SP U RUKOMETU

Vjerojatno nikad niste ni čuli da igraju rukomet, a sada ćete ih gledati na SP-u

Foto: IHF

ZELENORTSKI OTOCI se pripremaju za debi na Svjetskom rukometnom prvenstvu gdje u skupini imaju vrlo težak zadatak. Čeka ih okršaj protiv Njemačke koja je prije dvije godine osvojila četvrto mjesto na svijetu.

Senegal im pomogao da dođu do Svjetskog prvenstva

Zelenortski Otoci su do plasmana na Svjetsko prvenstvo stigli kao petoplasirana momčad na Afričkom prvenstvu u Tunisu prošle godine, a tamo su nastup izborili tako što je Senegal odustao od natjecanja.  

Ova afrička reprezentacija će sutra (petak) od 20:30 igrati utakmicu 1. kola skupine A u kojem ih čeka Mađarska, a onda će dva dana kasnije igrati protiv Njemačke. Četvrta reprezentacija u ovoj grupi je Urugvaj.

Zelenortski Otoci su jedna od sedam afričkih reprezentacija koje su izborile nastup na Svjetskom prvenstvu. Preostale reprezentacije su Maroko, Tunis, Alžir, DR Kongo, Angola i domaćin prvenstva Egipat.

Santos radi i igra, a čeka ga duel protiv kolege koji je profesionalac

U reprezentaciji Zelenortskih Otoka nastupa Ivo Santos koji će u susretu protiv Njemačke igrati protiv klupskog kolege Lukasa Stutzkea.

Obojica su pod ugovorom u njemačkom klubu Bergischer HC, ali Santos igra za drugu momčad i pored toga ima posao u jednoj tvrtki, dok je Stutzke igrač prve momčadi i bavi se samo rukometom.

Razlika između njih dvojice odlično prikazuje razliku između reprezentacija. Jedini reprezentativac Zelenortskih Otoka koji se natječe na vrhunskoj razini je Leandro Semedo koji igra za Ademar Leon, klub koji je prošle sezone bio drugi u Španjolskoj.

"Osjećaj je neopisiv"

Prije 10 godina Zelenortski Otoci su zbog nedostatka financijskih sredstava propustili nastup na Afričkim igrama iako su izborili plasman na to natjecanje.

Ovi podaci najbolje govore koliko im znači igranje na Svjetskom prvenstvu. Predsjednik Rukometnog saveza Zelenortskih Otoka Nelson Jesus govorio je za službenu stranicu IHF-a o osjećaju nakon plasmana na ovo natjecanje.

"Taj osjećaj ne mogu opisati. Ponos je bio enorman kada smo vidjeli da se moja mala zemlja, bez resursa, plasirala na Svjetsko prvenstvo. Iznenadili smo rukometni svijet što je lijepo i spektakularno", kazao je Jesus.

Protiv Urugvaja žele ispisati povijest

Većina igrača rođenih na Zelenortskim Otocima morala je napustiti zemlju kako bi se razvijali kao rukometaši. Uglavnom odlaze u Portugal.

"Na mom otoku Sao Vicente postoje samo dva rukometna terena i vjerojatno ne više od 150 ljudi (populacija ovog otoka broji 80 tisuća stanovnika) koji igraju rukomet", kazao je Flavio Fortes koji igra za HC Cournon u trećoj francuskoj ligi.

Zelenortski Otoci će šansu za plasman u narednu rundu tražiti u susretu 3. kola kada igraju protiv Urugvaja. Podsjetimo, plasman u drugu izborit će po tri najbolje reprezentacije iz svake skupine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.