Uspjeh vrijedan svjetske pažnje: Hrvatska berba medalja na EP-u u judu

Foto: Hrvatski judo savez

HRVATSKA judo reprezentacija do 23 godine na Europskom prvenstvu osvojila je čak šest medalja. Podatak kako je Hrvatska uzela medalju u svakoj kategoriji u kojoj je imala predstavnika, zvuči nestvaran, ali je istinit. Bratislava bi mogla srebrnim slovima biti upisana u povijest hrvatskog juda.

Pet srebrnih medalja i jedna brončana uspjeh su kakav dosad nije zapamćen.

Govorimo o sportu koji je standardni član Olimpijskih igara više od 50 godina i u kojem Rusija ima godišnji budžet od 40-tak milijuna eura. Ista ta Rusija u Bratislavi je osvojila sedam medalja.

Uspjeh je još veći ako se zna da u Slovačku nije putovala najuspješnija hrvatska judašica Barbara Matić te da nitko od medaljaša nije u izlaznom godištu. Dapače, Brigita Matić i Dominik Družeta su 19-godišnjaci. Isto kao i Buga Kovač koja ima kvalitetu za medalju, ali joj se dogodio nešto slabiji nastup. Tihea Topolovec ima tek 17 godina, a držala je europsku prvakinju u egalu te izgubila tek u borbi za zlatni bod. Nakon te borbe europska prvakinja iz 2014. nije imala snage za dalje. I sama je rekla da ju je Tihea u potpunosti iscrpila.

Potencijal za nastavak uspješnog razvoja pokazuje i napredak judoka poput Ivane Šutalo, Maje Blagojević, Tene Šikić i Dominika Družete.

"Svi su pokazali napredak i potencijal da mogu još bolje", komentirali su međusobno hrvatski treneri, koji su značajan faktor u iskoraku hrvatskog juda.

Vladimir Preradović i Dean Ilić, kao izbornici ženske, odnosno muške reprezentacije te treneri Hrvoje Pretranović, Tomislav Marijanović, Željko Đapić i Goran Strmotić, ljudi su koji svaki dan stvaraju nove judoke koji imaju svjetsku kvalitetu.

Najbolje da pokazuje Zlatko Kumrić, koji sa 21 godinom ima status favorita gdje god da se pojavi, ako nije riječ o Grand Prixu i Grand Slamu, najjačim svjetskim turnirima. Pokazuje to i podrška cijele dvorane, koja je navijala i za Zlatka i za Brigitu Matić, svjetsku juniorsku prvakinju. Uvažavanje i poštovanje svih reprezentacija vidi se na svakom koraku.

Vidi se i u pogledu u drugu stranu Rusa Bilalova na večeri dan prije velike borbe s Kumrićem. Iako je Rus vodio 2-0, Splićanin je predivnim ipponom prošao u polufinale i potvrdio kako uspjesi u seniorskoj konkurenciji te put prema Olimpijskim igrama 2016. imaju temelja u kvalitetnom radu, velikom odricanju i vjeri.

U individualnom sportu poput juda, zajedništvo i timski duh, kao onaj viđen u Bratislavi veliki je uspjeh. Kada cijela reprezentacija navija za svakog reprezentativnog kolega ili kolegicu, a treneri skaču kao da je njihova judoka na tatamiju, to je podloga za još bolje rezultate.

Iduće godine Europsko prvenstvo U23 održava se u Tel Avivu, a veliki uspjeh znači i veliku odgovornost. Planovi se već rade, a glad za medaljama vidi se u svakom zagrijavanju i nastupu. Hrvatski judo je na putu još većih uspjeha, a nije naodmet podsjetiti kako se Olimpijske igre 2020. održavaju u Tokiju, gdje se judo vraća kući.

Pregled osvojenih medalja hrvatskih judoka na EP U23 u Bratislavi:

Tena Šikić (do 52 kg) - SREBRO
Maja Blagojević (do 63 kg) - SREBRO
Dominik Družeta (do 81 kg) - BRONCA
Brigita Matić (do 78 kg) - SREBRO
Ivana Šutalo (preko 78 kg) - SREBRO
Zlatko Kumrić (do 100 kg) - SREBRO

Već u srijedu 18.11. hrvatske judoke putuje na azijsku turneju (Grand Prix turniri u Kini i Južnoj Koreji te Grand Slam turnir u Japanu), koja je važna u utrci za plasman na Olimpijske igre.

Putuju:

Zlatko Kumrić (Kina – J. Koreja – Japan)
Barbara Matić (Kina – J. Koreja)
Ivana Maranić (Kina – J. Koreja)
Andreja Đaković (J. Koreja)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.