Velikan iz Moldavije ili bratski klub iz Tirane: Modri će se morati preznojiti za prolaz

SHERIFF TIRASPOL je moldavski klub osnovan 1997. godine, a igra na luksuznom stadionu u Tiraspolu kapaciteta 14 tisuća gledatelja. Predsjednik kluba je Victor Gusan, a trener Bjelorus Andrei Sasnitski.

> Dinamo u trećem pretkolu na Sheriff ili imenjaka iz Tirane!

> Zajec: Nisam sretan, izvukli smo teške protivnike

> Cibalia nakon Cliftonvillea igra na stadionu Bugarske armije

> Hajduk protiv bukureštanskog Dinama, Šibeniku Cercle Brugge ili Finci!

> Dinamo Bukurešt - Klub slavne prošlosti i opasnih individualaca

> Šibeniku se posrećilo: TPS pobijedio Cercle u prvoj utakmici

Sheriff je čak sedam puta osvojio moldavski Kup, a deset puta bio prvak Moldavije. Od 2000. godine prvaci su deset puta uzastopno, što ih čini najuspješnijom i najtrofejnijom moldavskom momčadi. Sheriff je na tamošnjim prostorima poznat kao prvi klub koji se dao u kupovinu stranaca, pogotovo Brazilaca i Afrikanaca.

Svih proteklih godina Sheriff je igrao kvalifikacije za Ligu prvaka, međutim, u nju nikada nije uspio ući. Čak devet puta zapeli su u drugom pretkolu, što im je izgleda bila nepremostiva prepreka, a onda su prošle sezone napokon uspjeli ući u treće pretkolo. I u trećem pretkolu su Moldavci napravili iznenađenje prošavši Slaviju Prag, da bi na koncu bili poraženi u play offu od grčkog Olympiakosa.

Ispavši od Olympiakosa, Sheriff je ostvario direktan plasman u Europa ligu, gdje je igrao u skupini H, zajedno s Fenerbahčeom, Twenteom i Steauom Bukurešt. Moldavci su na koncu završili kao trećeplasirana momčad iza Turaka i Nizozemaca sa pet bodova, ostvarivši pobjedu, dva remija i tri poraza uz solidnu 4:5 gol-razliku. Kada govorimo o dvobojima Moldavaca s momčadima s ovih prostora, Sheriff je u sezoni 2005./2006. snage odmjerio s Partizanom. U obje utakmice Srbi su slavili sa 1:0 i tako ih izbacili iz daljnjeg natjecanja.

Što se tiče aktualnog kadra moldavske momčadi, treba napomenuti kako igra veliki broj stranaca. Čak tri Crnogorca, Baćo Nikolić, Žarko Korać i Marko Đurović, tri Srbina, Vladimir Branković, Miloš Adamović i Vladimir Volkov, i igrač BiH Ognjen Vranješ. Najcjenjeniji igrači su 22-godišnji veznjak Miloš Adamović, 20-godišnju ruski veznjak Erokhin, najskuplji igrač kluba, te Argentinac Luis Antonio Rodríguez. Dodajmo kako u momčadi igraju čak četiri Brazilca, Sergio Rafael da Costa, Jose Nadson, Fred te Jymmy.

Tiranski Dinamo predvođen Argentincima

Zagrebački Modri možda će imati priliku igrati protiv svog albanskog imenjaka Dinama iz Tirane, čiji su dresovi također plavi. No, sličnosti tu ne prestaju. Tiranski klub osnovan je 1950. godine, a 1995. promijenjeno mu je ime u Olimpik Tirana, no originalno je vraćeno već nakon dvije godine.

Zanimljiva je i slučajnost da su oba kluba prve europske korake napravila protiv austrijskih klubova. Zagrebački je Dinamo u Centropa kupu 1951. godine igrao protiv bečkog Wackera od kojeg su poraženi sa 4:1, a albanski klub je 1971. godine u Europi debitirao protiv Austrije iz Beča.

Dinamo Tirana je aktualni prvak Albanije u ligi sa 12 klubova koja se igra trokružno, a naslov su osigurali sa 8 bodova prednosti ispred prvog pratitelja Besa Kavaje. Naslov prvaka osvojili su 18 puta, tri puta u posljednjem desetljeću.

Iako nikada nisu odigrali više od četiri europske utakmice u jednoj sezoni, u posljednjih su desetak godina skupili značajno iskustvo nastupajući u pretkolima Lige prvaka i Kupa Uefe. Jedini put kada su igrali protiv hrvatskog predstavnika bilo je u sezoni 2005./2006. u Intertoto kupu kada je ih je s ukupnih 5:3 izbacio Varteks, današnji NK Varaždin. Ovu europsku sezonu počeli su u 2. kolu kvalifikacija protiv Sheriffa iz Tiraspola koji ih je u prvoj utakmici u Moldaviji pobijedio sa 3:1.

Zanimljiva je politika dovođenja trenera albanskog prvaka. Nakon osvajanja naslova prvaka 2008. godine, doveden je argentinski trener Marcelo Javier Zuleta koji je sa sobom doveo i nekoliko argentinskih igrača, ali već nakon prve utakmice i poraza od Modriče u kvalifikacijama za Ligu prvaka, svi su se vratili u Južnu Ameriku. Na klupi se izmijenilo nekoliko domaćih trenera, a onda i Zlatko Dalić, a danas ih ponovno vodi Argentinac Luis Manuel Blanco, koji je glavni razlog da u prvoj momčadi opet igraju četvorica njegovih sunarodnjaka. Prvu momčad Transfermarkt procjenjuje na 7,5 milijuna eura, a najvrjedniji igrač je 23-godišnji albanski reprezentativac, ofenzivni veznjak Elis Bakaj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.