JUVENTUS

Tudor je Juventusu i Pirlu donio recept iz Hajduka. Pojavile su se i prve sumnje

Foto: EPA/Pixsell

IVAN JURIĆ dobio je prvu bitku protiv Andree Pirla i Igora Tudora, njegova se Verona othrvala prvaku Juventusu u Torinu i sa zasluženih 1:1 ušla u povijest jer ju je Juventus na svom terenu svaki put pobijedio u posljednje 32 godine.

U nedjelju je Jurićeva momčad hrabro i presingom isprovocirala bod protiv nekog novog Juventusa koji je trenutačno u procesu izgradnje po nacrtima Andree Pirla, ali i njegove desne ruke na klupi s ogromnim taktičkim ovlastima Igora Tudora.

Pirlu su ovo prve utakmice u karijeri i u njih nije htio ući bez iskusnog pomoćnika. Tudora se u Serie A danas smatra najkvalitetnijim asistentom budući da je iza njega vođenje Hajduka, PAOK-a, Galatasaraya i Udinesea u kojima je pokušavao razviti svoju viziju nogometa, koja se, kako stvari stoje, itekako dopala novom šefu struke Bianconera.

Jasno je od samog početka nove sezone da se ideje novog trenera Andree i Pirla i njegovog prvog pomoćnika pristiglog iz Splita uvelike poklapaju jer je Stara dama u šest ovosezonskih utakmica pet puta igrala u formaciji 3-4-1-2, istoj onoj u kojoj je Igor Tudor gurao svoj Hajduk od siječnja do kolovoza ove godine.

Pirlo i Tudor žele stvoriti "Atalantu koja osvaja trofeje" po receptu iz Splita

Po Hajduk je cijela priča ispala loše jer igrači kvalitetom nisu mogli odgovoriti na zahtjeve trenera, a sada mnogi Juventusovi fanovi strahuju da bi se i njihovom klubu ta sudbina mogla dogoditi jer ono što je Stara dama odigrala protiv Crotonea i Verone, kudikamo slabijih rivala, nije nikog posebno uvjerilo da Pirlo i Tudor trebaju nastaviti jednakim putem, iako Juventus ima jednu od najboljih momčadi u Europi.

S tim se, donekle, složio i legendarni Alex Del Piero.

"Moj savjet Pirlu je da pokuša igrati u 4-2-4 formaciji gdje bi krilni igrači bili Chiesa i Kuluševski."

Grafika: Sofascore za IndexSport

Momčad je prošla malu rekonstrukciju, posebno u veznom redu koji je prethodnih sezona bio debelo najslabiji dio Juventusa, no ideja koju trenerski dvojac forsira, uvjereni su autori iste, mora donijeti velike rezultate. Oni žele gledati goropadni Juventus koji će napadačkom igrom uništavati protivnika.

Samo im treba vremena, kako objašnjava Pirlo.

I tu mu se ne može ništa kontrirati jer zbog koronavirusa ne može računati na Cristiana Ronalda, a zbog ozljeda nema ni Matthijsa de Ligta i Giorgija Chiellinija. Problem predstavlja i Paulo Dybala, prošlosezonski MVP Serie A.

On je u tihom ratu s upravom koja mu, navodno, ne želi dati ugovor od 15-20 milijuna eura godišnje i pored toga, totalno je van forme jer ga je ozljeda zarađena početkom kolovoza maknula s terena na gotovo dva mjeseca. To značajno koči razvoj nekog novog Juventusa, međutim, kod tradicionalno hladnokrvnog Pirla ishitrenih reakcija nema i neće biti.

Pirlo je, uoči preuzimanja Juventusove U-23 momčadi prije tri mjeseca, govorio kako najviše favorizira 4-3-3 formaciju, ali i da jako uvažava ono što radi Atalanta u 3-4-1-2 formaciji s Gianom Pierom Gasperinijem.

