Uz Jokića su prsten osvojili najveći NBA lutalica i sin trenera koji je kočio Dražena

Foto: EPA-EFE

DENVER NUGGETSI novi su NBA prvaci. Nakon 47 godina sudjelovanja u najjačoj ligi svijeta prvi su put ušli u finale, u kojem su 4:1 pobijedili Miami Heat, predvođeni nevjerojatnim MVP-jem Nikolom Jokićem, koji je u pet utakmica postizao 30.2 poena, 14.0 skokova i 7.2 asistencije.

Jokić je neosporno najvažniji čovjek u Nuggetsima i najveći razlog zašto su postali prvaci, ali njihova najveća snaga bilo je zajedništvo. U pobjedničkom govoru Jokić je istaknuo koliko su svi u organizaciji Nuggetsa bili važni, od vlasnika Stana Kroenkea do ekonoma Sparkyja, kao i svi između, igrači i stručni stožer.

Igrački kadar Nuggetsa broji 17 ljudi, 15 na standardnim i dvojicu na dvosmjernim ugovorima s Razvojnom ligom. Samo jedan od njih, Kentavious Caldwell-Pope, već je osjetio užitak osvajanja NBA prstena, s LA Lakersima u bubbleu prije tri godine. Ovo je skupina koja je ovog proljeća ispisala povijest košarke:

Nikola Jokić

Dvostruki MVP, a sada i MVP finala, izabran je u drugoj rundi drafta 2014., kao ukupno 41. pick, dok je u televizijskom prijenosu išla reklama za tacose. Od "debelog pleja" i klinca s kojim nitko ne želi na basket izrastao je u najboljeg košarkaša na svijetu. Pa ipak, i dalje su mu puno važniji njegovi konji doma u Somboru.

Jamal Murray

EPA-EFE

Drugi najbolji igrač Nuggetsa, iako će ga Jokić sam često istaknuti kao najboljeg i kao vođu. Kanađanin se u košarku zaljubio već s tri godine, a taman kad se počeo afirmirati kao NBA zvijezda, doživio je teško ozljedu zbog koje je propustio sezonu i pol i posljednja dva doigravanja. U finalu je postizao 21.4 poena, 6.2 skoka i 10.0 asistencija.

Michael Porter Jr.

Zbog operacija leđa propustio je tri od posljednjih šest sezona - posljednju na koledžu, prvu u NBA ligi i ovu prethodnu. Unatoč tome, zahvaljujući šutu i atletizmu zaslužio je ugovor veći od 200 milijuna dolara. U finalu ništa nije mogao zabiti izvana, ali kako bi to nadoknadio činio je stvari koje prije nikad nije.

Aaron Gordon

U Nuggetse je stigao 2021. u trejdu iz Orlanda, gdje je igrao u pogrešnoj ulozi, i uz Jokića pronašao svoju životnu svrhu, da pravovremenim utrčavanjima posprema njegova dodavanja u koš i čuva najopasnije protivničke visoke igrače. 

Kentavious Caldwell-Pope

Profimedia

Jedini igrač Nuggetsa koji je već osjetio kako je postati NBA prvak kad je to učinio s Lakersima 2020., izbacivši upravo Denver u finalu Zapada, a Miami u velikom finalu. Jedan od boljih "3-and-D" igrača u ligi stigao je prije ove sezone i pokazao se savršenim petim dijelom slagalice u petorci Nuggetsa.

Bruce Brown

Izbor druge runde drafta 2018. dvije je godine proveo u Detroitu, a dvije u Brooklynu, u koji je razmijenjen za Džanana Musu. Nuggetsi su iskoristili pomutnju u Netsima prošlog ljeta i doveli ga vrlo jeftino te dobili svestranog šestog igrača koji može bezbolno zamijeniti bilo kojeg od petorice startera.

Christian Braun

Ovosezonski rookie energijom i obranom izborio se za mjesto u rotaciji Nuggetsa u doigravanju. U posljednjih sedam godina osvojio je tri naslova srednjoškolskog prvaka države, titulu NCAA prvaka, a sada i NBA prsten. Tek je peti igrač u povijesti koji je godinu za godinom osvojio sveučilišni i NBA naslov.

Jeff Green

Uncle Jeff je s 36 godina najstariji igrač Nuggetsa, koji je karijeru započeo još 2007. uz još jednog rookieja Kevina Duranta u ondašnjim Seattle SuperSonicsima. Nuggetsi su mu 11. klub u karijeri, a dosad je najbliže naslovu bio 2018. kad je s Clevelandom izgubio finale od Golden Statea. U doigravanju je bio jedini visoki igrač s klupe u rotaciji, odnosno jedina zamjena za Jokića.

Vlatko Čančar

Profimedia

Nakon osovine Jokić-Murray-Porter ima najdulji staž u Nuggetsima, pa je red s njim početi pregled ostalih igrača koji nisu bili u rotaciji u play-offu. Četvrti je Slovenac s NBA prstenom, nakon Nesteroviča te Udriha i Vujačića koji imaju po dva. Osvojio je i zlato sa Slovenijom na Eurobasketu 2017.

Reggie Jackson

Iskusni plej u veljači je dobio otkaz u Clippersima, a Nuggetsi su ga pokupili kao slobodnog igrača za sitniš, ali nije se uspio probiti u rotaciju, Brown se pokazao kao puno pouzdanija zamjena za Murraya. 

