KRIZA U SPORTU

Zabranjeno je treniranje sportašima u Hrvatskoj, Stožer nije donio odluku

Foto: Getty Images / Guliver image, Pixsell

IAKO se u utorak očekivao odgovor Nacionalnog stožera civilne zaštite na inicijativu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) o mogućnostima nastavka treninga vrhunskih sportaša u uvjetima osobne sigurnosti, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak priopćio je kako na tu temu zasad nije postignuto jedinstveno stajalište članova Stožera, ali i da ta opcija ostaje u razmatranju.

Sportaši su počeli s presingom na Stožer kako ne bi drastično pali u formi, ali i kako bi se sustav sporta lagano pokretao, pa je tako Hajduk dobio dopuštenje za individualne treninge igrača koje treneri prate putem GPS sustava dok oni treniraju na Poljudu, ali im je zasad odbijen zahtjev za treniranjem u manjim grupama uz stroge kontrole po uzoru na njemačke klubove. 

Zasad nema odluke na poruke Zlatka Mateše iz HOO-a, braće Sinković, Sandre Perković i drugih koji traže da se njihove aktivnosti djelomično nastave. Presing se nastavlja.

Predsjednik HOO-a Mateša najavio je takvu inicijativu još u vrijeme kada se spekuliralo o odgodi OI-ja u Tokiju. Sada je taj stav i konkretizirao činjenicom da braća Sinković ili Sandra Perković i drugi predstavnici pojedinačnih sportova, atletike, jedrenja, streljaštva, plivanja ili borilačkih sportova mogu održavati sportsku spremu u trenažnim prostorima samo s trenerima, bez nazočnosti gledatelja.

Svjestan kompleksnosti aktualne situacije, voditelj HOO-ovog Olimpijskog programa Damir Šegota zagovornik je ideje da se za početak samo evidentnim olimpijcima iz pojedinačnih sportova omogući treniranje na lokalitetima matičnih klubova. Za slučaj poboljšanja općeg stanja u državi i svijetu u odnosu na pandemiju koronavirusa te možebitnog ublažavanja mjera koje su sada na snazi moglo bi se dopustiti vraćanje na trening i svim sportašima HOO-ove Prve i Druge kategorije (sportaši s ostvarenim međunarodnim uspjehom), a njih je u sustavu nacionalne olimpijske udruge 220 na razini cijele države. Naravno, s drugom skupinom sportaša treba itekako biti strpljiv.

Na koga bi se mogao odnositi prijedlog SDUŠ-a i HOO-a, koji spominje vrhunske sportaš(ic)e, nije teško doznati iz uvida u popis olimpijskih kandidata:

ATLETIKA - Sandra Perković, Sara Kolak, Filip Mihaljević, Bojana Bjeljac

GIMNASTIKA - Tin Srbić, Ana Đerek

JEDRENJE - Tonči Stipanović, Šime i Mihovil Fantela, Elena Vorobjeva

KAJAK/KANU - Matija Marinić

KARATE - Ivan Kvesić

PLIVANJE - Franko Grgić, Marin Mogić

STOLNI TENIS - Andrej Gaćina, Tomislav Pucar, Frane Tomislav Kojić

STRELJAŠTVO - Josip Glasnović, Snježana Pejčić, Petar Gorša, Miran Maričić

TAEKWONDO - Matea Jelić, Kristina Tomić, Toni Kanaet

VESLANJE - Damir Martin, Valent i Martin Sinković

* Na popisu potencijalnih olimpijaca za Tokio su i tri momčadi (reprezentacije) - rukometna s 18 predstavnika, vaterpolska (15 sportaša) i košarkaška (14 sportaša). Naravno, o imenima je prerano govoriti u trenutku kada još nisu završene ni olimpijske kvalifikacije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.