VELIMIR ZAJEC

Zajec: U Nišu su nas razvalili, igrali smo odvratno. To je sve skuhala Zvezda

Foto: Vjesnikov arhiv

U TRAVNJU izlazi knjiga Zeko - biografija Velimira Zajeca autora Sanjina Španovića, koji je kroz godinu dana razgovarao s više od 90 sugovornika iz svih razdoblja karijere jedne od najvećih Dinamovih legendi. Tim povodom u suradnji s izdavačkom kućom Studio Moderna ovih tjedana objavljujemo ulomke iz biografije, za čiju se narudžbu zainteresirani mogu predbilježiti na stranici www.zajec5.com.

Povodom izdavanja knjige, legendarni kapetan Dinama odlučio je okupiti zlatnu generaciju kluba. Bit će to jedna od rijetkih prilika u kojima se okuplja veliki dio momčadi koja je osvojila posljednje prvenstvo Jugoslavije za maksimirski klub i to 40 godina nakon velikog podviga.

Dolaze brojne poznate ličnosti

Točno na dan kada je prije 40 godina, s ostatkom momčadi Dinama, na autocesti Niš-Beograd doznao da je Dinamo i matematički, nakon 24 godine čekanja, postao prvak bivše države, tadašnji kapetan Dinama Velimir Zajec okupit će svoje nekadašnje suigrače iz legendarne 1982. godine na svečanoj promociji knjige Zeko - biografija Velimira Zajeca.

Osim njih dolazak su potvrdili i brojni igrači i njegovi suradnici iz raznih generacija u Dinamu, ali i drugi prijatelji i visoki nogometni i društveni dužnosnici. U ponedjeljak 25. travnja u dvorani kazališta Komedija prisutnima će se uz moderiranje legendarnog Bože Sušeca predstaviti knjiga.

On je Dinamo 1982. godine pratio javljajući se uz sam teren, a publici će se obratiti sam kapetan Dinama Velimir Zajec, njegov trener iz 1982. Miroslav Ćiro Blažević, nogometni kroničar Anton Samovojska te autor knjige o Zajecu Sanjin Španović.

"Veselim se ovoj večeri na kojoj ćemo se prisjetiti brojnih uspjeha našeg Dinama, vidjeti se s mnogim igračima i prijateljima s kojima dugo nismo i predstaviti ovu knjigu. Pripremljen je zanimljiv program koji će biti svojevrsno putovanje kroz moju igračku, direktorsku i trenersku karijeru.

Osijek pomogao Dinamu

Naravno, s naglaskom na tu 1982. godinu koja je obilježila cijelu moju generaciju i karijeru", rekao je Velimir Zajec. Podsjetimo, 25. travnja 1982. godine Dinamo je na gostovanju u Nišu odigrao lošu utakmicu i izgubio 3:0 od domaćina. Autobus s igračima krenut će poslije utakmice iz Niša do Beograda u isto vrijeme kada će svoj susret u Osijeku početi Crvena zvezda.

Na kraju će Osijek pobijediti Crvenu zvezdu, koja je time izgubila i teoretsku šansu da u posljednja dva kola prestigne Plave. Dinamo Zagreb postao je i matematički prvak. "Mi smo plakali, svi koji su bili u busu su plakali. Mi smo zapravo tu tekmu u Nišu odvratno odigrali, razvalili su nas. To je bila isto Zvezdina kombinacija, stimulirali su sve. I tu smo se doveli u situaciju kao i generacija 1967.

Ona je izgubila tada naslov u zadnja dva kola kada je dobila po tamburi. Srećom Osijek je odradio svoje i ništa se više nije moglo upropastiti. Taj osjećaj u autobusu, ma nitko nije mogao vjerovati, svi se grlimo, plačemo, nazdravljamo, čak smo i se i uspjeli slikati jer je Zvonimir Milčec imao fotoaparat", prisjetio se Zajec u razgovoru za knjigu.

Knjiga Zeko - biografija Velimira Zajeca puštena je nedavno u prodaju, a na 480 stranica kroz razgovore s 96 sugovornika i više od 100 arhivskih članaka autor knjige Sanjin Španović ispričao je Zajecovu karijeru ne samo kao kapetana Dinama nego i onu kao igrača Panathinaikosa te trenera i direktora ova dva kluba.

Otkriveni su brojni nepoznati detalji povezani i s brojnim hrvatskim i grčkim nogometnim legendama. Također, u knjizi se nalazi i preko 150 fotografija od kojih brojne nisu nikad viđene u javnom prostoru.

Knjigu je moguće naručiti i rezervirati na www.zajec5.com ili osobno kupiti u Bad Blue Boys Fan Shopu u Ilici 37 ili u Rockmark knjižari u Ulici Hrvatske bratske zajednice 4 (ispod NSK-a). Dosad je prodano i rezervirano više od 1100 primjeraka knjige.

Također, povodom Međunarodnog dana knjige, u subotu 23. travnja na Cvjetnom trgu u kafiću Boniti od 11 sati moći će se po akcijskoj cijeni kupiti knjiga Zeko - biografija Velimira Zajeca, a od 12 do 13 sati knjige će ondje potpisivati i sam Velimir Zajec.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.