Umjesto da prizna krivnju za poraz, Dalić je od Petkovića napravio žrtveno janje

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

IZBORNIK Zlatko Dalić se pobrinuo da danas imamo dramu nakon 3:0 poraza od Španjolske na otvaranju Europskog prvenstva. Hrvatska i dalje ima sve u svojim rukama i nema mjesta velikoj panici unatoč brojnim manama koje je pokazala. Javnost je poraz prihvatila neuobičajeno mirno i zrelo, no izbornik je odlučio javno prozvati Brunu Petkovića zbog promašenog kaznenog udarca pri vodstvu protivnika od 3:0.

"Penale pucaju Andrej Kramarić i Luka Modrić, a oni nisu bili u igri. Petković nije trebao pucati, jer je pravilo da igrač koji je iznudio penal ne puca. Ako već mi s klupe nismo uspjeli riješiti, postoji hijerarhija u momčadi i on nije trebao pucati penal. Nema uzimanja odgovornosti i to ću ja riješiti. Trebao je pucati Ivan Perišić ili Lovro Majer", rekao je Dalić.

"Kad sam pogledao snimku, morao je zabiti gol. Imao je sve otvoreno, bez golmana... Opet, možda ga je taj kontakt izbacio iz ritma, ali bio je prazan gol i trebao je pokušati napraviti sve da ga zabije. Takav je moj dojam. Sve je bilo prazno, jedan još dodatni napor da se zabije gol", dodao je o situaciji koja je prethodila penalu.

"Pravilo" da penal ne puca igrač nad kojim je napravljen

Puno toga treba raspakirati u ovim izjavama pa krenimo s običnom statistikom. Nema apsolutno nikakve razlike u uspješnosti izvođača penala između igrača nad kojim je skrivljen prekršaj i onog nad kojim nije. Ovo "pravilo" je kafanski mit i čisto praznovjerje koje je demantirano s nekoliko znanstvenih istraživanja na velikim uzorcima.

Nije rijetkost da se nogometaši i treneri drže tog praznovjerja, ali to ne može biti argument kad izbornik pred svima baca svog igrača pod vlak i javno ga krivi za tu situaciju. Daleko veći indikator toga hoće li igrač zabiti penal ili neće je, tko bi rekao, njegova uspješnost u karijeri na velikom uzorku. Svatko ima mišljenje o tome je li Petković bio najbolji izbor za izvođača, ali činjenica je da u karijeri bolji postotak zabijenih penala od igrača koji su bili na terenu ima samo Lovro Majer, koji ih je pucao 14 i sve zabio. Petković ih je pucao 51 i zabio 43, dakle pogodio je u 84% slučajeva.

Petković je odbio direktnu naredbu s klupe?

Dalić je komentirao da "oni s klupe to nisu uspjeli riješiti", sugerirajući valjda da Petković nije poslušao izbornika i odlučio je pucati penal suprotno njegovoj naredbi. Ili Dalić tom izjavom poručuje da doslovno nisu uspjeli prenijeti uputu na teren o tome tko će pucati penal? Nije baš jasno iz same izjave.

Ako je ovo drugo u pitanju, to je zaista spektakularna glupost. Nema nikakve šanse da se izbornik svim silama trudio poručiti Petkoviću da ne smije pucati penal a da ta uputa nije došla do njega. Daleko je veća vjerojatnost da je Dalić to prepustio igračima i maknuo se od te situacije kao da ga se ona ne tiče, vjerujući da će igrači sami to odrediti. Lako je biti general poslije bitke, momčadi je jučer trebao general na klupi, a očito ga nije imala.

Ostaje nam druga opcija, a to je da je Petković svjesno odbio naredbu s klupe i pucao penal koji nije smio. Ako je to istina, onda očekujemo valjda da će danas spakirati kofere i otići put Zagreba. Jer Dalić je s Nikolom Kalinićem 2018. godine u Rusiji postavio (ispravan) presedan da odbijanje naredbe s klupe znači odlazak kući. Dapače, u primjeru Ante Rebića bile su dovoljne poruke na Instagramu da ga nikad više ne pozove u reprezentaciju.

Petković je morao zabiti gol, ali što Hrvatska ima od toga da ga izbornik javno proziva?

