CRISTIANO RONALDO

Vratio se kao legenda. Postao je robovlasnik i kukavica koji bježi s broda koji tone

Foto: Profimedia

KADA se u ljeto 2021. godine Cristiano Ronaldo vratio u Manchester United nakon 12 godina, dio javnosti, navijača i medija već je slagao jednu od najljepših nogometnih priča o povratku razmetnog sina koji će jedan od najvećih klubova na svijetu konačno vratiti gdje mu je mjesto. Već tada je bilo i onih koji su upozoravali da je vrlo izgledan sasvim suprotan scenarij.

Godinu dana kasnije pokazalo se da su bili u pravu. Manchester United je imao jednu od rezultatski najgorih sezona u modernoj povijesti kluba. Situacija nije puno bolja s njegovim najpopularnijim nogometašem. Cijelo ljeto traje sapunica oko toga gdje će Portugalac nastaviti karijeru, ali čini se kako ne postoji klub koji u svojim redovima želi peterostruku Zlatnu loptu, osim u krajnje povoljnim uvjetima.

S obzirom na ono što smo vidjeli prošle sezone, to nije ni najmanje čudno. Ronaldo je samo sjena najbolje verzije sebe, a potentnu i mladu momčad Uniteda gurnuo je dva koraka unazad. Kad se u jednadžbu doda i negativna energija koju generira prema svlačionici i navijačima, onda se može reći kako je Manchester United postao rob Cristiana Ronalda.

Povijesno loša sezona

Manchester United je sezonu 2020./21. završio na drugom mjestu ljestvice. U prvoj sezoni po dolasku Ronalda završio je na šestoj poziciji, što mu je najgori rezultat od sezone 2013./14., a ujedno i drugi najgori u trideset godina.

Međutim, United je osvojio tek 58 bodova, čak 16 manje nego sezonu ranije. U spomenutoj sezoni 2013./14., koju je završio na sedmom mjestu, osvojio je čak osam bodova više. Učinak od 58 bodova je najgora Unitedova sezona još od sezone 1989./90.

U Ligi prvaka je United uz manje muke prošao grupu, ali je ispao u osmini finala od Atletico Madrida. U FA kupu ispao je već u drugoj rundi od drugoligaša Middlesbrougha, dok u Liga kupu nije uspio preskočiti nijednu stepenicu. West Ham ga je izbacio na početku natjecanja.

Rezultatski grozna sezona bila je povijesno loša kada uračunamo i to kako je United igrao, kakav je dojam ostavljao i koliko je lutao po pitanju sportske politike. Klub se i dalje traži nakon odlaska sir Alexa Fergusona, ali nikad dosad nije odavao dojam da je u ovako ozbiljnoj krizi.

Treba napomenuti i da su u Unitedu u prošlom prijelaznom roku potrošili 140 milijuna eura, a po izdvajanjima na plaće su, ovisno o izvoru, treći ili četvrti najskuplji klub Europe. Ono što su prikazivali na terenu je sramotno, a jedan od najvećih krivaca je baš Ronaldo.

Defenzivno najgori igrač europskog nogometa

Današnji nogomet vrlo teško trpi igrače koji ne igraju u oba smjera. Davno smo prošli točku evolucije u nogometnoj igri u kojoj golmani nisu tehnički sjajni i mogu pomoći u gradnji prve faze napada i u kojoj napadači ne igraju obranu. 

Ronaldo je po drugom kriteriju najgori igrač u svim ligama Petice. O tom problemu već smo pisali, a podatak da je u prvom dijelu prošle sezone u prosjeku radio samo 3.9 pritisaka prema lopti na utakmici je skandalozan. Samo za usporedbu, Timo Werner je kao najvrjedniji igrač u tom segmentu čak 23 puta po utakmici pritiskao suparničke braniče.

S obzirom na to da United uz Ronalda ima cijelu plejadu igrača koji obranu igraju vrlo malo, neodgovorno ili im to naprosto nije specijalnost - poput Brune Fernandesa ili Paula Pogbe - čak je i površnim poznavateljima nogometa bilo jasno da će se United jako mučiti u toj fazi igre.

To nije bilo jasno i Unitedovim čelnicima. Rezultat je bilo 57 primljenih golova. Posljednji put kad je United primio toliko godina je bilo u sezoni 1979./80. Koliko je to davno bilo može reći i podatak da su finale Lige prvaka te sezone igrali HSV i Nottingham Forest.

Beskoristan 89 i pol minuta na utakmici

I dok obrana nikad nije bila jača Ronaldova strana, ono što je bilo posebno zabrinjavajuće u njegovoj igri je da je i u fazi napada dao premalo za Manchester United. Doduše, dao je 18 golova u ligi (od čega tri iz penala), ali i taj njegov učinak treba staviti u kontekst.

U najboljim danima je svojim utrčavanjima, driblinzima i traženjem dubine bio čovjek koji neprestano opterećuje suparničku obranu. Savršeno fizički spreman, dočekao bi jedan trenutak u kojem bi obrani popustila koncentracija i dao bi gol.

Danas više nema dribling i ne može kreirati višak. Slabo radi bez lopte i ne traži je dovoljno često u najopasnijim zonama. Beskoristan u kreaciji i izgradnji druge i treće faze napada, pretvorio se u centarfora starog kova koji gleda i razmišlja isključivo o golu.

