HRVATSKI NOGOMETAŠI

Zagrebov klinac briljira u Portugalu: Pitao sam se trebam li se vratiti u HNL

Foto: Boavista, Profimedia, EPA

SANTA CLARA, Vizela i Portimonense čine niz triju suparnika kojima je pogotke zabijao Petar Musa. Hrvatski 23-godišnji napadač igrač je praške Slavije na posudbi u portugalskoj Boavisti koja se nalazi na 12. mjestu prvenstvene ljestvice. Iako je plasman u konkurenciji 18 momčadi daleko od idealnog, Musa igra i više nego dobro. Bio mu je to osmi pogodak, što znači da, prema podacima Transfermarkta, zabija svakih 190 minuta.

"Ide prema tome, mislim da je", odgovorio nam je Musa na pitanje je li u najboljoj formi u još uvijek kratkoj karijeri. "Zadovoljan sam. Klima je prekrasna, nikada nije prehladno, uvijek je sunčano. Porto je prekrasan grad", opisao je novu sredinu u koju je došao u kolovozu prošle godine: "Uvijek gledaš kakav je grad u koji dolaziš, to je bitna stavka pri odabiru kluba."

U Boavisti mu obećali mjesto startnog napadača

Ugovor sa Slavijom potpisao je 2017., stigavši kao 19-godišnjak iz zaprešićkog Intera. Otad ga je klub slao na posudbe u Viktoriju Žižkov i Slovan Liberec iz češke lige, bundesligaški Union Berlin i sada Boavistu. "Dali su mi do znanja da ću u Boavisti biti prva špica i imati odgovarajuću minutažu", objasnio je, a na priče o interesu Benfice rekao je: "Znam koliko i vi, ništa više."

Pisalo se o tome kako Boavista na kraju sezone ima mogućnost otkupiti Musu. No financijski problemi kluba, koji su navodno rezultirali neredovitim isplaćivanjem plaća, sprječavaju portugalski klub u tome naumu. Musa takve navode nije želio komentirati.

Odgovara mu igrati kao usamljeni napadač

Većim brojem posudbi nedostaje kontinuitet. No Musa je zadovoljan dosadašnjim razvojem događaja. "Svaka mi je liga dala nešto što me izgrađuje kao igrača, iako sam još uvijek mlad. Odrastao sam u nogometnom smislu", smatra ofenzivac koji je proteklih sezona zabijao po pet, 15, šest i šest pogodaka.

"Nikada nisam imao problema s prilagođavanjem. Kamo god došao, odmah krećem s jezikom, pokušavam se uklopiti u sustav igre i izvan terena proučavam što trener želi od mene. Trudim se ispuniti što treneri traže, ali u određenim situacijama moram reagirati po osjećaju", kaže Musa, mišljenja kako mu najviše odgovara igrati kao usamljeni napadač.

Pitao se treba li se vratiti u HNL

Musa je praktički kao tinejdžer napustio Hrvatsku. "Zapitkivao sam se trebam li se vratiti. Ali kasnije mi se želja za povratkom više nije javljala. Vidim se vani, no nikad ne reci nikad. Svatko bi se volio vratiti u svoju zemlju, igrati u gradu u kojem se rodio", siguran je.

U karijernom smislu, Musa se rodio igrajući za Zagreb, s kojim je nakratko igrao najviši rang domaćeg nogometa pa ispao u Drugu HNL. "Prošao sam školu nogometa Zagreba. Uvijek sam, kao i svi iz grada, navijao za Zagreb i Dinamo", kaže, dodajući: "Teško mi je gledati Zagreb u ovoj poziciji. Žao mi je, to je klub koji zaslužuje više, ali teško je neke stvari promijeniti."

Uz spominjanje Zagreba, koji je danas daleko od slavnih dana, uvijek ide sporna ličnost predsjednika Dražena Medića. Mnogi ga vide kao krivca za današnju situaciju kluba koji je 2002. osvojio naslov prvaka HNL-a.

