Vraća li Osijek legendarnog kapetana? "Zekić je rekao da bi me vratio u klub, ali..."

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL;

MILE ŠKORIĆ (32) pojavio se na Pampasu prošle subote na utakmici na kojoj je Osijek u 13. kolu SuperSport HNL-a Istru 1961 pobijedio 3:1. Legendarni kapetan bijelo-plavih prvi je put posjetio najmoderniji nogometni kompleks u Hrvatskoj, a mnogi su to odmah povezali s njegovim povratkom kući. Prije samo sedam mjeseci je otišao u kineske Cangzhou Mighty Lionse, s kojima je ugovor zbog neplaćanja raskinuo nakon 21 odigrane utakmice i dva pogotka. Posljednji put igrao je 22. rujna.

Osijekovi fanovi na društvenim mrežama odmah su Škorićev posjet gradu povezali s novim trenerom Zoranom Zekićem, koji je protiv Istre imao svoj drugi debi na Pampasu, nakon povratka u klub prije tri tjedna. Zekić i Škorić veliki su prijatelji još iz vremena Zekićevog prvog mandata na klupi osječkog prvoligaša pa su se pokrenule glasine, ali i navijačka maštanja o kapetanovom povratku. 

Škorić je igrač s najviše nastupa u povijesti Osijeka (334), ima sedam nastupa za Hrvatsku i apsolutna je želja svih Osijekovih navijača. Međutim, za njegov povratak su male šanse. U razgovoru za Index otkrio je kako nije bilo konkretnih razgovora s bivšim mu klubom te da ima financijski ozbiljnih ponuda iz Kine.

Prema Transfermarktu, ugovor s kineskim klubom vam traje do prosinca 2024. Je li to točna informacija?

Nije. Raskinuo sam ugovor jer su prestali plaćati i ispunjavati svoje obaveze pa sam iskoristio svoje pravo i raskinuo ugovor.

Planirate li se vratiti u Osijek?

To su bila samo medijska nagađanja. Nije bilo ničeg konkretnog i nikakvog kontakta. Samo sam došao obići staru ekipu, vidjeti Pampas, pogledati utakmicu i vidjeti trenera Zekića. S njim sam uvijek bio u super odnosima.

Jeste li razgovarali s novim-starim trenerom Zekićem?

Nismo razgovarali u smjeru mog povratka, bio je to više prijateljski razgovor. On je rekao da bi me uvijek vratio, ali Osijek trenutno još nema ni sportskog direktora. Nisam imao službenu ponudu koju bih razmotrio. Možda bih se i vratio. Osijek je moj klub i tu nema govora, to svi znaju. Opet, s druge strane, mišljenja sam da se, kad jednom odeš, nema smisla vraćati. Možda je vrijeme za neke druge dečke.

Posjetili ste Pampas. Kakvi su dojmovi i je li vam žao što na njemu nećete moći kao kapetan voditi svoj Osijek?

Predivan je stadion, uvjeti su fantastični i drago mi je zbog kluba. Da, bilo bi lijepo zaigrati na Pampasu, ali ja sam počeo na Gradskom vrtu pa neka se priča na Gradskom vrtu i završi.

Odmah ste po dolasku postali prvi strani kapetan kineskog kluba. Kako to?

Da, odmah od prve utakmice, na pripremama. Nametnuo sam se po dolasku, a kako sam u Osijeku bio kapetan, ta liderska crta mi je ostala i ovdje, što je trener vidio na treninzima i utakmicama. Rekao mi je da mu baš to treba.

Ondje sam igrao 21 utakmicu. Pola na veznom, pola na stoperu. Zadovoljan sam kako sam odigrao, to vidim i po ponudama koje mi stižu. Više od pola lige me zove. Liga mi je baš dobra, novo iskustvo. Velika većina stadiona su odlični, travnjaci također, a tribine su popunjene i igra se dobar nogomet.

O kakvim je ponudama riječ?

Sutra je u Kini posljednje kolo pa slijedi pauza do siječnja, kada počinju pripreme. Razgovarao sam s nekim sportskim direktorima i riječ je o nekoliko klubova iz samog vrha kineskog nogometa, a neki žele da ih pričekam dok se prvenstvo ne završi. Ne želim ni ja dugo čekati.

Kako biste ocijenili kvalitetu nogometa u Kini?

Zaista ima dobrih ekipa i kvalitetnih stranaca, ali isto tako i dobrih kineskih igrača. Drugačiji je stil. U HNL-u je to taktički povučenije, tamo je nekako divlje. Možda oni nisu taktički najidealniji, no idu na terenu sto posto.