Učenici nisu nadmašili učitelja: Evo kako je Cruyff pravilno zabio dodavanjem iz penala

Screenshot: Youtube

MESSI i Suarez zaludili su nogometni svijet varkom i golom postignutim dodavanjem iz penala protiv Celte, ali kao što smo objasnili, sudac je morao poništiti zgoditak zbog tehničke pogreške prilikom izvođenja penala, točnije zato što je Suarez u trenutku Messijevog dodavanja s bijele točke bio unutar kaznenog prostora.

Iz Barcelone su poručili kako je akcija koju su izvele njene zvijezde hommage sličnom, davnom (remek)djelu klupske ikone Johana Cryuffa, koji je u suardnji s Jesperom Olsenom tako 1982. postigao gol za Ajax u pobjedi 5:0 protiv Helmonda u Eredivisie.
 
Iako tada već 35-godišnjak, Cryuff nije izgubio ono po čemu se proslavio kao nogometaš - smisao za vic i varku, pa je u suradnji s mladim danskim krilom izveo akciju koja je odmah postala slavna.

Postavio je loptu na bijelu točku, ali umjesto da opali na gol, proslijedio ju je na lijevu stranu za natrčalog Olsena, koji je vraća pred gol za Cruyffa, a ovaj lako zabija u praznu mrežu dok 
Helmondov golman Otto Versfeld zabezeknuto gleda.
 
Mnogi su tada bili jednako zaprepašteni jer je sudac priznao ovako postignuti gol, uvjereni da je neregularan. Ali nisu bili u pravu, jer penal je formalno izravni slobodan udarac koji može biti izveden i kao indirekt.
 
Originalno autorstvo ove smicalice odmah se pripisalo najvećem nizozemskom nogometašu, ali to nije točno. Penal je na ovaj način premijerno zabio veliki belgijski golgeter Rik Coppens i to 25 godina prije Cruyffa. To mu je uspjelo 1957. na utakmici Belgije i Islanda. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.