Wembanyama ostvario nešto što nije nitko od Jordana. "Pitam se je li on pobijedio"

Foto: Profimedia

IAKO su njegovi San Antonio Spursi izgubili na gostovanju kod LA Lakersa 123:118, Victor Wembanyama na velikoj je sceni pokazao koliko dominantan može biti, posebno u obrambenoj fazi igre, iako mu je treći triple-double karijere izmaknuo za samo dvije asistencije.

Prvi izbor prošlogodišnjeg drafta ostvario je jedan od najrjeđih statističkih učinaka u košarci - u svih pet osnovnih statističkih kategorija imao je barem pet, završivši s 27 poena, 10 skokova, osam asistencija, pet ukradenih lopti i pet blokada. Iz igre je šutirao 7/16, za tricu 3/8, a s linije slobodnih bacanja impresivnih 10/11. Pritom je izgubio samo dvije lopte.

VIDEO: Arena Sport

Wembanyama je postao tek 15. igrač s 5 x 5 učinkom u NBA povijesti, odnosno otkako su se u sezoni 1973./74. počele bilježiti blokade i krađe, pa tu ne ulazi najdominantniji dio karijere Wilta Chamberlaina, koji ih je nedvojbeno imao jako puno. Ovako se Wembyjeva predstava bilježi kao 22. utakmica s 5 x 5 učinkom u povijesti.

Francuz je prvi koji je to ostvario od 2019. godine, a s 20 godina i 50 dana najmlađi u povijesti, nadmašivši Andreja Kiriljenka, koji je dosad držao rekord s 22 godine i 288 dana.

Prvi nakon Jordana

Još je impresivnije to što mu je 5 x 5 učinak na utakmici u Sacramentu dan ranije izmaknuo za tek jednu asistenciju. Ovo mu je, dakle, bila druga uzastopna utakmica s pet krađi i pet blokada, što nije uspjelo nikome još od Michaela Jordana.

"Pitam se je li on to učinio u pobjedama, a ne porazima", prokomentirao je Wemby. "Za mene je to sekundarno. Nadam se da ću jednom pogledati unatrag i moći reći da je ovo bila dobra izvedba, ali sad ne mogu biti zadovoljan porazom."

LeBron: On nema plafon

Wembanyama je u Los Angelesu zasjenio čak i LeBrona Jamesa, s 39 godina gotovo dvostruko starijeg od njega. LeBron je predvodio Lakerse s 30 poena, devet asistencija i sedam skokova, a nakon dvoboja nahvalio je impresivnog rookieja.

"On nema plafon, može učiniti što god poželi i ima trenera koji će ga voditi u pravom smjeru. Već je poseban, a iz utakmice u utakmicu, iz godine u godinu, bit će sve bolji", rekao je LeBron.

Lakersi su se ovom pobjedom učvrstili na poziciji za play-in, na devetom su mjestu Zapada s omjerom 31-27, ali i dalje dosta zaostaju za šestim mjestom koje vodi izravno u play-off. Njega drže Dallas Mavericksi s dvije pobjede više i četiri poraza manje (33-23). Spursi su zadnji na Zapadu s 11-46, pa je jasno zašto Wembanyama ne može biti sretan ni nakon ovakve povijesne predstave.