JURICA JERKOVIĆ

Veličanstven oproštaj Torcide i Splićana: Zasvijetlio broj deset na Starom Placu

Foto: I. Čagalj / Pixsell

LEGENDARNI kapetan Hajduka Jurica Jerković pokopan je jučer u poslijepodnevnim satima u Splitu u krugu svoje obitelji. Na mjestu gdje je bila njegova druga kuća, na Starom Placu, od Jerkovića se oprostila Torcida, njegova druga obitelj. Navijačima Hajduka pridružili su se i mnogobrojni građani.

Na travnjaku su zapaljene svijeće formirali u Jerkovićevu "desetku", koju je nosio na leđima i na ovom mjestu zabijao za svoj Hajduk. Za Jerkovića su na Starom Placu sinoć gorjele baklje i pjevale su se hajdučke pjesme. Bio je to veličanstven, a opet intiman oproštaj Splita od velikog kapetana. Deset godina Jerković je zabijao na Starom Placu, bio je dio zlatne generacije 70-ih koju je vodio Tomislav Ivić. Triput su osvojili prvenstvo Jugoslavije i pet puta Kup.

Jerković je rođen je u Splitu 25. veljače 1950. godine.

Za Hajduk je odigrao 529 utakmica i postigao 219 golova. Jerković je bio jedan od četiri splitska nogometaša koji su postavili kamen temeljac za izgradnju Poljuda. Po završetku igračke karijere Jerković se vratio u Hajduk kao sportski direktor. Iako je iz Hajduka je otišao u Švicarsku sa suzama u očima i govorio da se nikada neće vratiti, splitski klub bio je smisao njegova života. 

Pročitajte intervju koji je krajem 70-ih dao za magazin Start i u kojem predivno dočarava atmosferu Hajduka i Splita iz tog vremena. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.