UEFA pokrenula istragu protiv Hrvatske i Albanije

Foto: Profimedia

UEFA je objavila na svojim stranicama vijest kako je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatske i Albanije zbog događanja s utakmice između tih reprezentacija.

"U skladu s člankom 31(4) UEFA-inih Disciplinskih pravila, danas je imenovan UEFA-in inspektor za etiku i disciplinu radi sprovođenja istrage o mogućem rasističkom i/ili diskriminatornom ponašanju navijača koje se navodno dogodilo tijekom utakmice grupne faze UEFA Europskog prvenstva 2024 između predstavničkih timova Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i Fudbalskog saveza Albanije (FSHF), odigrane 19. lipnja 2024. godine u Hamburgu", stoji u priopćenju UEFA-e.

Što se događalo na stadionu?

Na tribinama Volsparkstadiona u Hamburgu, koji prima 57 tisuća gledatelja, navijačke snage Hrvatske i Albanije bile su izjednačene. Navijači ove dvije reprezentacije družili su se i dan prije na ulicama Hamburga u prijateljskom ozračju, zajedno pili i pjevali.

Albanski navijači tijekom utakmice su skandirali "Ubij Srbina!", a na kraju utakmice nekolicina navijača ušla je na travnjak. Što se tiče Hrvata, zapalili su nekoliko dimnih bombi iza gola, što se moglo vidjeti i u prijenosu, a dio je također skandirao protiv Srba i Srbije.

Srbi su se žalili

''FSS će zahtijevati od UEFA-e najoštrije mjere, pa i po cijenu da ne nastavimo natjecanje. Ovo je skandalozno i ne želimo da se to ponavlja", rekao je predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Šurbatović za RTS, ali nije precizirao kakvu kaznu očekuje:

"Želimo da drakonski budu kažnjeni navijači koji su uzvikivali neprihvatljive parole. Uputit ćemo apel UEFA-i povodom današnjih događanja. To nema nikakve veze sa sportom i nogometom. Ne želimo politizirati prvenstvo.''

U međuvremenu su srpski mediji objavili pismo koje je FFS poslao UEFA-i nakon utakmice između Hrvatske i Albanije. U njemu navodi sva sporna ponašanja navijača te zahtijeva kaznu za obje reprezentacije. Pismo možete pročitati OVDJE.

Postupak je pokrenut i protiv napadača Albanije Mirinda Dakua. Srpski mediji pisali su da je pokrenuo skandiranje "pička im materina, Srbima i Makedoncima", nakon čega je odložio megafon i krenuo prema centru terena poslije utakmice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.