UEFA neće dopustiti mađarsko svojatanje Hrvatske

Foto: Epa

POJAVILA se vijest kako je UEFA prihvatila zahtjev Nogometnog saveza Mađarske da se zastava Velike Mađarske više ne tretira kao politički simbol, pa da će mađarski navijači ubuduće moći slobodno isticati zastavu koja uz Mađarsku obuhvaća dijelove Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Rumunjske i Ukrajine.

Mađarski ultrasi traže izgubljene teritorije

Podsjetimo, Mađarska je nakon Prvog svjetskog rata i kraha Austro-Ugarske Monarhije ostala bez ogromnog dijela teritorija, koji je vraćen gore navedenim zemljama.

No, posljednjih godina desno orijentirane političke opcije u Mađarskoj zazivaju povratak na stare granice, a mađarski ultrasi stalno na utakmicama ističu poruke kojima jasno stavljaju do znanja da ne priznaju Trianonski mirovni ugovor iz 1920., kojim je Mađarska izgubila dvije trećine teritorija, koji je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine SHS i Rumunjske. Tako da godinama na utakmicama mađarske reprezentacije i klubova možemo vidjeti koreografije sa znakovljem Velike Mađarske.

''Nogometni savez Mađarske je zatražio jasnu odluku od UEFA-e i FARE-a u vezi s dozvolom za prikazivanje povijesnih simbola. Prihvaćajući naše argumente, ove dvije organizacije su priznale da ovdje nema rasističkog ponašanja. Međutim, to se ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao ni na pjesme navijača'', poručili su Mađari.

Srbi i Rumunji odluku nazvali sramotnom, UEFA sve demantirala

Ta je odluka razbjesnila države čije teritorije Mađari prisvajaju, a mediji u Srbiji, s kojom je Mađarska u kvalifikacijama za Euro, potez UEFA-e označili su sramotnim. Bijesni su i Rumunji koji također igraju s Mađarskom, a koja svojata njihov teritorij.

Neki rumunjski političari su poručili UEFA-i da nije svjesna što znači zastava Velike Mađarske i tražili su da se odluka povuče. Rumunjski nogometni savez se obratio direktno UEFA-i, a u odgovoru iz Nyona stoji da krovna kuća europskog nogometa tu odluku nije ni donijela.

''UEFA nije odobrila i neće odobriti isticanje simbola koje spominje Mađarski nogometni savez na utakmicama organiziranim na europskoj razini. Smatramo da je Mađarski nogometni savez pogriješio što se oglasio jer isticanje ovih simbola predstavlja odstupanje od odredbi Disciplinskog pravilnika UEFA-e (poruke provokativnog i/ili političkog sadržaja), a FRF će o tome svakako obavijestiti disciplinske komisije ako bude potrebno'', stoji u priopćenju.

Orban na utakmici nosio šal sa zastavom Velike Mađarske

Mađarski premijer Viktor Orban je prošle godine na Instagramu objavio kako za mađarsku nogometnu reprezentaciju na prijateljskoj utakmici s Grčkom navija noseći zastavu Velike Mađarske. Hrvatski premijer Andrej Plenković na to je rekao da nije vidio snimku na kojoj Orban nosi sporni šal.

"Što se tiče šala, nisam to vidio, ne stignem se baviti tuđim šalovima... Što se tiče teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku od bilo koga, uključujući Mađarsku, apsolutno su neprihvatljive, za nas to nije opcija", rekao je tada Plenković.