dokazuje o kakvom je dečku riječ. Izuzetno je nesebičan, razmišlja uvijek kako je drugima, za sebe ga nije briga."

"To mu je uvijek bila najbolja osobina, zato je činio svoje suigrače boljima, nije mu bila bitna osobna statistika, ni individualne nagrade, bilo mu je jasno da će i on izgledati bolje, bude li momčad bolje igrala."

 

Obožava se natjecati s Hezonjom

"Izuzetno se voli natjecati, motivira ga suparništvo, s Hezonjom se natjecao cijeli juniorski staž, bilo da je riječ o treninzima, utakmicama, školi ili slobodnom vremenu. Hranili su jedan drugoga, ali i izuzetno dobro surađivali."

Tesla kaže kako je je oduvijek odskakao od svojih vršnjaka, bilo je jasno da će jednog dana zaigrati u NBA-u, ali sav taj talent bio bi mu uzaludan bez mukotrpnog rada. Nakon kaljenja u ABA ligi i Euroligi konačno je spreman za najjaču svjetsku košarkašku ligu. 

NBA je izazov, osobito Philadelphia, a Šarić obožava izazove

"Odlazak u NBA je bio njegova odluka i poštujem ju. Teško mi je reći je li spreman za SAD, ali s igračkog stajališta, svaki izazov je dobro došao. NBA je specifičan, očekuju ga ogromni mentalni, fizički i tehničko-taktički zahtjevi najjače košarkaške lige na svijetu, ali novi izazov je pravi put za njegovu karijeri. A koliko ga poznajem, on uživa u izazovu."


"Izuzetno je napredovao u tehničkim segmentima u posljednjih nekoliko godina, ali oni su vezani više na iskustvo. Igrao je Euroligu protiv vrhunskih igrača, pa je automatski i njegova igra dobila novu dimenziju. Sve što radi u svojoj karijeri obavlja u pravom ritmu, njegova se karijera ispravno razvija i to će mu se vratiti u NBA-u, mislim da je na dobrom putu."

Nitko ne voli izgubiti, ali Šarić ne podnosi poraze

Šariću najteže padaju porazi, a u Philadelphiji bi ih iduće sezone moglo biti mnogo. Rođenom pobjedniku to neće biti lako, ali ako netko može pomoći Sixersima onda je to Šarić, smatra Tesla.

"Siguran sam da će mu porazi teško padati, no Philadelphia ga je izabrala i ne može zasad birati. Ono što može jest - igrati košarku onako kako zna, s puno borbenosti i srca. Htjet će pokazati da se može nositi s najboljima, a to može biti jedino dobro za njegovu momčad. Teško je reći kakva će biti njegova prva sezona u NBA-u, ali neće odustati dok svoju momčad ne odvede na pobjednički put."



Ljubav prema košarci? Ljubav je preblaga riječ - bolje je reći strast


Jakša Vulić odveo ga je do europskog naslova s reprezentacijom, naslov u Litvi 2012. godine potvrdio je kako je Šarić spreman za seniore. Njegov tadašnji izbornik tvrdi kako mu je Dario od samog početka bio produžena ruka u svlačionici, čovjek koji se brinuo za atmosferu, lijek za međuljudske odnose i vođa na terenu.


"Kad radite s takvim dečkom, s tolikom količinom talenta, a na taj talent vezana je ogromna volja,  ma zapravo strast prema košarci, jasno vam je da probleme u karijeri može imati samo u slučaju ozljeda. Srećom, Dario ih je izbjegao i sve ovo što mu se sad događa potvrđuje ono što košarkaška struka govori od samog početka njegove karijere, prerasta u igrača koji će idućih desetak godina biti nositelj igre reprezentacije, a krajnji domet je kod njega još teško naslutiti," smatra Jakša Vulić, izbornik zlatne juniorske reprezentacije iz 2012. godine.



Imali smo dramu u reprezentaciji, Šarić ju je umirio i odveo ih do naslova


Uspjeh košarkaške reprezentacije u Torinu i plasman na Olimpijske igre, smatra Vulić, jasno je pokazao kakav je Šarić privatno. Košarka je njegov život, suigrači obitelj, i ako nešto ne valja, neće mirovati dok to ne ispravi.

"Sjećam se 2012. godine, imali smo problem u reprezentaciji, neću imenovati igrače jer ne bi bilo fer prema njima, ali posvađali su se i nastala je situacija u momčadi. Dario ih je odvukao na stranu i sve su izgladili. Takve stvari važne su za atmosferu, kemiju u momčadi."

"Tako rješava i situacije na terenu, uvijek je podređen momčadi, zabit će manje samo da razigra suigrače kad im ne ide, a to je karakteristika velikih igrača, uostalom i velikih ljudi. Takav je bio kao junior, sad to samo potvrđuje na seniorskoj razini."



Šarić i društvo zaljululjali su bus na semaforu i umalo ga prevrnuli


Šarić će na Olimpijskim igrama biti zadužen za dobru atmosferu u svlačionici i autobusu reprezentacije, dio onoga što će se odvijati po povratku s utakmica, otkriva anegdota iz Litve 2012. godine.

"Nakon pobjede protiv Italije u Torinu hrvatski reprezentativci pjevajući su izašli iz svlačionice, bili ludi od sreće, a Dario je bio kolovođa," opisao Vulić kako Šarić utječe na momčad, pa otkrio detalj iz Vilniusa.

"Takav je oduvijek, sjećam se kad smo se 2012. godine vraćali s utakmica u hotel. Na semaforima su Dario i ostali reprezentativci znali tako zaljuljati autobus, da smo se umalo prevrnuli. Ali tako su se dobro zabavljali, da smo im dozvoljavali sve, davali su si oduška i praznili nakon pobjeda.

"Sve to pridonosi zajedništvu i stvaranju atmosfere, a tu je Šarić najjači. Na taj način me kupio, svojim pristupom momčadskim sastancima, još kao dječak pokazivao je kakav će vođa, uostalom i čovjek jednom postati," rekao je Vulić.


Pitanje je vremena kad će doći na All Star razinu


U međuvremenu Šarić je postao igrač za prijelomne trenutke, odlika koju Amerikanci itekako cijene, Vulić smatra, početak će mu biti najteži.

"Prva sezona neće biti laka, ali zbog svih njegovih kvaliteta uvjeren sam da će potvrdit kako zaslužuje biti u najjačoj ligi svijeta. Neće dominirati brojem koševa, možda neće oduševljavati gledatelje svojom statistikom, ali će ih dizati na noge svestranošću, razumijevanjem igre, borbenošću i voljom. Samo je pitanje vremena kad će doći na razinu All Star košarkaša."



Imao je nekoć problema sa slobodnjacima, a sad se tog više nitko ne sjeća


"Strašno je napredovao od juniorskih dana. Digao je razinu šuta i s vremenom će biti još bolji, nikad neće bit igrač koji će dominirati kao strijelac, ali će ga biti u svim statističkim kategorijama."

"Po dolasku u Cibonu imao je problema sa slobodnim bacanjima, kroz tri do pet mjeseci je to riješio svojom upornošću i napornim radom. Sad se tih problema više nitko ni ne sjeća, a to proizlazi iz njegovog pristupa, ništa ga ne može usporiti."

NBA je posljednja stepenica u Šarićevom brižno planiranom usponu ka vrhu, mladić iz Šibenika koji je svoje prve koševe zabio na istim terenima kao Dražen Petrović, konačno je stigao u SAD, a Sixersi su dobili ono što su Netsi imali u njegovom slavnom sugrađaninu - vođu u svlačionici. Moguće i lice franžize.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.