LIGE PETICE

Wengerovih zamalo 11: Bila bi to jedna od najboljih momčadi u povijesti nogometa

Foto: EPA

BIVŠI trener Arsenala i jedan od najvećih nogometnih trenera u povijesti Arsene Wenger nedavno je u razgovoru za jednu francusku televiziju ponovno istaknuo kako je Arsenal 2013. bio jako blizu toga da dovede Luisa Suareza. 

Suarez je u Liverpoolu imao otkupnu klauzulu od 40 milijuna funti, a Arsenal je ponudio 40 milijuna i jednu funtu u pokušaju da ga dovede. Ta priča je posebno zanimljiva zato što uvijek pokrene priču o svim ostalim igračima koje je Wenger htio dovesti, ali nije uspio. Mi ćemo danas predstaviti najboljih 11 koje Francuz nije uspio dovesti u Arsenal. 

Gianluigi Buffon

Legendarni talijanski vratar bio je Wengerova želja prije nekoliko godina kada se pričalo o njegovom mogućem odlasku iz Juventusa. Francuski stručnjak htio je Buffona dovesti u London kao slobodnog igrača nakon isteka ugovora.

U tom poslu ispriječio mu se PSG koji mu je ponudio veću plaću i bez problema dogovorio dolazak Talijana u Pariz gdje je proveo jednu sezonu prije nego što se prije početka ove sezone vratio u Torino. 

Raphael Varane

Varane je kroz godine od Lensa stigao do Madrida u kojem je već sakupio više od 100 nastupa za Real, a može se pohvaliti i titulom svjetskog prvaka koju je osvojio s Francuskom.

Arsenal ga je mogao dovesti još dok je igrao za Lens, ali skauti Topnika nisu bili dovoljno brzi u svojoj procjeni. 

"Sretan sam što gradi karijeru u jednom od najboljih klubova na svijetu, ali ne mogu se ne zapitati zašto ne igra za nas. Mogli smo ga dovesti dok je bio u Lensu, ali nismo bili dovoljno brzi", rekao je Wenger prije šest godina o Varaneu. 

Gerard Pique

U ljeto 2003. godine Arsenal je doveo 16-godišnjeg Cesca Fabregasa iz Barcelonine La Masije, ali Topnici su mogli proći još bolje. Na Wengerovom radaru bio je i Gerard Pique, ali nije uspio postignuti dogovor. 

Samo godinu kasnije Pique je stigao u Englesku, ali u Manchester United u kojem je proveo četiri godine prije nego što se vratio u Barcelonu, gdje je postao legenda. 

"Bio je to period u kojem smo htjeli uz Fabregasa uzeti Messija i Piquea", izjavio je Wenger 2014. godine. Na isti način je, dakle, Wenger ostao i bez Lionela Messija, kojeg smo zbog toga uvrstili u ovu momčad.

Vincent Kompany

Prije nego što je došao u Manchester City, Belgijac je bio jedan od najvećih stoperskih talenata u Europi, a Wenger ga je htio dovesti kao potencijalnu zamjenu za Sola Campbella, ali HSV je bio brži.

"Nekoliko puta sastajao sam s Butraguenom iz Reala, čelnicima Barcelone i Arseneom Wengerom, ali odlazak u veliki klub s tako malo godina nikad nije bila opcije za Vincenta pa smo odabrali HSV", rekao je Kompanyjev agent Jacques Lichtenstein prije pet godina. 

Yaya Toure

Arsenal ga je pratio dug niz godina, a jednom je bio i jako blizu tome da ga dovede, ali Toureu je odbijena radna dozvola i propao je transfer koji je mogao biti jedan od najvećih u povijesti Arsenala. 

Paul Pogba

Kada je Pogba odlazio iz Uniteda 2012. godine, mnogi klubovi htjeli su ga dovesti, a među njima je bio i Wengerov Arsenal koji je cijelo vrijeme pratio situaciju oko Francuza.

"Stvari su se dogodile prebrzo, a bili smo zainteresirani za njega. Pokušali smo ga dovesti, ali jako brzo je sve dogovorio s Juventusom i nismo uspjeli", rekao je Wenger o Pogbi jednom prilikom.

Claude Makelele

"Makelelea smo propustili dovesti odmah nakon što smo doveli Vieru, bilo je to 1996. dok je još bio u Nantesu", rekao je Wenger 2006. kada je morao navijačima objasniti zašto Makelele igra u Chelseaju, a ne u Arsenalu.

Naime, Makelele je u Chelseaju pod Mourinhom bio jedan od najboljih igrača lige u rekordnoj sezoni za Bluese, a Francuz je bio toliko dobar da je ta uloga u momčadi nazvana "Makelele's role". 

Cristiano Ronaldo

Portugalac je samo jedan u nizu osvajača Zlatne lopte koji su promakli Wengeru. Ronaldo je 2003. godine bio na trening-terenima Arsenala da pokaže što zna, a Wenger ga je impresionirao pristupom i ponudom koju mu je ponudio. 

Ipak, Arsenal nije uspio dovesti Ronalda jer je tadašnji pomoćni trener u Manchester Unitedu iskoristio svoj utjecaj kod Ronalda i nagovorio ga da dođe u United. 

"Nikad neću prežaliti što nisam uspio dovesti Ronalda, bio sam jako blizu, a onda je odabrao United", rekao je Wenger 2014. godine. 

Zlatan Ibrahimović

Ibrahimović je bio tinejdžer kada su ga zvali na probu u Arsenal, ali on ih je odbio i poručio kako Zlatan ne ide na probe, barem tako kaže legenda. 

"Arsene mi je dao poznati crveno-bijeli dres s brojem 9, čak sam se i slikao s njim. Onda sam čekao da me uvjeri da dođem u Arsenal, ali on nije ni pokušao. Nikad mi nije dao ozbiljnu ponudu, više je to bio poziv da dođem zaigrati da vide što mogu. Nema šanse, Zlatan ne ide na probe", rekao je Ibrahimović 2012.

Ronaldinho

Arsenal je još davne 2001. radio na dovođenju Ronaldinha koji je tada igrao za Gremio, ali ponovno se ispriječila radna dozvola kao i kod Tourea pa je transfer propao.

"Mogli smo dovesti Ronaldinha prije nego što je završio u Parizu. Sastao sam se s njegovim bratom koji mu je ujedno i agent kada mu je bilo samo 20 godina, ali pravila nam nisu dozvolila da ga dovedemo u Englesku", rekao je Wenger 2007. godine. 

Luis Suarez

Često opisivan kao najveća pogreška Wengerove karijere, Luis Suarez ostaje upisan kao najveći promašaj francuskog stručnjaka koji ga je izgubio na ranije opisan način. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.