Ubijaju iz svih oružja: Hajduk odškrinuo vrata Europe

U PRVOJ utakmici play-offa Europa lige Hajduk je na prepunom Poljudu pobijedio Unireju 4:1. Rumunji su poveli golom Frunze u 34. minuti, ali Senijad Ibričić golovima u 39. i 66. preokreće rezultat. Poklepovićeve zamjene Brkljača i Čop pogocima u 77. odnosno 85. minuti zabili su još dva gola, osiguravši time tri velika pogotka prednosti za uzvrat.

Rumunjski viceprvak je u grad podno Marjana stigao kao klub u raspadajućem stanju, ali su se na poljudskoj ljepotici raspali tek na što je Hajduk prigrabio vodstvo, zahvaljujući genijalnom Senijadu Ibričiću. Još otkako su Uefine kuglice opet namjerile na rumunjskog predstavnika, iz Rumunjske su dopirali priče kako Unirea nema za put u Split, kako se klub raspada i slično, ali na koncu su, zamislite, doputovali na prvu utakmicu. I odigrala je Unirea jedno vrlo dobro poluvrijeme, ali u nastavku je momčad trenera Levyja fizički pala, što je Hajduk znalački iskoristio.

Stanko Poklepović u sredini terena prednost je pred Marijem Brkljačom dao Dinku Trebotiću, a upravo je 20-godišnji veznjak Bijelih bio jedan od najrastrčanijih u sastavu Hajduka. Osim primoranog postavljanja na gol Bože Radoševića, Špaco je na Unireju poslao najjaču momčad. Oporavili su se i Strinić i Andrić i Oremuš, pa je sve bilo spremno za početni juriš, koji je upravo fenomenalno pomeo bukureštanski Dinamo.

I bilo je tako, ali Unirea je ipak pokazala da je kudikamo zrelija ekipa od Dinama. Levyjevi igrači čvrsto su ulazili u duele s hajdukovcima, ne dopuštajući im da se razmašu i dodatno zapale ionako užarenu atmosferu. Prvu veću prigodu ipak su imali gosti - Galamaz je ubačajem izbacio čitavu obranu Hajduka i pronašao usamljenog Onofrasa koji je bio prebrz i za loptu, napadač Unireje pogodio je iz okreta prečku, a Radošević hvata odbijenu loptu. Hajduk je krenuo još agresivnije nakon toga, a najbolju šansu da okrune dominaciju imali su u 32. minuti, 100-ak sekundi prije nego će Unirea povesti. Anas je s lijeve strane ubacio na drugu vratnicu, Vukušić je glavom spustio Ibričiću koji iz okreta pogađa stativu. Izjednačili su Bijeli u stativama, ali gosti su odmah vratili, na najgori mogući način.

Pet minuta trebalo je za oporavak od šoka...

Taman kad su se razigrali Bijeli i počeli nizati dobre akcije, sve je sam u jednoj polukontri napravio Sorin Frunza, prošao je četvoricu igrača Hajduka kao da ih nema i pogodio pored nemoćnog Radoševića. Nikome Unirea u šest utakmica sezone nije zabila, otvorilo joj se baš protiv Hajduka koji nije dugo čekao na izjednačenje. U 39. minuti Anas Sharbini je s lijeve strane ubacio na glavu Senijada Ibričića koji u padu glavom, uz pomoć lijeve stative, izjednačava rezultat. Do kraja prvog dijela Bijeli nisu uspjeli iskoristiti totalno ludilo koje je zavladalo na tribinama, ali toliko željeno vodstvo stiglo je sredinom drugog poluvremena.

...a onda je uslijedilo totalno ludilo

Nizali su se u nastavku udarci Anasa, Ibričića, Andrića, ali na potpunu eksploziju trebalo je pričekati 66. minutu. Ibričić je uzeo loptu na polovici Hajduka, ispremiješao obranu Unireje i majstorskim udarcem pogodio, opet uz pomoć lijeve vratnice. U međuvremnu je Poklepović Vukušića zamijenio Čopom, što će se u finišu utakmice pokazati kao majstorski potez. I u74. minuti je Špaco pogodio s izmjenom - umjesto Trebotića je uveo Brkljaču koji mu se tri minute kasnije odužio pogotkom nakon Ibričićeva kornera.

Iako se očekivalo da će Špaco zatvoriti utakmicu i posegnuti za pirjom, Hajduk je nastavio gaziti. Splićani su nagrađeni četvrtim golom kojeg je potpisao Duje Čop, odličnom reakcijom na ubačaja Mirka Oremuša.

HAJDUK: Radošević, Oremuš, Maloča, J. Buljat, Strinić, Trebotić, Andrić, Tomasov, Ibričić, An. Sharbini, Vukušić

UNIREA: Grigore, Galamaz, Bilasco, Onofras, Rusescu, Epaminonda, Brandan, Marinescu, Bordeanu, Maftei, Frunza

Sudac: Antonio Damato (Italija)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.