"Želio sam da napadnemo s puno igrača. Chisea može igrati na bilo kojem boku, Kuluševski ili Ramsey mogu igrati malo iza napadača. Ne zaboravimo da Ronaldo ne igra, da Dybala još nije u formi, tako da će se napadačka struktura možda i promijeniti. No, igrači su na pravim pozicijama", rekao je nakon 2:0 pobjede nad Dinamo Kijevom u Ligi prvaka.

Dolaskom Tudora na mjesto pomoćnika Pirlo se posve prepustio ideji da od Juventusa stvori "jaču Atalantu", onu koja će uz ofenzivnu i dinamičnu igru osvajati i trofeje.

Prvi rezultati Tudorovog rada su vidljivi

Tako od rujna možemo vidjeti rezultate konkretnih početnih poteza - brazilski desni bek Danilo postao je stoper koji najčešće igra na lijevoj strani obrane i za to zasluge, pišu Talijani, idu Igoru Tudoru. 

Proslavljeni hrvatski defenzivac i bivši branič Juventusa zadužen je za obrambenu pripremu skupih zvijezda, a uz sve to, puno razgovara s igračima i stvara ugodnu atmosferu za rad, o čemu je javno govorio i Cristiano Ronaldo.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Bivši Hajdukov trener puno razgovara s Brazilcem i konstantno ga savjetuje kako bi od njega stvorio braniča koji bez problema može iznositi loptu u protivničku polovicu i rezultati se vide, Danilo je najveće osvježenje Juventusa ove sezone s odličnim statistikama.

Protiv Verone je imao 96 posto točnih dodavanja, 5/5 točnih dugih lopti, pet puta je čistio opasne situacije ispred svog gola, četiri puta presjekao kombinacije Verone i sedam puta vratio loptu u posjed Juventusa. 

Klasični bekovi kod Pirla i Tudora praktički i ne postoje jer igraju u liniji s veznjacima. Baš zbog toga je Pirlo inzistirao na Federicu Chiesi kojeg je Juventus doveo iz Fiorentine, pošto 23-godišnjak može igrati na obje strane, kao polušpica ili po potrebi napadač.

Ono što Juventus pokušava igrati Tudor je isprobao u Hajduku i Udineseu

Ovdje dolazimo do najviše točke idejnog podudaranja Pirla i Tudora - kao što je Tudor u Hajduku pokušavao na poziciji lijevog veznog s Francescom Tahirajem, tako i Pirlo na isto mjesto gura Chiesu koji se ipak najbolje snalazi na desnoj strani.

Razlog je u desnoj nozi, kao i kod Tahiraja, što se odnosi na situacije prilikom napada, gdje dešnjak, kada s lijeve strane ulazi u sredinu, ima mogućnost namjestiti se na udarac ili ubačaj desnom nogom.

"Pirlo od mene traži da igram što ofenzivnije te da sudjelujem u završnici akcije. Daje mi potpunu slobodu u napadu", rekao je Chiesa nakon debija u Ligi prvaka prošloga tjedna, kada je Juventus u Kijevu pobijedio Dinamo 2:0.

Bio je jedan od najzapaženijih na terenu i radio je sve ono što je Tudor svojevremeno htio vidjeti od Tahiraja koji to ipak nije mogao ispuniti. Logično, kvaliteta igrača čini ogromnu razliku pa je ta Tudorova ideja s Chiesom u Juventusu, barem protiv Dinama, imala pravilnu izvedbu. 

Pirlo i Tudor žele da njihov Juventus oko protivnika stvara obruč s osmoricom igrača u protivničkoj polovici, nazad ostaju tek dvojica igrača. Naprijed, koliko smo do sada mogli vidjeti iz Juventusovih utakmica, odvažno idu i Danilo i Bonucci, a treći stoper uz podršku jednog od veznjaka ostaje nazad.

Kada Juventus ima posjed i gradi napad, igrači uz aut-liniju (Chiesa, Cuadrado) dižu se visoko i nastoje ulaziti u sredinu, gdje se već nalaze dva napadača i polušpica, dok preostali srednji vezni vreba iz drugog plana potencijalnim utrčavanjem. 

