SLAVEN ZAMBATA (1940. - 2020.)

Zambata je bio velika pogreška Hajduka, a najviše je žalio za olimpijskim zlatom

Foto: Hina

U DOBI od 80 godina u Zagrebu je preminuo je Slaven Zambata, jedna od najvećih legendi u povijesti Dinama.

Za Dinamo je igrao od 1959. do 1969. te u sezoni 1972./73. nakon kratkih epizoda u Belgiji, u Waregemu i Crossing Clubu, a 1967. je vodio Modre do najvećeg europskog uspjeha u povijesti, osvajanja Kupa velesajamskih gradova. Karijeru je završio 1973.  zbog teških ozljeda obaju koljena kao član austrijskog Villacha.

Bio je dva tjedna na probi u Hajduku. Rekli su da će mu se javiti...

Zambata je rođen u Sinju 24. rujna 1940., a nogometom se počeo baviti u lokalnom Junaku. Prije dolaska u Dinamo bio je na probi u Hajduku zajedno s Josipom Skoblarom. Rekli su mu da će mu se javiti, ali nikad nisu, pa je na preporuku kultnog radijskog i televizijskog komentatora Mladena Delića, također Sinjanina, otišao u Dinamo koji nije učinio istu grešku.

U ukupno 11 sezona u Dinamu Zambata je odigrao 251 utakmicu i zabio 156 golova. Iako nije uspio osvojiti prvenstvo Jugoslavije, s Dinamom je četiri puta bio pobjednik Kupa, a na putu do osvajanja Kupa velesajamskih gradova zabio je šest golova.

Bio je kapetan Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Tokiju

Najbolja sezona bila mu je 1962./63. kad je postigao čak 28 golova, a te je sezone debitirao za reprezentaciju Jugoslavije, za koju je ukupno odigrao 31 utakmicu i zabio 21 gol. S njom je kao kapetan nastupio na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964., a poraz od Istočne Njemačke 1:0 u četvrtfinalu bio mu je najbolniji u karijeri jer je bio uvjeren da Jugoslavija može do zlata.

Kao tinejdžer bavio se i drugim sportovima, pa tako i osvojio prvenstvo Sinja u stolnom tenisu. Nakon karijere je pisao knjige, a zaradio je licencije za trenera i kondicijskog trenera, ali nikad nije dobio priliku u klubu u kojem je proveo najveći i najbolji dio karijere.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.