Prije penala Petković je zaista morao bolje reagirati i zabiti pogodak u matnoj situaciji. Imao je prazan gol pred sobom, a kontakt Rodrija i njega je bio slab i nije lud onaj koji misli da je to vrlo "tanak" penal ili da uopće nije penal. Za promašeni penal se ne može puno prigovoriti. U 24% situacija penal se ne realizira, a jučer je bila jedna od njih. Možda je mogao bolje pucati, ali bilo bi izrazito nepošteno tražiti razloge poraza u toj situaciji kad sam izbornik priznaje da se predao pola sata prije kraja te zato izvadio Luku Modrića i Matea Kovačića.

Sve ove diskusije bi trebale biti na razini priča na kavama jutro nakon utakmice, a ne predmet press-konferencije izbornika reprezentacije koja je jučer grubo prizemljena protiv nadmoćnijeg suparnika. Što točno reprezentacija ima od toga da izbornik izdvaja jednog igrača i javno ga proziva na presici? Što to može pozitivno donijeti?

HNS ima jasan slogan "obitelj" koji je nekima predmet sprdnje, ali u suštini je dobra i snažna poruka. Naša reprezentacija zaista ima kult zajedništva koji treba njegovati i na koji su druge nacije ljubomorne. Pitajte samo susjede s istočne strane što bi dali da imaju takav odnos u reprezentaciji, a ne skandale na svakom velikom natjecanju.

Obitelj ne baca svog člana pod vlak

Slogan "obitelj" je lako živjeti i propagirati kad sve ide po planu i kad se pobjeđuje. Puno teže je održavati ga ako se gubi, a najteže kad neki član obitelji grubo pogriješi. Je li Petković nešto pogriješio osim što je promašio penal, sa sigurnošću znaju samo igrači i izbornik, ali ako je zaista napravio neku pogrešku, onda ga je izbornik trebao zaštititi od javnosti umjesto da jedva dočeka da ga pokopa i prebaci fokus sa sebe i svojih pogrešaka.

Obitelj štiti svoje članove kada nešto pogriješe. Obitelj stoji iza svojih članova i daje im sigurnost, mir i zaštitu. Dalić je napravio sve suprotno i time se popišao po sloganu reprezentacije i saveza. Nije mu to prvi put. Za poraz u finalu Lige nacija je iz naftalina izvukao Marka Livaju i rekao da bi možda osvojili to natjecanje da se on nije povukao osam (!) mjeseci prije.

Za vrijeđanje na treningu na Rujevici je isto nekako bio kriv Livaja. Za primljeni gol protiv Španjolske na prošlom Euru je bio kriv Rebić, koji je mijenjao kopačke u tom trenutku. Uvijek je netko kriv, osim njega. On ne griješi, on samo osvaja medalje, utakmice izgube neki drugi.

Ovo je Dalićev poraz, a ne igrača

"Za reprezentaciju treba istrpjeti puno više", izjava je izbornika o situaciji s Livajom. Zaista, treba trpjeti. Treba istrpjeti kritiku nakon što ga je španjolski izbornik školovao nametnuvši mu presing na terenu na koji nije imao nikakav odgovor. Ili kritiku što mu ponajbolji svjetski stoper igra beka dok mu se Španjolci šetaju kroz obranu.

Ili kritiku što je na Euro poveo četiri krilna igrača, a igrao mu je samo Ivan Perišić ušavši s klupe. Ili kritiku što nema hrabrosti razbiti trojac u sredini koji nije optimalan za hrvatsku igru jer su sva trojica isti igrači. Hrvatska je imala krater između obrane i veze te veze i napada. Za to nisu krivi igrači, nego onaj koji ih je tako postavio. Ovo je njegov poraz, a ne igrača.

Dalić zaslužuje sav kredit svijeta za ono to je do sada postigao s reprezentacijom. To jedna loša utakmica protiv vrlo jakog suparnika ne mijenja i bilo bi lijepo da i on to razumije umjesto da traži novo žrtveno janje kako bi maknuo fokus sa sebe i svojih očitih pogrešaka. Petković to nije zaslužio i reprezentacija to nije zaslužila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.