KRIZA U SPORTU

Važno pismo za hrvatski nogomet: Što stvarno znače mjere Fife za Dinamo

Foto: Hina

NAKON što je Fifa objavila mjere za pomoć klubova tijekom pandemije i obustave natjecanja, klubovima se otvorila mogućnost jednostranog raskida ugovora s igračima uz ispunjenje određenih uvjeta, ekonomske opravdanosti rezova, pregovora i dobroj vjeri i još nekih parametara oko kojih bi se dalo dubinski pravno raspravljati. Tema je postala posebno zanimljiva kada je planuo sukob u Dinamu, odnosno kada su igrači odbili klupsku odluku i krizne mjere na svojim ugovorima. 

Nogometni sindikat koji vode Mario Jurić i Dario Šimić zalaže se za kolektivno rješavanje problema te povodom raznolikih tumačenja Fifinih mjera žele istaknuti da one ne mogu biti opravdanje za izbjegavanje obaveza. 

"Proteklih dana, nažalost, razvila se polemička i deplasirana rasprava o preporukama nogometnih institucija u vezi ugovornih odnosa između klubova i igrača, a u kontekstu posljedica pandemije koronavirusa. Pokušao sam u ime HUNS-a javnosti pojasniti Fifine naputke po tom pitanju jer je očito da se s raznih strana krivo tumače te preporuke. Svjetska udruga sindikata FIFPRO, čiji je i HUNS član, neposredno sudjeluje u radnim grupama koje unutar nogometnih institucija raspravljaju o rješenjima za prevladavanje krize. Zato smo zatražili i službeno tumačenje od strane FIFPRO-a, kao Fifinog partnera, koje su ključne značajke preporuka svjetske Kuće nogometa", obratio nam se Mario Jurić i dodaje:

"U ovo vrlo teško vrijeme za svijet nogomet ima ogromne probleme. Rješavanje tih problema moguće je započeti samo uz realne činjenice stanja, međusobno uvažavanje svih."

Traži se kolektivni ugovor 

FIFPRO poslao je tumačenje Udruzi nogometni sindikat (cijelo pismo u prilogu na dnu), a u kojem se jasnije navode koje kriterije treba ispuniti za jednostrane raskide s igračima. 

"Što se tiče izmjene ugovornih uvjeta, uzmite u obzir da je Fifa i za takve slučajeve preporučila igračima i klubovima zajedničku suradnju kako bi došli do prikladnih kolektivnih sporazuma na razini kluba ili lige u cijelosti, a vezano za uvjete zaposlenja za bilo koji period u kojem su natjecanja suspendirana zbog covid-19 virusa. Potrebno je naglasiti da profesionalni nogometni klubovi u Hrvatskoj ne smiju koristiti Fifine preporuke kao opravdanje za jednostrano smanjenje naknade igračima na proizvoljnoj osnovi i za proizvoljan iznos. Kao što je i ranije rečeno, u duhu Fifinih preporuka, postoji također i apsolutna potreba da Hrvatski nogometni savez, profesionalni hrvatski nogometni klubovi i HUNS započnu razgovore kako bi istražili može li doći do kolektivnih sporazuma koji bi bili prihvatljivi za sve sudionike."

Nadalje, ističu da su pregovori ključ rješavanja ove krize.

"Što se tiče produljenja ugovora, Fifa preporučuje da igrači i klubovi produlje međusobne ugovore do novoodređenog posljednjeg dana sezone. Ipak, važno je naglasiti da ugovori s igračima nisu produljeni automatski pa se stoga igrači i klubovi i dalje moraju u svakom pojedinom slučaju dogovoriti u vezi produljenja ugovora. U duhu Fifinih preporuka, preporučuje se da Hrvatski nogometni savez, profesionalni nogometni klubovi u Hrvatskoj i HUNS započnu razgovore oko potencijalne opcije potpisivanja kolektivnog sporazuma vezanog za ovu problematiku. Ako se, pak, ovakav sporazum ne može postići, kao što je i ranije rečeno, svaki ugovor potpisan s igračem mora biti produljen pojedinačno uz suglasnost obiju ugovornih strana", napisao je FIFPRO u dopisu poslanom o stanju u hrvatskom nogometu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.