Trenerska legenda potpisala novi ugovor. U Spursima će ostati do osamdesete godine

Foto: Profimedia

TRENER San Antonio Spursa Gregg Popovich potpisao je novi petogodišnji ugovor. Već se dugo iščekivalo kad će legendarni Pop otići u mirovinu, ali 74-godišnji stručnjak dobio je novu motivaciju za rad nakon što su Spursi na draft-lutriji izvukli glavni zgoditak i izabrali Victora Wembanyamu.

Iako bi prema ovom ugovoru na klupi trebao ostati do svoje osamdesete godine, treba naglasiti da on vrijedi i za ulogu predsjednika košarkaških operacija, pa bi se u teoriji Popovich mogao povući s klupe i prije njegova isteka te nastaviti samo s funkcijom predsjednika, kojom je nadređen generalnom menadžeru.

Legendarni trener crnogorskih korijena je među prvima prepoznao značaj europskih košarkaša za NBA ligu te je kao pomoćni trener Spursa 1989. vrbovao Žarka Paspalja da dođe u NBA, iste godine kad i Dražen Petrović i Vlade Divac.

U Spursima od 1988.

Popovich je bio pomoćni trener u Spursima od 1988. do 1992., a nakon epizode u Golden Stateu u istoj ulozi, vratio se 1994. kao generalni menadžer i dopredsjednik košarkaških operacija, da bi 1996. smijenio Boba Hilla i sebe postavio na klupu. Nakon te sezone Spursi su na draftu izabrali Tima Duncana i započeli dinastiju koja im je donijela pet naslova prvaka - 1999., 2003., 2005., 2007. i 2014. godine.

U 27 godina na klupi Spursa Popovich je ostvario 1336 pobjeda, najviše u NBA povijesti i 31 više od drugoplasiranog Dona Nelsona. Treći je po broju pobjeda u doigravanju (170), iza Phila Jacksona (229) i Pata Rileyja (171), a jedan je od samo pet trenera u povijesti s pet ili više naslova prvaka.

Bio je i izbornik reprezentacije SAD-a s kojom je 2021. osvojio olimpijsko zlato u Tokiju, a ove će jeseni biti uvršten u Košarkašku kuću slavnih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.