Cuadrado je jedan od ključnih igrača novog Juventusovog sistema i već prvi pogled na njegov heatmap otkriva da je ponovno na novoj poziciji.

Iskusni Kolumbijac sposoban je pokrivati cijelu desnu stranu i otkako je došao u Juventus prije pet godina, isproban je kod Allegrija i Sarrija na svim pozicijama. Od beka u obrani četiri, beka u obrani s trojicom, krilnog ofenzivca pa sve do lijevog krila u slučaju velike potrebe.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Njegova dinamika, znatno poboljšana taktička odgovornost u odnosu na doba prije Juventusa, kao i sama tehnička kvaliteta čine ga nezamjenjivim, bilo to u sadašnjoj 3-4-1-2 formaciji ili potencijalnoj (ako do promjena dođe) formaciji s četvoricom u zadnjoj liniji.

Gotovo identične nacrte igre Tudor je gurao za mandata u Splitu, pokušavao je, čak i na silu ponekad, gurati svoje ideje koje su Hajduk s drugog mjesta (prije njegovog povratka u klub) na kraju zakucale na peto mjesto.

Uz to, i sam je Tudor na oproštaju od Hajduka pomirbenim tonom priznao kako je ponekad bio tvrdoglav, no na kraju je i sam popustio jer je Hajduk nekoliko završnih kola igrao u rombu s četvoricom u zadnjoj liniji te je baš u toj formaciji pobijedio Dinamo 3:2 na Maksimiru.

Sada se Juventusovi fanovi brinu hoće li Pirlo popustiti jer nakon što je Juventus, prvi favorit za obranu Scudetta, protiv Rome, Crotonea i Verone osvojio tek tri boda, pale se prvi alarmi.

Pirlo smiruje situaciju i kiksove, zbog kojih bi prethodnici Max Allegri i Maurizio Sarri bili na žestokom udaru, i sve učinjeno dosad analizira ležerno.

"Mogli smo i bolje. Moramo se poboljšati, ali vidim da momčad raste i moja ideja igre se oblikuje. Arthur razumije što želim od njega. Očito se igrači moraju naviknuti na sve. Često propustimo uputiti posljednje dodavanje za vrijeme napada, ali optimističan sam", izjavio je proslavljeni talijanski veznjak nakon 1:1 s Veronom.

Pirlo ne misli lako odustati od početne ideje

Na prvu djeluje da neće tako lako odustati od zajedničkih ideja s Tudorom i da ćemo Juventus već u srijedu gledati ponovno u formaciji 3-4-1-2 u kojoj će nastojati napadačkom igrom zdrobiti potresenu Barcelonu.

Samo, bitan problem u cijeloj priči je to što momčadi Barceloninog kvalitativnog ranga lako koriste prostor koji će im Juventus, vrlo vjerojatno, ostavljati takvim načinom igre. To je presingom uspjela i puno skromnija Jurićeva Verona, i to na Allianz Areni, gdje se u posljednjih deset godina malo tko naigrao nogometa.

Taj derbi za vrh skupine istovremeno je test potencijalne Pirlove početne tvrdoglavosti budući da mu je obrana trenutačno u raspadu.

Ozlijeđeni su Matthijs de Ligt i Giorgio Chiellini, zbog ozljede protiv Verone za Barcelonu je upitan Leonardo Bonucci i jedini zdravi stoperi su Merih Demiral i Danilo.

Prema najavama iz Italije, Pirlo će u obrambenu trojku gurnuti ofenzivnog beka Juana Cuadrada (179 cm), što predstavlja opasan eksperiment protiv ofenzivno vrhunskog rivala i mnogi zazivaju prešaltavanje u formaciju s četvoricom pozadi.

U slučaju loše igre i možebitnog poraza, kritike prema Pirlu i njegovim idejama, samim time i Tudoru, itekako bi ojačale.

Pobjeda bi Juventusovom trenerskom dvojcu kupila mir, ali i dala snažan poticaj da nastave dalje razvijati ono što su skupa započeli koncem kolovoza.

Standings provided by SofaScore LiveScore