VELIKI KORAK ZA NOGOMET FIFA uoči Svjetskog prvenstva na naslovnici promovira esport

Foto: FIFA/123rf

KOLIKO je granica između sporta i esporta tanka govori i činjenica da se FIFA uz nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Rusiji bavi i organiziranjem esport natjecanja. Ovoga puta radi se o FIFA eClub World Cupi, klupskom prvenstvu u popularnoj nogometnoj igri koje će se održati u svibnju.

EA Sports i FIFA posljednjih nekoliko godina intenzivno rade na razvoju FIFA esporta. Inicijativu su prepoznale i brojne nogometne lige poput Primere i Bundeslige koje su se prihvatile održavanja vlastitih nacionalnih prvenstva u FIFA-i 18. Zatvara se polako ekosustav u kojem će krovne sportske organizacije svim sudionicima nuditi mogućnost natjecanja i u esportu. NBA, Formula 1, FIFA, MLS samo su neke od njih. Cilj je jednostavan, ponuditi klubovima i partnerima nove i aktualne marketinške kanale i izvore prihoda, odnosno omogućiti pristup mladoj i atraktivnoj publici. 

FIFA je tako na službenim stranicama ususret Svjetskom prvenstvu, uz vijesti o nevjerojatnom pothvatu Rome, prolasku Liverpoola i filmu o Pirlu najavila održavanje FIFA eClub World Cupa. Radi se o natjecanju u FIFA-i 18, na kojem mogu sudjelovati profesionalni gameri nogometnih klubova i esport organizacija. 

Klupsko prvenstvo u FIFA-i prvi put se održalo prošle godine u Londonu pod imenom FIFA Interactive Club World Cup, a na njemu su sudjelovali FIFA igrači Manchester Cityja, PSG-a, West Hama, ali i brojnih drugih nogometnih klubova. Pobjedu je odnio Marcus "Expectsporting" Jørgensen, bivši igrač danskog kluba IF Brøndby koji trenutno igra za Manchester City. Expectsporting je za osvajanje klupskog prvenstva u finalu nadigrao igrača francuskog velikana Lyona. 

Foto: Manchester City

Osim novog imena i sustava natjecanja, najveći novitet ove godine je da na natjecanju uz igrače nogometnih klubova mogu sudjelovati i oni profesionalnih esport timova i organizacija. Tako svi sportski klubovi i esport timovi do 16. travnja mogu prijaviti dvojicu igrača, po jednog za PlayStation 4 i Xbox One kategorije. FIFA će prijave pregledati i podijeliti ih prema geografskim regijama, nakon čega će donijeti odluku o onima koje će prihvatiti u natjecanje. Od 20. do 22. travnja igrat će se kvalifikacije putem kojih će igrači izboriti svoje mjesto na završnom FIFA eClub World Cup turniru zakazanom 19. i 20. svibnja. Igrači će se natjecati timski, tako će igrač na Xbox One igrati protiv Xbox One igrača iz protivničkog tima te isto tako za PlayStation. Ukupni rezultat utakmice s obje platforme odlučit će o pobjedniku. Sve utakmice igrat će se u FIFA 18 Ultimate Team Friendly Season modu. Prijave su već otvorene

Screenshot: EA Sports

Još nije potvrđeno gdje će se održati FIFA eClub World Cup ni koliko će točno iznositi novčani nagradni fond. Međutim, pobjednici natjecanja plasirat će se direktno u doigravanje EA SPORTS FIFA 18 Global Seriesa, gdje će imati priliku osigurati svoje mjesto na završnici FIFA eWorld Cup 2018, najvećem turniru FIFA esporta. Teško je vjerovati da FIFA ove godine esport natjecanje neće povezati sa Svjetskim prvenstvom u Rusiji, a svi objavljeni datumi sugeriraju upravo to. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.