Vranješ: Imamo lijevog beka koji je taktički bolji od Gvardiola, a nije ni pozvan

Foto: Ansis Ventins/PIXSELL, Marko Lukunic/PIXSELL

HRVATSKA u ponedjeljak mora pobijediti Italiju u borbi za osminu finala Europskog prvenstva. Reprezentacija Zlatka Dalića startala je porazom od Španjolske (3:0) i remijem protiv Albanije (2:2). Izbornik Dalić rotirao je sastav u obje utakmice, ali je promijenio i strategiju.

Ispostavilo se da neke njegove ideje nisu urodile plodom - stoper Marin Pongračić nije se dokazao protiv Španjolaca, pa je Joško Gvardiol s lijevog beka vraćen na stopera protiv Albanije. Pritom Dalić i dalje rotira napadače. Protiv Španjolske je započeo s Budimirom, a na Albaniju poslao Petkovića, no u toj je utakmici Budimir svojim ulaskom inicirao preokret.

Problem izborniku predstavlja i trenutna forma senatora Marcela Brozovića i Luke Modrića, koji djeluju ispuhano. Posebno je Brozović na meti snažnih kritika nakon što ga je Dalić zamijenio na poluvremenu jučerašnje utakmice protiv Albanije.

Sve to utječe na atmosferu i samopouzdanje igrača uoči ključne utakmice s Talijanima, a svoje mišljenje o situaciji dao nam je bivši hrvatski reprezentativni veznjak Jurica Vranješ, koji je i sam bio dio reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 2002. u Japanu i Južnoj Koreji.

Dalić i stožer putovali su posljednjih mjeseci u Manchester zbog Joška Gvardiola kako bi ga pripremili da igra lijevog beka u reprezentaciji. Gvardiol je na toj poziciji startao protiv Portugala i Španjolske, a onda je protiv Albanije vraćen na stopera. Zašto je Dalić tako lako odustao od svoje ideje?

Najlakše je kritizirati sada kad ide loše. Po meni, ali i ljudima iz nogometa s kojima sam pričao, Gvardiol bi trebao biti zacementiran na stoperu. To što on igra u Cityju nije lijevi bek.

On je ondje lijevi winger jer City gazi 90 posto utakmica. On u Cityju igra u napadu jer oni stalno napadaju. To nije lijevi bek koji se traži. Šutalo izgleda bolje pored njega. Pongračić nije taj. Vjerujem da bi Gvardiol protiv Španjolske svojom agresivnošću ušao u blok. Pongračić i Šutalo išli su poluaktivno. Da si ne lažemo, Gvardiol bi to stigao. 

Ne znam u čemu je problem da Borna Barišić tu nije bio kandidat. Ima li neki problem između njega i izbornika nakon poraza od Turske u Osijeku, je li netko nešto rekao? Ne znam. Ali da tako jedan igrač nestane...

To govorim s taktičke strane, ne fizički. Barišić je taktički bolji igrač od Gvardiola na lijevom beku, bolji je i od Sose. Sosa je imao par loših mjeseci u Ajaxu. Protiv Yamala, ali i Chiese, Borna bi taktički odigrao jako dobro.

Činilo se i da je Marin Pongračić bio predviđen kao startni stoper za Euro, no od njega se odustalo nakon Španjolske. Je li mu Dalić trebao više vjerovati, pogotovo jer je iza Josipa Šutala slaba sezona?

S jednim Gvardiolom u sredini obrane nebitno je tko će igrati drugog stopera. Bili to Erlić, Pongračić ili u nekom ludilu i Vida. Ne znam gdje se Erlić izgubio pa da je Pongračić prije njega u prvoj postavi.

Nemam ništa protiv Pongračića, ali ovo što je odigrao je jako loše. To je bilo sporo. Šutalo isto nije najbrži igrač. Hvatam se opet za Gvardiola, koji je ekstraklasa. Kad on igra, i oni izgledaju brže. I dalje se pitam po čemu je to Pongračić ispred Erlića.

Protiv Španjolske fokus je bio na čvrstoj obrani i kompaktnosti, što se pokazalo dobitnim u prijateljskoj protiv Portugala. Protiv Albanije išlo se od prve minute u napad. Dalić je uoči Albanije najavljivao i tražio strpljenje od igrača, a na terenu igrači nisu tako djelovali. Jesu li se igrači malo pogubili u čestim promjenama strategije i zahtjeva?

Posljednjih 7-8 godina reprezentacija je na čelu sa Zlatkom Dalićem napravila fantastične uspjehe. Ne mogu dvije utakmice to sve pokvariti niti trebamo tražiti krivce. Igrao sam nogomet na toj razini kao i oni, znam što znači pobijediti Italiju i Španjolsku.

To su zahtjevi koji se rade u klubovima, pogotovo kod velikih igrača. Oni igraju svaka tri dana. Ti zahtjevi ne piju vodu i igrači se nisu pogubili. U dvije utakmice nismo dobro izgledali.

Sad se svi hvataju Brozovića i Saudijske Arabije. Ima i tu nešto. Svi od njega očekuju boom i svi su napaljeni na Hrvatsku, koja je postala jedan od favorita na prvenstvima. Ovo prvenstvo nam ne leži iako se sve posložilo. Nažalost, tako se okrenulo.

Izbornik Dalić i dalje rotira napadače, čime je nastavljena praksa iz Katara kada je u svakoj utakmici startao drugi napadač. Po kojem kriteriju ih rotira i koliko šteti momčadi to što se napad ne može uigrati zbog čestih rotacija?

