Zašto Ademi ulazi samo s klupe? Razlog je čudan ugovor s Kinezima

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

ARIJAN ADEMI vratio se ovog ljeta iz Kine nakon što je u Beijing Guoanu proveo tek šest mjeseci. Dinamo je s Kinezima pregovarao tjednima i na kraju je Ademijev povratak uspio dogovoriti u posljednjim satima posljednjeg dana prijelaznog roka za 300.000 eura odštete.

Dinamo nije stigao registrirati Ademija za utakmice skupine Konferencijske lige i on će u Europi ove sezone moći igrati tek u eventualnoj nokaut-fazi. Od povratka u Maksimir Ademi je odigrao tek sedam minuta protiv Slavena, 28 protiv Rudeša i 27 u srijedu protiv Ponikva u Kupu.

Dok su pregovarali s Dinamom, Kinezi su najviše dramatizirali i odugovlačili po pitanju bonusa koje bi im hrvatski prvak trebao isplatiti. Upravo su bonusi razlog što Ademi dosad nije odigrao previše minuta za Dinamo iako u tim utakmicama za njegov ulazak i nije bilo prevelike potrebe budući da su bile odavno riješene.

Bonusi vezani za minutažu

Naime, ako Ademi za Dinamo do kraja ove godine u osam utakmica odigra više od 35 minuta (ne računajući sudačku nadoknadu), Dinamo Kinezima mora isplatiti 500.000 eura. Odigra li do kraja sezone u 15 utakmica više od 35 minuta Kinezima ide još 700.000 eura, što znači da bi Ademi na kraju Dinamo mogao koštati 1.3 milijuna eura.

Dinamo do kraja sezone očekuje još devet derbija s Hajdukom, Osijekom i Rijekom i za očekivati je da će Ademi najviše igrati u tim utakmicama. Priliku ima već u nedjelju (18:00) na Poljudu protiv Hajduka kad bi se mogao naći čak i u početnom sastavu.

Na proljeće će igrati u Europi

Do zimske pauze na rasporedu su četiri derbija (dva s Hajdukom te po jedan s Rijekom i Osijekom) u kojima će Ademi gotovo sigurno igrati više od 35 minuta. Ako mu dozira minutažu, Dinamo bi do kraja godine izbjegao plaćanje spomenutog bonusa od pola milijuna eura te bi mu ostao tek onaj od 700.000, koji bi Ademi mogao ispuniti na proljeće.

U drugom dijelu sezone ostalo bi 11 minuta u kojima bi mogao otići "u crveno" kad je minutaža u pitanju, a to će se najvjerojatnije koristiti za derbije te za utakmice u nokaut-fazi Konferencijske lige.