KVALIFIKACIJE ZA SP 2022.

Zahovič za Index: Podigli ste si letvicu koju ni Blanka Vlašić ne bi mogla preskočiti

Foto: Igor Soban/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija je u ovom dijelu kvalifikacijskog ciklusa za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. gostovala u Rusiji (0:0) i Slovačkoj (pobjeda 1:0) pa s četiri osvojena boda iz dvije teške utakmice dočekuje utorak i domaći ogled protiv Slovenije.

Utakmica protiv reprezentacije koja je nanijela jedini poraz igračima Zlatka Dalića u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru (0:1 u Ljubljani) igrat će se za dva dana na Poljudu s početkom u 20:45. U kvalifikacijama, u kojima samo pobjednik skupine ostvaruje direktan plasman na SP, Hrvatskoj je pobjeda u Splitu nužna za ostanak u vrhu ljestvice, a istome se nada i Slovenija, koja je na šest osvojenih bodova.

Slovenski nogometaši su u ovom ciklusu odigrali 1:1 protiv Slovačke i pobijedili Maltu 1:0 u susretu u kojem su imali ukupno tri udarca prema golu, ali i dva jedanaesterca, od kojih im je jedan bio dovoljan za pobjedu. Takvu igru u Splitu od svojih sunarodnjaka ne očekuje legenda slovenskog nogometa Zlatko Zahovič.

"Hrvatska je došla s velikog natjecanja. Manje reprezentacije vole protiv takvih, jačih igrati u rujnu jer kod tih jačih dolazi do smjene generacije, zasićenja, novih momenata. To je idealan trenutak za manje reprezentacije, pa i Sloveniju", smatra Zahovič.

Kako ocjenjujete odnos snaga između Hrvatske i Slovenije u ovom trenutku?

Slovenija se dosta promijenila u odnosu na prvu utakmicu.

Na bolje ili na gore?

Teško je reći. Ima igrača koji ne igraju i ima novih igrača. Reprezentacija iz one prve utakmice je bila jako solidna. Ova je mlada i neiskusna. U utakmici protiv Malte igrali su Jan Oblak, Miha Mevlja i Jasmin Kurtić kao igrači s međunarodnim iskustvom. Ostali su praktično bez međunarodnih susreta. Tu nastaje problem. Sedmorica ili osmorica igrača zajedno nemaju 50 nastupa za reprezentaciju.

Ti problemi su se vidjeli i u utakmici s Maltom.

Ne treba u ovom kontekstu to tako gledati. Jedno je kad Slovenija mora napadati, nešto sasvim drugo kad mora igrati na kontre ili polukontre. Kad se brani u niskom bloku, nije jednako kao kad treba stvoriti šansu. Utakmica s Maltom nije bila dobra, ali je u njoj upisana pobjeda. Sad treba očekivati drugačiju Sloveniju jer utakmica protiv Hrvatske za nju će biti lakša nego utakmica protiv Malte.

Neće trebati napadati, sve što napravi neće biti loše sve dok je rezultat pozitivan. Ekipa ide 20 metara unatrag, tri bloka unatrag, neće trebati raditi pritisak na loptu na protivničkih 20 metara. To je nešto sasvim drugačije.

Slovenski izbornik Matjaž Kek govorio je slično i rekao da će susret s Hrvatskom za Sloveniju biti ili najlakši ili najteži. Mnogo toga će ovisiti o hrabrosti njegovih igrača, a izostane li ta hrabrost, rekao je, "Hrvatska će nas pregaziti".

Naravno. Hrvatska je nogometna nacija, imate pjesme koje mi nemamo, a koje tjeraju na ofenzivnu igru. S tribina se čuje da se traži napadačka igra, a kod nas to ne postoji. Kod nas je to sve zabava. Drugačije je.

Hrvatska će i ovu utakmicu odigrati bez Luke Modrića. Može li Slovenija to iskoristiti?

Modrić je Modrić, ali kako god to čudno zvučalo, Hrvatska je prevelika da bi to za nju bio problem. 

U Hrvatskoj je dosta kritika na račun izbornika Dalića. Smatrate li ih opravdanima i kako ih komentirate?

Kritike dolaze sa smjenom generacija. Visoko ste postavili letvicu koju treba preskočiti, a sa smjenom generacije teško je ponoviti onako vrhunske rezultate. To je ludo. Kritike su nešto što bi trebalo biti normalno i pozitivno, ja ne vidim da je to nešto loše. U glavi vam je ta visoko postavljena letvica, nije lako ići preko nje. Ne može to ni Blanka Vlašić, nije to toliko jednostavno.

Kako se Slovenija treba postaviti u ovoj utakmici protiv Hrvatske?

Hrvatsku treba provocirati, izazvati frustracije kod njenih igrača. Nema gola, slijedi frustracija, prekršaj, frustracija, promjena ritma, frustracija, lopta u aut, frustracija. E sad, koliko to mogu igrači koji nemaju 50 utakmica za reprezentaciju u nogama... Ne govorim o dvojici ili trojici, već o njih osam. Sloveniji u ovoj utakmici treba što više mangupa, ali kako možeš biti mangup kad nemaš iskustva?

Prognoza?

Kad je Slovenija u pitanju, uvijek sam optimističan. Ona je moja, volim je i volim njenu nogometnu reprezentaciju. Uvijek pobjeda, to je moja prognoza. Sad, koliko je to realno, ne bih znao, ali dok sudac ne odsvira kraj, mora se vjerovati, a kad ga odsvira, mogu uslijediti analize.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.