Zagrepčani stali uz Cibose: Za "mali trofej" dobili palačinke i još jedno obećanje



OKOLNOSTI u kojima su košarkaši Cibone osigurali plasman među najboljih 16 klubova Europe nalažu da im se za taj uspjeh kapa skine do poda. To je ostvarenje značajnije kad se zna da su Cibosi prošli s nominalno slabijom momčadi od lani, u ključnoj utakmici bez kapetana i vođeni isključivo entuzijazmom.

Ovogodišnja Cibona je momčad za koju će svi europski treneri reći da je fenomen. U sezoni u kojoj im nije isplaćena niti jedna kuna, takva igra s entuzijazmom pretvorila se u pravu sportsku priču. Još tri renomirane momčadi igrat će u Zagrebu, što je igrački poklon publici koja je u ključnoj utakmici pomogla najžešćom podrškom posljednjih godina.

U zadnjoj minuti borbe za europsko košarkaško proljeće u dvorani su se izmjenjivale salve zvižduka kad bi lopta bila u posjedu ASVEL-a i bodrenje kad bi ona bila u rukama Cibosa, točnije Marka Tomasa, kojeg se tražilo u svakom trenutku dok je bivao na terenu. Atmosfera je bila žešća od hokejaške i uz podršku igrača Medveščaka, a nesumnjivo da će tako biti i u nastavku ovogodišnje čudne priče o Ciboni.

Novo poglavlje otvoreno je pobjedom protiv ASVEL-a, u trenucima kad je u dvorani zavladala konfuzija. Tomas je bacio loptu u zrak, na tribinama se još osjećala nevjerica. Nije se znao rezultat iz Turske.

"Mislim da je to propust, jer na terenu sam stekao dojam da nas čudno gledaju. Kad sam bacio loptu u zrak učinilo mi se da ne znaju da smo prošli", kaže Tomas o situaciji pet minuta prije kraja kad nije poručeno da je Žalgiris pobijedio Fenerbahče. Slaže se da je podrška gledatelja pomogla igračima da pronađu dodatnu energiju.



Dojma smo da je odaziv publike odgovor javnosti na znane Cibonine probleme, ljudi su se solidarizirali. Zbog toga im treba pripisati dio zasluga. Paradoksalnu situaciju da je timski duh Cibone na možda najvišem nivou posljednjih godina objašnjava primjer Jamonta Gordona. On kaže da bi ostao u Zagrebu i da mu je preostalo igranje NLB lige i hrvatskog prvenstva.

"Ne bih otišao da smo ispali, ovdje se osjećam dobro. Dobro mi je s ovim momcima, sviđa mi se grad i nema razloga da odem", rekao je Gordon, koji zbog Cibone također trpi financijske gubitke. Njemu bi, kao svim ostalim igračima, trebao pripasti  dio nagrade koja glasi na 500. 000 eura.

Perasović: Premašili smo ovosezonske ciljeve

"Ovo je nevjerojatna nagrada za trud dečkima. Treba ih podržati kao što je to večeras radila zagrebačka publika bez koje ne bismo došli do ovog velikog uspjeha. Večerašnjim trijumfom smo premašili ovogodišnji cilj što se Eurolige tiče. Ipak, za TOP 16 će nam trebati barem još jedan ili dva igrača kako bi se mogli nositi s najboljima", upozorava trener, ostaje za vidjeti kakvim će se akrobacijama čelnici poslužiti kako bi to ostvarili.


"Ovo je za nas zaista kao mali trofej", nastavlja Perasović nakon utakmice i naglašava: "Ostvarili smo ovo bez igrača kao što su Anderson, Kus, sve zasluge pripadaju ovim mladim i novim igračima".

Trener se veseli novim ogledima i već smišlja kako sastaviti ekipu za trening. Nakon ozljede kapetana Rozića, jedva da ima deset igrača za uigravanje.

"Skoro da nam nije ni čestitao, već je podsjetio na sljedeću utakmicu. Mislim ipak da smo napravili veliku stvar i da moramo malo proslaviti", rekao je Tomas, otkrivši koliko je Perasović fokusiran na sljedeće ciljeve.



Ciboni sad trebaju novci i igrači

Ipak, u takvom stanju Cibona bi, usprkos čudnovatoj motivaciji, mogla postati topovsko meso jačim ekipama od ASVEL-a i teško će iznijeti sezonu u NLB ligi. U nastavku ove priče o sportskom zajedništvu, igračima se još jednom obećalo, trebao bi konačno stići i toliko željeni financijski impuls. U odsutnosti kapetana Vedran Princ smatra da će ovog puta obećanje biti ispunjeno.

"Nešto bi trebalo stići sljedećeg tjedna, vidjet ćemo", govori Princ uz osmijeh, jer se već navikao na situaciju. Svi igrači u istom su problemu, a Marko Tomas vjeruje da će se nešto promijeniti kad Andro Knego stupi na dužnost direktora.

"Sad dobivamo novog direktora i nešto bi se trebalo promijeniti. Zasad smo dobili palačinke i coca colu, evo po prvi put ove sezone", šali se Tomas, svjestan da su igrači zaradili klubu još pola milijuna eura.

Preraspodjela nagrade za ulazak u drugu fazu Eurolige bit će prvi Knegin zadatak, vjerojatno će imati na umu da je svaki taj euro zasluga isključivo igrača i stručnog stožera Vukova. Iznenađujuća pobjeda Žalgirisa kod Fenerbahčea potvrda je da sreća prati hrabre, vjerujemo da će ih nakon ovog dostignuća početi pratiti i odgovorni u klubu. Više ne mogu reći da za minimume nema resursa, igrači su si sami zaradili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.