NBA

"Zamjena" za Jordana: Krause mi je govorio da će sa mnom osvojiti sedmi naslov

Foto: Getty Images

U DOKUMENTARNOJ seriji Posljednji ples ondašnji generalni menadžer Chicago Bullsa Jerry Krause prikazan je kao glavni negativac, čovjek koji je rasformirao šampionsku momčad i koji je očajnički želio zasluge za njeno formiranje.

Krause nije draftirao Michaela Jordana, ali je napravio briljantne poteze u razmjenama i draftiranju drugih igrača kojima ga je okružio i omogućio mu osvajanje šest naslova prvaka, poput Scottieja Pippena, Tonija Kukoča, Billa Cartwrighta, Horacea Granta i trenera Phila Jacksona.

Želio je dokazati da može i bez Jordana

No uoči posljednje šampionske sezone, odnosno "posljednjeg plesa", odlučio je da neće pristati na financijske uvjete Phila Jacksona, pa čak i pod cijenu Jordanova odlaska u mirovinu, te je želio svima dokazati da i bez njih može ponovno izgraditi šampionsku momčad.

O tome je u podcastu Tampering govorio igrač kojeg je Krause draftirao godinu dana nakon raspada Jordanove generacije, koji se tada zvao Ron Artest, zatim Metta World Peace, a sada Metta Sandiford-Artest.

Sedmi je najvažniji

"Jerry me draftirao nakon što je Jordan otišao, a Bullsi su mi bili najdraža momčad, stalno sam s njima igrao na videoigrama, tako da me to kao 19-godišnjaka impresioniralo. Jednog dana Jerry mi je rekao: 'Ron, uzet ćemo sedmi naslov, ti ćeš biti tu i taj naslov će jednostavno uništiti ostalih šest.' Uvijek je govorio da je taj sedmi naslov najvažniji", ispričao je Artest.

Nije se dogodilo. U pet sezona nakon raspada šampionske momčadi Bullsi su ostvarili ukupno 96 pobjeda, mizerna brojka nakon što su u prethodne tri završavali s barem 62 pobjede, a u onoj legendarnoj 1995./1996. dobili su tada rekordne 72 utakmice.

Krause je 2003. podnio ostavku zbog stresa koji mu je uzrokovao fizičke poteškoće, svjestan da je njegov plan o brzoj rekonstrukciji neslavno propao. Umro je 2017. kao 77-godišnjak, a iste je godine posthumno uvršten u Kuću slavnih, što znači da nije dočekao veliko priznanje za kakvim je uvijek žudio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.