Hrvatski nogometaši

Za selekcije Hrvatske je odigrao 60 utakmica, a sad igra za drugu reprezentaciju

Foto: EPA

FILIP OZOBIĆ, nekadašnja velika nada hrvatskog nogometa, debitirao je za Azerbajdžan. Debi neće pamtiti po dobrome, njegova nova reprezentacija izgubila je od Luksemburga 2:1 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Ozobić je slovio za veliku nadu. Od 15. godine nastupao je za sve mlađe selekcije hrvatske reprezentacije, a na U-19 Euru 2010. godine, na kojem je Hrvatska dogurala do polufinala, bio je uvršten u najboljih 11 turnira, i to kao jedini Hrvat. Ukupno je za selekcije Hrvatske nastupio čak 60 puta.

Ima i dva nastupa za A selekciju, ali oni nisu bili u službenim utakmicama. Odigrao je dva susreta na China Cupu 2017. godine, u momčadi u kojoj su većinom bili igrači HNL-a. Ozobić je bio jedan od dvojice koji tad nisu igrali u hrvatskoj ligi.

Ima pravo nastupa za Azerbajdžan jer nije igrao u službenoj utakmici za Hrvatsku

Ozobić u Azerbajdžanu igra od 2016. godine te je ispunio rok od pet godina, koliko igrač mora igrati u nekoj zemlji da bi stekao pravo nastupa za tu reprezentaciju. Mogao je promijeniti nogometno državljanstvo zato što nema nijedan službeni nastup za hrvatske selekcije poslije 21. rođendana. 

Još kao 18-godišnjak iz Zadra je otišao u moskovski Spartak, gdje se nije uspio nametnuti. Jednu godinu proveo je na posudbi u Hajduku, da bi ga doveo Slaven Belupo, odakle se nakon tri sezone i otisnuo u Azerbajdžan. Proveo je dvije godine u Gabali, a zadnje tri sezone igra u Qarabagu. Prošle je s 11 golova bio treći najbolji strijelac lige, dok je s isto toliko golova u prvoj sezoni bio najbolji.

U debiju za Azerbajdžan je odigrao cijelu utakmicu na poziciji desetke, ali nije napravio ništa bitno pred suparničkim golom. Nakon tri kola Azerbajdžan je bez bodova u kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo.

Grafika: Sofascore za IndexSport