Treneri o neobičnom potezu Karoglana: Nema mu se što prigovoriti

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

HAJDUK je u Koprivnici pobijedio Slaven Belupo 1:0 u 13. kolu SuperSport HNL-a. Strijelac jedinog pogotka bio je Marko Livaja, koji je u 44. minuti realizirao kazneni udarac. Trener splitskog kluba Mislav Karoglan u završnici utakmice povukao je neobičan potez.

U 72. minuti uveo je krilne napadače Ivana Dolčeka i Aleksandra Trajkovskog umjesto Emira Sahitija i Darija Melnjaka, koji su također igrali na krilnim pozicijama. Svega 12 minuta kasnije, u 84. minuti, izvadio je Dolčeka i ubacio braniča Josipa Eleza kako bi zatvorio utakmicu i došao do pobjede.

To mu je na kraju i uspjelo, a svoju odluku objasnio je činjenicom što je Roy Ferenčina u 81. minuti u igru uveo dvojicu napadača, Mateja Šakotu i Floriana Kamberija: "Uveo sam ga jer računam na njega. Izvadio sam ga jer je Belupo ušao visinom. Ideja je bila ući u 5-3-2, da dobijemo visinu s Elezom i da s dva napadača pokušavamo sačuvati loptu. Kada nekoga voliš, onda mu se ispričaš."

Lončarević: Takve stvari su se već događale

O Karoglanovom potezu upitali smo trojicu trenera. Evo što nam je rekao Ilija Lončarević: "Odluka mi nije sporna jer je ostalo vrlo malo do kraja utakmice. Iako su Hajduku to bili bitni bodovi, rekao bih da se tu vidjelo i kako jedna velika momčad pred malom momčadi ipak pokazuje malo straha uvođenjem trećeg stopera.

Nisam pristalica takvih stvari, ali to je Karoglanova odluka i nema mu se što prigovoriti. On je zaključio da je dobro da u šesnaestercu ima još jednog braniča-skakača i to je to. To što je izvadio igrača koji je tek ušao smo već viđali, takve stvari su se događale.

Ovo nije prvi put. Meni tijekom karijere to nije bilo popularno, ali mislim da se Karoglana u ovom slučaju ne može kritizirati. Razumijem ga, treba uzeti u obzir da mu je ovo bila i prva utakmica."

Slavica: Karoglanova prošlogodišnja smjena nije bila opravdana

S njim se slaže i nekadašnji golman Hajduka Zoran Slavica: "Trener je procijenio da su mu u tom trenutku potrebna tri stopera i onda si prisiljen vaditi ofenzivnog igrača, odluka je pala na Dolčeka. Ne događa se često, ali rezultat je sačuvan, a to je Karoglanu bilo najbitnije i sam rezultat je opravdao njegovu odluku. Morao je birati izvaditi krilo ili napadača i izbor je bio na Livaji, Dolčeku i Trajkovskom.

Razvoj situacije na terenu ga je očito naveo na zaključak da je takav potez nužan. Malo jest neobično, ali u nogometu cilj opravdava sredstvo. Igrači odluke trenera trebaju razumjeti i ako im u tom trenutku ne legnu, ovo je bila isključivo taktička zamjena.

Rezultat je najvažniji za svakog trenera, Karoglan za sada ima dobar učinak kao prvi trener Hajduka. Njegova prva smjena je vrlo vjerojatno bila nezaslužena, ali sada je dobio novu priliku i na njemu je da nastavi niz od 11 utakmica bez poraza."

Cukrov: Dolček u obrani ne može pružiti što i Elez

Sličan sud daje i Nikica Cukrov, ikona Rijeke i Hajduka iz sedamdesetih i osamdesetih godina: "Hajduk je fizički pao pred kraj utakmice i nije imao inicijativu. Da bi pojačao skok-igru, uveo je Eleza. Prema naprijed Hajduk više nije kvalitetno izlazio, a Dolček u fazi obrane ne može ponuditi što i treći stoper, odnosno Elez.

Jednostavno, čuvao se rezultat i na kraju mu se takav pristup isplatio. Tri boda pokazuju da je dobro odlučio. Još je prerano da ocjenjujemo Karoglana, rezultat u Hajduku mu je za sada odličan, ali treba se strpjeti i vidjeti kakav će biti nakon zimskih priprema i prijelaznog roka."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.