"Veliki brat vas gleda": Problematične će nadzirati 24 sata na dan

PEDOFILI, huligani sa sportskih stadiona, kao i obiteljski nasilnici od proljeća sljedeće godine mogli bi biti dobiti specijalnu, elektroničku narukvicu pomoću koje bi se pratilo njihovo kretanje.

Isti će rekvizit na sebi morati nositi i uvjetno osuđeni te svi oni kojima je izrečena neka mjera zaštitnog nadzora, zatim osobe koje izdržavaju istražni zatvor u svome domu i kojima je odobren uvjetni otpust, piše Večernji list.

Alkotestiranje na daljinu

No, Ministarstvo pravosuđa razmišlja učiniti i korak dalje te uvesti alkotestiranje na daljinu. Alkometar će se spajati na već postavljene uređaje za elektronički nadzor, a u njemu će biti integrirana kamera iznad koje je cjevčica za puhanje.

A alkotest bi se provodio tako da kada bi službenik iz nadzorne sobe nazvao osobu kojoj je izrečena obvezna mjera liječenja od alkohola, on bi morao puhati u cjevčicu pa bi "druga strana" odmah imala rezultate alkotesta.


"U svijetu se to već radi, a razvija se po sličnom principu i sustav testiranje i na droge. Onaj kojega ulovimo da se ogriješio o izrečenu zaštitnu mjeru bit će vraćen natrag u zatvor. Pozivi na testiranje išli bi u nepravilnim vremenskim razmacima, ponekad i više puta dnevno, tako da osoba pod mjerom ne bi mogla uhvatiti ritam testiranja", kazao je ravnatelj Uprave za probaciju Miroslav Mihoci koji tvrdi da će probacija za državu biti jeftinija od zatvora.

No, da bi sve profunkcioniralo kako treba, Ministarstvo pravosuđa treba raspisati natječaj za prijam 72 službenika koji bi popunili 12 ureda za probaciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.