DeAndre Jordan

Još jedan veteran koji je veći dio karijere proveo u Clippersima, ali tijekom njihove Lob City ere. Nekad leteći centar i bivši All-Star trebao je biti glavna zamjena za Jokića, ali s 34 godine i bez nekadašnjeg atletizma nije za najvišu razinu košarke. Ipak, trener Malone u petoj utakmici finala izvukao ga je iz naftalina, a on je u tri minute odgovorio s nekoliko vrijednih poteza.

Zeke Nnaji

Mladi centar, koji je po ocu Nigerijac, u trećoj je sezoni u Denveru igrao slabije nego u drugoj, u doigravanju gotovo nije ni igrao i sljedeća sezona pokazat će ima li budućnost među aktualnim NBA prvacima.

Ish Smith

Profimedia

Ovaj 34-godišnji bek nadmašio je čak i Greena po broju klubova za koje je igrao. Nastupao je za čak 13 NBA momčadi, po čemu je rekorder, a samo se u Detroitu zadržao dulje od godinu dana. U Denver je stigao prošlog ljeta u razmjeni iz Washingtona s Caldwell-Popeom.

Thomas Bryant

Još jedan igrač koji je prošle sezone bio član Wizardsa, ali ovu je započeo u Lakersima. Igrao je dobro u razdoblju bez Anthonyja Davisa, ali je zatražio trejd jer je smatrao da će Davisovim oporavkom izgubiti minutažu. Završio je u Denveru kao treća zamjena najboljem centru lige i gotovo uopće nije igrao, ali je osvojio prsten.

Peyton Watson

Još jedan rookie, ali za razliku od Brauna više je dugoročni projekt nego što je spreman za ozbiljnu rotaciju, atletični defenzivac kakvi su korisni svakoj momčadi kad nauče igrati košarku.

Collin Gillespie

Ni kriv ni dužan ima dva najveća naslova u američkoj košarci - sveučilišni s Villanovom kao pričuvni plej na prvoj godini, a sada i NBA prsten kao nedraftirani rookie na dvosmjernom ugovoru.

Jack White

Drugi "dvosmjerni" igrač u Nuggetsima je 25-godišnji Australac koji se nakon četiri godine na uglednom sveučilištu Duke 2020. vratio kući, ali nametnuo se Nuggetsima u Ljetnoj ligi i zaslužio ugovor koji mu je donio NBA prsten.

Michael Malone

Glavni trener Nuggetsa donio je treći prsten u obitelj. Njegov otac Brendan bio je pomoćni trener u Detroit Pistonsima u eri Bad Boysa koji su osvojili dva naslova, a kasnije je bio prvi glavni trener u povijesti franšize Toronto Raptorsa. Kad je Mike preuzeo Kingse 2013., postali su tek drugi otac i sin koji su vodili NBA momčadi.  U Denver je stigao 2015., u Jokićevoj rookie godini.

David Adelman

Profimedia

Ugledni Maloneov prvi pomoćnik bio je u konkurenciji za mjesta glavnog trenera u drugim klubovima ovog proljeća. Njegov otac Rick bio je dugogodišnji NBA trener koji je, između ostalog, vodio Portland u vrijeme Dražena Petrovića, a kasnije izvrsne Kingse na prijelazu milenija te Rocketse s Yao Mingom i McGradyjem, ali za razliku od sina, nikad nije osvojio prsten.

Ryan Bowen

Još jedan Maloneov pomoćnik, koji je najveći dio svoje NBA karijere proveo baš u Denveru, a tamo je kao pomoćnik od 2011., s izuzetkom dvije sezone u Sacramentu. Prošlog ljeta vodio je momčad Nuggetsa na Ljetnoj ligi.

Ryan Saunders

Hat-trick Denverovih trenera kojima je taj posao obiteljska tradicija zaokružuje Ryan Saunders, sin legendarnog Flipa. Kao i u Adelmanovu slučaju, sin je kao pomoćnik osvojio trofej koji otac kao glavni trener nikad nije.

Popeye Jones

Profimedia

Bivši igrač koji kao pomoćni trener radi još od 2010., a u Denveru je od 2021. Pravo ime mu je Ronald, ali "oduvijek" nosi nadimak Popaj, ne po liku iz crtića, nego jer mu je jedno oko zaista istureno.

Ognjen Stojaković

Još jedan Srbin koji se okitio NBA prstenom. Taj 41-godišnji Beograđanin s Nuggetsima je kao videokoordinator počeo surađivati 2013., godinu prije nego što su draftirali Jokića. Neko je vrijeme bio zadužen za razvoj igrača, od ove je sezone službeno asistent, a cijelo je vrijeme zapravo svojevrsni Jokićev privatni trener.

Stan Kroenke

EPA-EFE

Nema titule bez vlasnika koji je spreman ulagati u momčad, a Stan Kroenke i njegova tvrtka Kroenke Sports & Entertainment ulaže u svašta i osvaja svašta. Vlasnik je gotovo svih profesionalnih klubova iz države Colorado, nekih iz Los Angelesa, ali i londonskog Arsenala. Lani su mu hokejaši Colorado Avalanchea donijeli Stanley Cup, ove Nuggetsi NBA prsten, pa mu vjerojatno nije teško palo što je Arsenal prokockao premierligašku titulu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.