Trostruki olimpijski pobjednik u dizanju utega suspendiran zbog dopinga

Foto: EPA

TROSTRUKI olimpijski pobjednik u dizanju utega, 38-godišnji Kinez Lyu Xiaojun, privremeno je suspendiran nakon što je u njegovom uzorku pronađeno nedopušteno sredstvo, objavili su iz Međunarodne agencije za testiranje (ITA). Lyu je testiran 30. listopada izvan natjecanja, objavila je agencija koja nadgleda veći dio antidopinškog programa Međunarodne dizačke federacije (IWF). U njegovom je uzorku pronađen eritropoetin, zabranjeni peptidni hormon.

Lyu je prošle godine u Tokiju postao najstariji osvajač olimpijskog zlata u dizanju utega, a 38-godišnji Kinez je izjavio da je šokiran objavljenim rezultatom testiranja. "Nemam motiv ni razlog za uzimanje zabranjenih sredstava ili se koristiti nedopuštenim metodama u završnoj fazi moje drage dizačke karijere", izjavio je Lyu za Reuters putem priopćenja.

"Surađivat ću s relevantnim organizacijama u istrazi jer želim saznati pravi uzrok za nastalu situaciju i želim dokazati svoju nevinost", poručio je. Lyu je 2012. u Londonu i 2016. u Rio de Janeiru osvojio naslove olimpijskog pobjednika u kategoriji do 77 kilograma, da bi prošle godine u Tokiju slavio u kategoriji do 81 kilograma.

Čelnici Međunarodne dizačke federacije prikrivali dopinge

"Primili smo na znanje Lyu Xiaojunovu objavu te vjerujemo da će ITA i IWF dokučiti sve činjenice i donijeti nepristranu odluku, suzbijajući doping i pritom štiteći prava čistih sportaša", poručili su iz Kineskog dizačkog saveza.

Posljednjih godina je u dizačkom sportu otkriveno mnoštvo slučajeva korištenja nedopuštenih sredstava, a u lipnju su bivšim čelnicima IWF-a Tamasu Ajanu i Nicuu Vladu izrečene doživotne zabrane obnašanja svih dužnosti u ovom sportu zbog prikrivanja dopinga. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.