U čemu je tajna razigranog Pomsovog Osijeka? Ovo su stvari koje Bjelica nije uvažavao

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

OSIJEK je jučer pobijedio kod Slaven Belupa 4:0. Junak utakmice bio je Mijo Caktaš koji je zabio hat-trick, a jedan gol postigao je i Laszlo Kleinheisler. Bila je to četvrta uzastopna pobjeda Osijeka pod vodstvom trenera Renea Pomsa (47). Podsjetimo, Austrijanac Poms bio je pomoćnik Nenadu Bjelici, koji je napustio Osijek krajem kolovoza. Poms je izabran kao privremeno rješenje do Svjetskog prvenstva, no sada se čini kako bi mogao ostati i dulje na klupi bijelo-plavih. 

S Bjelicom se nije moglo dalje

Njegovim radom zadovoljni su i navijači kluba. Većina smatra kako su igrači prodisali nakon odlaska Bjelice te da je Poms ekspresno pronašao način kako igrače rasteretiti i skinuti im ogroman pritisak nakon očajnog ulaska u sezonu. Osijekova igra pod Bjelicom bila je sve, samo ne atraktivna i lepršava.

(Rene Poms je Osijek vodio i na prijateljskom turniru u Vukovaru. Tamo je Osijek u kombiniranom sastavu izgubio od Širokog Brijega 3:2 te pobijedio HNK Vukovar 1:0)

Osijek se više ne muči u napadu

Osijek se mučio u stvaranju šansi, a govor tijela igrača otkrivao je probleme sa samopouzdanjem i pritiskom. Navijačima je bilo teško gledati takav nogomet, unatoč nekim važnim pobjedama, poput one nad Hajdukom, nakon koje je Bjelica otišao iz kluba.

Bjelicu je, rekli smo, naslijedio njegov dotadašnji pomoćnik Poms. U mjesec dana probudio je igrače, rasteretio ih pritiska i pustio ih da zaigraju otvorenije i riskantnije. To je instantno donijelo velike pomake. Poms je u prvih 11 instalirao Šimu Gržana na desni bok, a ovaj mu je odmah vratio dobrim igrama i pogotkom za tri boda u Gorici.

Poms donio napadačku igru

Napadačka kvaliteta Osječana sve više dolazi do izražaja. Pod Pomsom su ostvarili učinak od pet pobjeda, jednog remija i jednog poraza, uz gol-razliku 16:4. Zainatio se Mijo Caktaš, koji je kod Slavena zabio tri komada. Sada je puno lakše igrati i Dionu Dreni Belji, a očekuje se da Poms pronađe formulu i za Kristijana Lovrića.

Osijek u subotu dočekuje Istru 1961 i sva je prilika da bi se Pomsov niz mogao produljiti. Stručnu analizu situacije dao nam je Goran Ljubojević, nekadašnji Osijekov napadač, a danas trener ŽNK Osijek.

Ljubojević: Osijekovi igrači bili su nervozni

Ljubojević se osvrnuo na jučerašnju uvjerljivu 4:0 pobjedu u Koprivnici: "Drugačija utakmica u odnosu na Lokomotivu, iako rezultat tako ne govori. Zekić je pogodio s formacijom, zrcalio je Osijek i odigrao u 3-4-3. Prvih pola sata Osijek je imao samo jednu opasnu akciju, kada su pucali Caktaš i Leovac u blok. Belupo je solidno prolazio Osijekov blok i solidno - iako nemaju top kvalitetu - igrao u međuprostorima. Zato su Osijekovi igrači bili nervozni, Jugović i Žaper posebno."

"Osijekova tri igrača naprijed previsoko su napadala obranu i ostavljali su puno prostora ispred Jugovića i Nejašmića. Na to treba Poms pripaziti. Nakon greške i ozljede stopera, Zekić prelazi na formaciju s četiri igrača u obrani. Smatram da je tu pogriješio. Može se tako igrati protiv Osijeka, ali veza i obrana moraju biti jako blizu i brzo se pomjerati s lijeve na desnu stranu i obrnuto. U suprotnom, teško je čuvati ovako posložen Osijek."

Ljubojević: Poms je napravio hrabar potez

Ljubojević odaje zasluge Pomsu za rezultatski preporod, ali i igru: "On odlično poznaje momčad i pametno je i hrabro promijenio formaciju Osijeka u 3-4-3. Ona sada odgovara profilima igrača. Postavio je igrače na prava mjesta, to se odnosi na Žapera, Kleinheislera i Caktaša. Svi u momčadi Osijeka igraju najbolju poziciju po svom individualnom profilu", smatra Ljubojević pa nastavlja:

"Poms je im dopustio kreativnost u napadu i stavio je dva inteligentna centralna vezna. Sada Osijek igra dobro s loptom u nogama jer ima i opciju odigravanja u dubinu (međuprostore), ali u širinu (Leovac i Gržan)."

"Problem bi mogao biti što trojica ofenzivaca naprijed izlaze previsoko u presing pa lopta između njih lagano prođe. Tada Jugoviću i Nejašmiću ostaje ogroman prostor za pokrivanje. Jače momčadi, poput Dinama, tu bi mogle stvoriti probleme. Ja bih čestitao treneru Pomsu i zaželio mu puno sreće dalje", završava Ljubojević analizu.