Visok je kao Wembanyama, a 40 kila teži. Uveo je svoj koledž u finale nakon 55 godina

Foto: Profimedia

MOMČADI sveučilišta Purdue i Connecticut plasirale su se u finale američke košarkaške NCAA lige. UConn će u finalu u ponedjeljak imati priliku postati prva momčad koja je obranila naslov nakon Floride 2007. godine, a Purdueova zvijezda Zach Edey nagradi za najboljeg sveučilišnog igrača može pridodati i šampionsku titulu.

Edey je zabio 20 poena uz 12 skokova i odveo Purdue do pobjede 63:50 nad North Carolina Stateom. Lance Jones ubacio je 14, Fletcher Loyer 11 poena, a NC State su predvodili DJ Horne s 20 i Jayden Taylor s 11 poena, dok je njihova najveća zvijezda DJ Burns ostao na samo osam.

Visok kao Wembanyama, 40 kila teži

U okršajima dvojice teškaša, u punom smislu riječi, Edey je izdominirao protiv Burnsa i potvrdio se kao nezaustavljiva sila u sveučilišnoj košarci, nad čijom je igrom još puno upitnika o tome kako će se igrač njegove konstitucije snaći u NBA ligi.

Edey je 21-godišnji Kanađanin visok 224 cm, jednako kao Victor Wembanyama, ali službeno se vodi da je težak 136 kilograma, preko 40 više nego što je Wemby imao kad je došao u NBA ligu. On je teški centar fantastičnog osjećaja oko obruča, koji bi u nekoj drugoj eri nedvojbeno dominirao i među profesionalcima.

Ali u NBA-u se danas igra puno brže, što ne ide u prilog tako teretnim igračima, a teren je veći i od centara zahtijeva pokretljivost te pokrivanje većeg prostora nego u puno skučenijim uvjetima sveučilišne košarke. 

Iako ga je u napadu gotovo nemoguće zaustaviti, a obrambeno je odličan čuvar obruča, zbog brzine rada nogu NBA klubovi su skeptični da ofenzivno može nadoknaditi vjerojatnu propusnost u obrani, zbog čega vjerojatno neće biti izabran visoko na ovogodišnjem draftu.

I drugi finalist ima svoga gorostasa

Edey i Purdue u ponedjeljak će se sučeliti s braniteljem naslova Connecticutom, čija je ženska ekipa s Hrvaticom Nikom Mühl zapela u polufinalu. UConn je u drugom polufinalu svladao Alabamu 86:72, a među petoricom igrača koji su postigli dvoznamenkasti broj poena istaknuli su se Stephon Castle s 21 i Donovan Clingan s 18 i četiri blokade. Za Alabamu je Mark Sears zabio 24 poena, a Grant Nelson 19 uz 15 skokova.

Clingan je još jedan gorostas, 218 cm visoki i 127 kilograma teški 20-godišnjak koji će također ovog ljeta izaći na draft, a za čiju se igru vezuju slični upitnici kao za Edeyevu. U finalu u ponedjeljak, zbog kojeg će na jedan dan stati i NBA liga, ljubitelji staromodnije košarke moći će uživati u klasičnom obračunu dvojice teškaša s odličnim leđnim tehnikama, kakvi su u modernoj NBA košarci pomalo zaboravljeni.

Connecticut je prošle godine osvojio svoj peti NCAA naslov, prvi nakon 2014., a sad ima priliku postati prvo sveučilište nakon Floride (2006. i 2007.) koje je uzelo dva zaredom. Purdue nikad nije bio sveučilišni prvak, ovo mu je treći Final Four u povijesti i prvi nakon 1980. te prvo finale nakon 1969. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.