Musa o njemu može reći samo dobre stvari. Nisu bili ni u kakvim sukobima. "Iz Zagreba pamtim samo najbolje. Trenirali smo na Zagrebellu. Ondje su uvjeti bili među najboljima u Hrvatskoj", kaže o velikom kampu.

Majka Jagoda bila je nogometašica

Trend odlaska vrlo mladih igrača u inozemstvo kao da se postepeno mijenja. Ostati, primjerice, u HNL-u do nogometne zrelosti praksa je na koju se igrači nerijetko odlučuju. "Moj se odabir pokazao dobrim. Mladom igraču dobro je što dulje, dok se ne afirmira, ostati u Hrvatskoj. Ovisi o osobi. Teško je otići u nepoznato i prilagoditi se."

Iako su očevi ti koji se loptaju sa sinovima i vode ih na treninge, u Musinu slučaju dio motiva za igranjem pronašao je u životu majke Jagode koja se bavila nogometom. Doduše, ne u napadu, već u obrani. "Nikad me nije forsirala. Kao malome govorila mi je neke stvari. Sada zna da sam sazrio. Istakne mi tek neke detalje koje sam mogao bolje napraviti", svjedoči.

Nogomet češke lige smatra zatvorenijim od hrvatskoga. "Nemam puno posla glede defenzive, ali dio zadaća moram ispunjavati. Nije da ih ne volim, ali zna se da je napadačima ofenziva bitnija", kaže Musa, kojega se uspoređivalo s Marijem Mandžukićem.

Uzor ne vidi u bivšem reprezentativcu Hrvatske te napadaču Bayerna, Juventusa, Atletico Madrida i Milana, već u Zlatanu Ibrahimoviću. Misli, pritom, na njegovu borbenost i čvrst karakter. Ipak, siguran je kako ga od švedskog golgetera razlikuje nedostatak prkosa i arogancije. Reći će Musa za sebe da je sasvim normalan dečko.

Igrao sa Součekom i Krovinovićem

Najveće ime s kojim je Musa dijelio svlačionice u Pragu jest Tomas Souček, današnji defenzivni veznjak West Hama. "Skroman, normalan dečko. O njemu nisi mogao čuti ništa loše. Vidjelo se da će prije ili kasnije napraviti transfer. Pokazuje koliko je važan West Hamu", priča o igraču engleskog premierligaša.

Musa je u Zagrebu, iako je u ovome trenutku igrač Hajduka tri godine stariji, bio suigrač Filipa Krovinovića. "Trenirao sam s njim. Krova mi je uvijek bio super igrač. Pokazao je i pokazuje kakva je kvaliteta."

Statistika SofaScorea kaže kako Musa ove sezone prosječno po utakmici dobiva 2.4 (35 posto) duela na zemlji te 3.8 (51 posto) u zraku. Nastupajući u portugalskom prvenstvu imao je priliku, što se kaže, remplati se s Pepeom i Nicolasom Otamendijem.

Najteže je bilo nositi se s Boatengom

"Vidi se kakav je Pepe igrač. Kako se postavlja i čita igru... Igranje protiv takvih nogometaša može mi samo pomoći", uvjeren je Musa koji nije ušao u konflikte s navedenim dvojcem, što su brojni drugi doživjeli jer su poznati po agresivnosti, nerijetko pretjeranoj.

Tu su i bundesligaški braniči, po njegovu iskustvu, iznimno snažni. Epitet najčvršćeg dao je Jeromeu Boatengu, nekadašnjem stoperu Bayerna, a danas Lyona. "Bilo je baš jako teško. Kvalitetan je i fizički jak."

Politički korektan odgovor o HNL-u

Na pitanje tko će uzeti naslov u HNL-u ostao je politički korektan, ne ponudivši precizan odgovor. Nije baš rječit ni po pitanju budućnosti. Iduća tri mjeseca sigurno će nastupati za Boavistu. "Fokusiran sam, želim pridonijeti trenutnoj ekipi. Ne mogu predviđati. Vidjet ćemo što će Slavija odlučiti. Ne mislim o tome. Bitno mi je igrati i biti zdrav", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.