"U Dalićevom stožeru ima ljudi koji ne znaju zašto su tamo, to je marketing"

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, EPA

HRVATSKA nogometna reprezentacija okupila se u Zagrebu uoči prvih utakmica nakon Europskog prvenstva. Hrvatska u četvrtak gostuje u Lisabonu protiv Portugala u 1. kolu Lige nacija, a tri dana kasnije u istom natjecanju u Osijeku dočekuje reprezentaciju Poljske.

Hrvatski izbornik je uoči ovog okupljanja u velikim problemima. Prvo je u kratkom roku ostao bez oba desna beka, Josipa Juranovića i imenjaka mu Stanišića, koji su završili na operaciji. Onda mu je otpao i Martin Erlić, da bi se u subotu u Bundesligi ozlijedio Lovro Majer. Dalić je umjesto njega pozvao Nikolu Moru, a ranije je aktivirao pretpoziv Marku Pjaci.

Novost na popisu su i veznjak Dinama Petar Sučić te napadač Eintracht Frankfurta Igor Matanović, a na popis Zlatka Dalića se nakon dvije godine vratio i veznjak Augsburga Kristijan Jakić. O aktualnostima vezanim uz reprezentaciju razgovarali smo s nekadašnjim trenerom Ilijom Lončarevićem.

Kultni brk je najveći trener u povijesti Inter Zaprešića, s kojim je osvojio hrvatski kup 1992. godine, a u dugoj karijeri je u više navrata vodio Dinamo te sjedio na klupama Osijeka, Slaven Belupa, Marsonije, Hrvatskog dragovoljca, Lokomotive, Zagreba i reprezentacije Libije.

Na popisu imamo trojicu potencijalnih debitanata, što mislite o njihovom uključivanju? 

S obzirom na izostanke i oproštaje, većih iznenađenja u tome nema. Prije se nije napravilo dovoljno da imamo spremne zamjene na nekim pozicijama, praktički na svim, uz izuzetak desnog beka, gdje je ozljeda dvojice zaista peh. Igrači koji su uvršteni na popis imaju određeno iskustvo.

Naročito Moro, dok ga Petar Sučić tek treba steći.

On je neupitno naša budućnost, pitanje je samo kada može postati standardan, to nitko ne može predvidjeti. Teško je sada reći što je izbornik mogao drugačije, boljih rješenja nema. Dalić ne iskače iz svoje vizije i sada treba gasiti vatru. 

Marko Pjaca i Nikola Moro / Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Očekujete li promjenu u formaciju s trojicom stopera? Dalić je dao naslutiti tu mogućnost najavljujući opciju Marka Pjace ili Kristijana Jakića na desnom boku. Je li to po Vašem mišljenju dobro rješenje? 

Nisam sklon predviđati da će Dalić mijenjati način igre, osim ako Ligu nacija nije predodredio baš za to, što bi bilo u redu. Mijenjati sustav za samo jednu utakmicu mi nema smisla. Imamo igrača s kojima je moguće zakrpati desnog beka bez mijenjanja sustava.

To može igrati Jakić, može i Šutalo, nije to nemoguće pokrpati za utakmicu-dvije. Ja bih bio za promjenu u sustav s trojicom iza kada bi to bila ozbiljna vizija za budućnost i kada bi se ostalo posvećeno tome.

Nemamo potencijala na krilima i s obzirom na to sustav 3-5-2 ili sličan bi imao smisla, ali to treba odlučiti izbornik i razviti smislen sustav igre. Mislim da neće ići u tom pravcu. Nema smisla opredijeliti se prema novom sustavu samo za dvije utakmice, sam izostanak dva beka nije dovoljno dobar razlog za to. Nisam za promjenu sustava ako to nije razrađeni plan za budućnost.

Dalić je na press-konferenciji pred okupljanje u pesimističnom tonu rekao kako se u reprezentaciju sada "nažalost lako upada i iz nje ispada" te kako je znak da je u problemu kada treba tražiti igrače u našim klubovima. Je li to podcjenjivački prema domaćem prvenstvu? 

Podcjenjivački je prema igračima koji igraju to prvenstvo. Lako je bit frajer i pravit se važan, ne kažem da to radi Dalić, kada je sve dobro i sjaji, kada imaš širok izbor igrača koji igraju u velikim klubovima vani. Kada treba uklopiti talentirane igrače iz naše lige, postavlja se kao da nastaju problemi, ja ih uopće ne vidim, zašto je to problem? 

To su sve apsolutno dobri igrači. Puno europskih reprezentacija ima pregršt igrača iz svojih liga, a lige im nisu jače od naše. S tim se apsolutno ne slažem. Hrvatski treneri u našim klubovima su prisiljeni davati prilike mladim igračima i stvarati ih, a izbornici svih selekcija imaju obavezu da te igrače na vrijeme bace u vatru. 

Ne vidim nikakav problem. Na koncu, zašto bi se Dalić koji ima velike rezultate iza sebe trebao bojati neuspjeha? Nije problem rezultatski neuspjeh, ali neuspjeh igre jest problem, a takav neuspjeh smo doživjeli na prošla dva Europska prvenstva.

