Zadrova nemoguća misija: Momčad poznata po gostujućim kiksevima bori se za Eurocup

ČAK NI nova uprava KK Zadra ne očekuje da će hrvatski košarkaški prvak u Torinu napraviti velik rezultat. Zadrani su na Final Eight Eurocupa otputovali bez Vladimira Boise, koji nema pravo nastupa, tako da će Sagadin u rotaciji imati, u najboljem slučaju, deset igrača. Dodajmo tome sve poteškoće koje su Zadrani imali proteklih mjeseci, a koji su kulminirali ostavkom predsjednika Magaša, i jasno je da Zmago Sagadin u Italiju vodi momčad koja se ne nada uspjehu.

"Nema tu za nas nekakvih nepoznanica, gledali smo igru Bilbaa na snimkama i dobro smo ih upoznali", poručuju iz svlačionice Zadra napominjući kako su iz Španjolske dobili sve potrebne materijale za skauting protivnika. Prošle sezone u Eurocupu (tadašnjem Uleb kupu) za Zadrane su također bili kobni Španjolci: izbacila ih je Pamesa. Ove godine igraju protiv nominalno slabije momčadi, koja se čvrsto drži po sredini tablice u najjačoj europskoj košarkaškoj ligi.

Banić je najbolji igrač Bilbaa

"Oni igraju timski, a najveći je problem što su jako brzi u napadu i teško ih je čuvati. Nemaju izrazite individualce, najbolji im je igrač Marko Banić kojeg dobro poznajemo", kaže kapetan Zadra Todor Gečevski. Uz Banića, koji posljednjih sezona predvodi Španjolce, u Baskiji igraju još dva hrvatska košarkaša: Damir Markota i Drago Pašalić.

"Možda ćemo odigrati samo jednu utakmicu, a možda ćemo otići do kraja. Nije bitno. Trenutno nas zanima samo Bilbao. Zbog toga igrače uopće nisam upoznavao s ostalim momčadima na turniru", rekao je Sagadin uoči dvoboja s momčadi koja je u Eurocupu dosad gubila samo na gostovanjima kod Lietuvos Rytasa i Artland Dragonsa. "Prošle sezone imali su fantastične rezultate, ove godine su nešto lošiji, ali ipak su nadomak playoffa u španjolskoj ligi. To dovoljno govori", kaže Sagadin.

Jednako Hrvata kao i Španjolaca

"Osim što je to momčad u kojoj igra jednak broj Hrvata kao i Španjolaca, Bilbao također ima 'dugu klupu' i mogu si priuštiti rotaciju u kojoj je deset igrača. Na turniru je to velika prednost. Posebno kod brze i agresivne momčadi poput Bilbaa, u kojoj se igrači puno troše", rekao je Sagadin.

Slovenski stručnjak sa Zadrom je već jednom u Eurocupu uspio ostvariti podvig u koji nitko nije vjerovao, pobijedivši u Rusiji Unics Kazan. To je ujedno i jedina gostujuća utakmica protiv jačeg protivnika koju je Zadar dobro odigrao u posljednjih nekoliko mjeseci. Činilo se tada kako će Zadrani napokon početi igrati "i kad prođu Sveti Rok", ali situacija se nije drastično promijenila.

Perić: Moramo zaboraviti da stalno gubimo u gostima

"Moramo zaboraviti sve što je iza nas, a to uključuje i poraz od Zagreba. Čeka nas završnica velikog natjecanja, prvi protivnik je jaka španjolska ekipa i moramo se fokusirati na pobjedu. Cijelu sezonu smo bili loši u gostima, to je istina, ali ja vjerujem da se možemo popraviti i da možemo pobjeđivati izvan Višnjika", najavljuje Hrvoje Perić.

Ukoliko Zadrani uspiju u četvrtfinalu svladati Bilbao, u nastavku natjecanja čeka ih još teži posao. Polufinalni protivnik Zadru bio bi pobjednik iz dvoboja između Pamese i Himkija. Prvi polufinalni par Eurocupa već je poznat; Hemofarm iz Vršca priredio je pravi šok izbacivši Dinamo iz Moskve, te će srpska ekipa u finalu igrati protiv Lietuvos Rytasa koji je bio bolji od domaćeg Benettona.

P.V.
Foto: Goran Mehkek, Jure Mišković / CROPIX

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.