Mi nemamo pravu devetku poput Šukera, Mandžukića, Olića ili Bokšića. Ovo su sada sve dobri igrači, ali današnji nogomet se puno promijenio. Ovo sada su spori igrači. Tu izbornik ne može puno, nema tu previše kemijanja. Ne znam tko je sporiji između Petkovića i Budimira.

Vjerojatno je bilo do toga da Budimir igra protiv Španjolske jer igra ondje i poznaje njihove stopere. Nijanse odlučuju tko će igrati. Protiv Albanije se znalo da ćemo napadati. Petković zna podvaliti loptu na 18-20 metara.

Nije sad da mi imamo napadača koji će to sve probiti i napraviti kontru, da će se kao šilo zabijati. Imamo i poluzdravog Perišića, koji jedini ima tempo. Ali danas bez tempa i brzine ne možeš ništa.

N'Golo Kante igra u istoj ligi kao i Marcelo Brozović i djeluje da je u puno boljoj formi. Francuz Kante je i dvije godine stariji. Kako to objašnjavate i je li se dalo naslutiti na početku priprema da Brozović nije u pravoj formi? Je li se njegova nespremnost mogla prevenirati razgovorima s njim? Postoje čak i snimke iz Saudijske Arabije, na kojima se vidi da se Brozović hrani u McDonald'su...

Brozović je zadnjih deset godina na jednom levelu s Modrićem i Kovačićem, to su starosjedioci. Izbornik je jako zahvalan njima, kao i oni njemu. Ja prvi ne bih mijenjao nekog od njih trojice. Da, Kante igra u Saudijskoj Arabiji, ali to je drugačija glava i lakše je njemu doći u reprezentaciju Francuske, gdje ima 50 kvalitetnih igrača. Lako mu se uklopiti.

Od Broza se očekuje iskorak i da vodi momčad kao što je vodio i u Interu. Što da smo pobijedili Albaniju? Sada ne bismo o ovome pričali i svi bi bili bogovi. Ovako se pogodilo, godine s vremenom čine svoje.

E sad, je li se moglo s Modrićem drugačije... Nemamo mi što njega kritizirati, bez obzira na formu. Možda bi bilo bolje s njim napraviti ovo što Ancelotti radi u Real Madridu. On unese živost kada uđe s klupe. Ne sjećamo se kad je Dalić vadio Modrića i Kovačića u 60. minuti.

Nedostaje nam energije, godine čine svoje, ali i očekivanja.... Ovo je za neke posljednji veliki turnir. Kažem, fale nam živost i brzina. Bez tempa i brzine nemamo što tražiti. Da se netko ne uvrijedi - u današnjem nogometu ne bih ni ja mogao opstati, prije 15 godina je sve bilo drugačije.

Brozović je jučer pokazao i veliku nervozu. Mahao je rukama, prigovarao suigračima, a Modrić je preuzimao njegov posao u sredini... Koliko je teško utjecati na takav karakter poput Brozovićevog i mislite li da može doći do razmirica između Brozovića i Dalića nakon što ga je zamijenio na poluvremenu?

On svuda maše i kad je bio na top nivou. On je takav tip igrača i to upada u oči kada ne ide dobro. Dalić je uvijek dobro reagirao kada je naišao na neki problem. Izbornik ima podršku starosjedilaca, tu su Perišić, Modrić, Kovačić, pa i Gvardiol. Ako bude nekih problema, njih 4-5 će to riješiti.

Šutalo, Perišić i Brozović su izvan forme, a Dalić ih je stavio protiv Albanije u prvi sastav. Kakvu to poruku šalje igračima koji su u boljoj formi, a ostanu na klupi?

Ovih 25 igrača koje je Dalić zvao, zvao ih je zbog kvalitete, ali i karaktera. Svatko zna gdje mu je mjesto i svakom je objašnjeno što se očekuje. Nema tu neke zavisti. Čak su i igrači koji nisu u prvom planu govorili da su tu, makar igrali minutu ili produžetke.

Mislim da smo zadnjih deset godina izašli iz tog balkanskog mentaliteta. Ne treba tražiti problem. Hoće li igrati Brozović ili Modrić, kad se podvuče crta, najbitnije je što će to reprezentaciji donijeti.

Možda Dalić odluči da Brozović i Modrić neće igrati protiv Italije, što će im i objasniti. Vjerujem da bi to dečki shvatili. Nakon Italije će se podvući crta. Kao što je bilo kad su bili super rezultati, tako će biti i u negativi.

Kako protiv Italije i koje promjene bi Dalić mogao napraviti? Je li rješenje promijeniti formaciju u 4-2-3-1 te ispred Luke Modrića i Matea Kovačića postaviti Luku Sučića?

I druge reprezentacije mijenjaju nakon slabijeg otvaranja Eura. Za par igrača se kod nas pokazalo da nisu dosegnuli taj nivo i naravno da će biti promjena. Sučić je prva opcija. Što se tiče brzine, imamo tu Marca Pašalića, koji je brz, on nije dobio svoju šansu.

Mislim, baš kao i Dalić, da on ne može biti starter, ali da može donijeti brzinu i prodornost. Sučić je pokazao da ima to i dizat će se još. Polako ide ta smjena generacija. Dobro je što su Sučić i Baturina tu da odigraju koju utakmicu s Brozovićem, Modrićem i Kovačićem.

Majer je malo ostao dužan s obzirom na to da je u dvije utakmice bio starter, a ni u Wolfsburgu nema bajnu situaciju. Sigurno će Dalić nešto mijenjati, ovo je zadnji vlak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.