U takvim uvjetima se 15 puta našao na pravom mjestu, ali uz ispodprosječnu konverziju i daleko od svojih najboljih golgeterskih učinaka. Problem nije Ronaldo sam po sebi. On stari i pad je biološki sasvim normalan. Problem je kako utječe na ekipu.

Igrati uz ovakvog Ronalda je smrt za napadača u razvoju

Primarni problem s Ronaldom u ekipi je što svojom pojavom i karizmom ne može nikako i nikada završiti na klupi dok god je zdrav. Tako je u prošloj sezoni skupio 3187 minuta čime je bio treći najčešće korišteni igrač kluba, poslije Fernandesa i Davida de Gee.

Toliki broj minuta znači i da nužno uzima razvojne ili adaptacijske minute nekim drugim, mlađim krilnim i centralnim napadačima. Crveni vragovi imaju Jadona Sancha, Masona Greenwooda, Anthonyja Elangu i Marcusa Rashforda.

Svaki od njih je u rotacijama s Ronaldom izgubio važne minute za razvoj ili uigravanje, iako su dugoročno puno važniji klupski projekti od 37-godišnjeg Portugalca. Takav pristup bi bio opravdan da je donio instantni rezultat, ali United dugo nije bio gori nego što je danas.

United mu je dao ključeve u ruke. Ronaldo je vratio pokvaren i slupan automobil

Predsjednik kluba Glazer je prilikom njegovog povratka na United komentirao njegovu važnost. "Svi znamo koliko je ime Ronaldo. Presretni smo što se vratio. Imamo mladu momčad koja može puno učiti od njega i kojoj samo može pomoći da bude bolja", poručio je tad.

Međutim, prepuštanje ključeva ekipe u ruke Ronaldu pokazalo se kao potpuno promašen potez. Cijela momčad morala se prilagođavati njegovim navikama u napadu i velikoj potrošnji lopte i svaki igrač je patio da nadoknadi njegovu nezainteresiranost u obrani.

United je u posljednjih desetak godina imao puno promašaja, ali nikad nije sagradio momčad oko daleko najdisfunkcionalnijeg igrača. Doveden da od zanimljivih dijelova napravi mašinu, Ronaldo je klubu vratio pokvaren i polupan automobil.

Problemi i izvan terena

Pitanje Ronalda u Unitedu donijelo je i probleme koji se ne vide direktno na terenu, ali se nakon nekog vremena itekako osjete. Njegov dolazak narušio je hijerarhiju u momčadi i po pitanju toga tko su vođe ekipe, ali i po plaćama.

Ronaldova tjedna plaća iznosi oko 515 tisuća funti, što je 150 tisuća funti više od sljedećeg najplaćenijeg igrača ekipe, De Gee. S obzirom na to da se znalo kako Ronaldo Unitedu u najboljem slučaju može dati dvije sezone, teško je objasniti zašto je rukovodstvo povuklo potez koji tako naglo narušava ravnotežu u svlačionici, barem potencijalnu.

Loši rezultati ostavili su traga i izvan terena. Ronaldo je u nekoliko navrata prozivao klub i suigrače, u trenutku pomračenja je izbio mobitel iz ruke autističnom dječaku, a negativna energija koja postoji između njega, navijača i medija se prenosi kroz cijelu ekipu. Širenje ruku te ljutnja na suigrače, trenera i cijeli svijet postali su teret za momčad.

Engleski mediji su nedavno objavili vijest da su igrači održali svojevrstan krizni sastanak. Nije poznato tko su bili inicijatori, ali glavni zaključak je bio da će klub početi normalno disati tek ako Ronaldo ode. 

Ronaldov ego drži klub u ropstvu

Dio navijača mu je s pravom zamjerio sapunicu oko odlaska s Kazališta snova. Nakon što je odigrao užasnu sezonu, Ronaldo je odlučio na prvi mig napustiti brod koji tone jer United ove sezone neće igrati Ligu prvaka.

Za nekog tko je legenda Old Trafforda i tko bi svojim iskustvom i ugledom trebao biti vođa, to je bio potez koji je dio medija i navijača proglasio kukavičlukom. U cijeloj situaciji se nije ponio nimalo kapetanski, a njegov odnos prema ekipi na pripremama šalje sasvim krivu poruku suigračima.

Portugalac cijelu budućnost kluba drži na ledu. Prijelazni rok se bliži kraju, a United i dalje ne zna gdje će 37-godišnjak igrati u ostatku sezone. United ne zna treba li dovesti novog napadača i hoće li odlaskom najplaćenijeg igrača osloboditi veliki prostor u budžetu za plaće.

Veliku krivnju za cijelu situaciju snose i vlasnici te struka koja si je dozvolila da ekipu, ali i klupski imidž gradi oko takve figure u ovakvoj fazi karijere. Ali ono što Ronaldo radi na terenu i izvan njega je ispod razine jednog od najvećih igrača u povijesti.

Njegov ego danas Manchester United drži u ropstvu, a on djeluje kao zli vlasnik koji se podmuklo smije jer je uspio naći nekog tko će mu za debakl i najgoru sezonu u posljednjih 30 godina plaćati pola milijuna funti tjedno.