Nitko ti neće zamjeriti loš rezultat sam po sebi. Možeš imati jake protivnike, biti u egalu s njima, nekad se prevali na tvoju, a nekad na njihovu stranu. Dvije utakmice u nizu protivnici mogu imati više sreće i ispao si s turnira, ali ne moraš biti nezadovoljan ako možeš reći "igrali smo onako kako želimo u budućnosti, igrači su to ispoštovali, ali su se dogodile neke greške i idemo dalje".

Mi to ne možemo reći, odigrali smo Euro, a da i sami ne znamo što smo igrali u te tri utakmice. Normalno da smo onda svi nezadovoljni.

Dosta rasprave izazvao je poziv Ivanu Perišiću, koji se nije oporavio od ozljede niti je u dobroj formi, a raspoloženi Pjaca se inicijalno našao samo na pretpozivu. S obzirom na to da se više puta ponavljalo kako je trenutačna forma glavni kriterij, što mislite o toj odluci?

Bila mi je nelogična. Jasno je da je Pjaca naše trenutačno najbolje lijevo krilo, ozbiljan i iskusan igrač. On je europska klasa po pitanju zrelosti, znanja i mogućnosti.

Od njega možda nećemo dobiti to da 90 minuta nosi igru ekipe, ali hoćemo elemente u kojima će pokazati klasu, kao što radi u Dinamu. Neće svaka akcija ići preko njega, ali u sebi ima to da može riješiti svaku utakmicu. Ne vidim zašto nije bio odmah na popisu.

Što nam u sredini terena može donijeti Nikola Moro? Prošle sezone igrao je u Bologni, ne uvijek u prvoj postavi, ali bio je dio ozbiljne ekipe koja je izborila Ligu prvaka. 

Ja sam za Nikolu u reprezentaciji, iako priznajem da ga dugo nisam gledao niti na televiziji, jednostavno mi se nije poklopilo da pratim Bolognu. On ipak ima najviše iskustva od naših veznih igrača nakon Luke i Matea, on je praktički tu najstariji. 

Josip Mišić je stariji i iskusniji od More...

On nije na popisu, zašto da ga spominjem kad ga izbornik godinama ne vidi? O tome sam se već izjasnio, Mišić je za mene najbolji igrač lige na svojoj poziciji i trebao bi biti u reprezentaciji.

Zlatko Dalić te Ivica Olić i Mario Mandžukić, koji su napustili stožer reprezentacije / Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Stožer su napustili Ivica Olić i Mario Mandžukić. Koliko takve igračke legende mogu nedostajati stožeru i treba li ih nadomjestiti imenima sličnog profila?

Uopće nisam pobornik te ideje. Generalno. Svaka pozicija u stručnom stožeru bi se trebala birati po znanju i iskustvu, naravno da kriterij može biti i igračka karizma, ali nagomilati bivše reprezentativce u stožer, to mi uopće nije jasno. Mislim da u Dalićevom stožeru ima njih koji ne znaju što tamo uopće rade. 

Ako nisu treneri, a dio njih to vjerojatno neće nikada ni biti, ne znam koja im je uloga u A reprezentaciji. Ovakvo sastavljanje stožera mi je više politički marketing nego stvarna potreba.

Treba li žaliti za Nikom Sigurom, koji je odabrao nastupati za Kanadu? 

To je neupitno talentiran dečko, za svakog takvog nam treba biti žao ako nije tu, ali Bože moj. Odlučio je da ne čeka još koju godinu da dođe u reprezentaciju, što bi se vjerojatno dogodilo, nego da ode tamo gdje već sada ima mjesto, nije to ništa čudno.

Od toga ne treba raditi paniku, to je takav slijed događaja. Igrači imaju pravo na nestrpljivost i otići negdje gdje će odmah imati mjesto. Danas se ozbiljno radi u svim reprezentacijama i Sigur će i u Kanadi imati koristi.

Za kraj, da ste Vi izbornik, bi li Luka Modrić bio u prvoj postavi Hrvatske? 

Kao što sam rekao na kraju Eura, uvijek mi je drago da je Luka tu, oko toga nema dileme. Problem je što je on na Europskom prvenstvu korišten potpuno nerezonski gledajući tretman koji ima u Real Madridu. Hrvatska i Real Madrid su dvije velike momčadi. 

Modrić svojim talentom i znanjem zaslužuje igrati u obje. Ako ga Carlo Ancelotti stavlja u igru svakih sedam dana po pola sata, ili od početka u svakoj trećoj utakmici, onda ne vidim kako je Luka mogao igrati tri utakmice u osam dana na Euru i dati svoj maksimalan doprinos reprezentaciji.

To mi nikako nije jasno, velika je sreća da se nije ozlijedio. On je izuzetno inteligentan dečko i sigurno se zna čuvati u situacijama kada je stavljen na izmak svojih kapaciteta, a čim se igrač imalo čuva, ne može dati ono što se od njega očekuje. Smatram da je vrijeme da se počne dozirati Modrića.

Tako bi mogao biti puno korisniji za reprezentaciju nego sada. Ako on želi igrati za reprezentaciju - dapače. Za mlade igrače puno znači da je tu i da imaju priliku učiti od takve klase, ali jasno je da reprezentaciji najviše može dati igrajući pola sata ili jedno poluvrijeme. 

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.